Pod pojmem drobné ovoce si většina z nás vybaví rybíz, angrešt, maliny nebo ostružiny. Mnozí však mají na zahradě keř či stromek, na který nedají dopustit, a tím je josta. Před několika desetiletími způsobila svým zrodem rozruch, z dnešních zahrad však téměř vymizela.
Ani ryba, ani rak
Bylo to zhruba před třiceti lety, když se v tehdejší Německé demokratické republice objevil kříženec černého rybízu a angreštu. O stejné křížení se pokoušeli i jinde, ale josta dovážená k nám byla původem východoněmecká.
Josta (Ribes nidigrolaria) je povedený mezidruhový kříženec, nesoucí znaky obou „rodičů“. Po rybízu podědila beztrnné větve a tmavou barvu plodů, po angreštu větší bobule a lepší schopnost zakořeňovat ze spodních větví ležících na zemi (je-li pěstována jako keř).
Bobule nedosahují velikosti některých odrůd angreštu, ale jsou znatelně větší než černý rybíz
Plody nemají typickou vůni černého rybízu a jsou někdy o málo světlejší. Nepříjemné na nich bývají zbytky květního kalichu, který je lépe při zpracování odstranit (je to pracnější než u angreštu s většími bobulemi). V hroznu vyrůstá tři až pět bobulí postupně dozrávajících.
Keře nebo stromky?
Josta se dá pěstovat jako keř či stromek, ten se obvykle roubuje na meruzalku zlatou. Do větrných poloh je lepší keřová forma, protože stromek by se mohl snadno rozlomit – právě z toho důvodu je třeba podpírat a pravidelně vyvazovat korunku, která bývá dost hustá a těžká.
Keře dorůstají výšky půldruhého metru až dvou, bujně rostou a jsou dost široké – s tím je třeba při výsadbě počítat a nechávat mezi nimi rozestup alespoň dva metry. Tuto formu josty je vhodné zasadit hlouběji, aby se rozvětvení nacházelo aspoň deset centimetrů pod povrchem.
Květy josty jsou nenápadné, vybarvením spíše podobné angreštu
Stromky potřebují místa méně, koruna se jim sestřihává, takže mezi rostlinami postačí vzdálenost metr a půl. Díky podnoži (meruzalce zlaté) však i ony bujně rostou, počítejte proto nejen se zmíněnou oporou koruny, ale i s kůlem, ke kterému stromek vyvážete.
Kde se jí daří
O jostě se říká, že je nenáročná a roste vlastně všude, i ve vyšších polohách. Je to sice pravda, ale nejlepší úrodu (a větší bobule) sklidíte tam, kde je půda pro výsadbu hlubší a humózní s dostatkem vláhy, nevysychavá.
Načervenalé průhledné bobule nezapřou příbuznost s angreštem
V nižších a středních polohách dozrávají bobule v polovině července, ve vyšších polohách až o dva týdny později. Z jednoho keře či stromku lze sklidit tři až pět kilo ovoce, záleží pochopitelně na velikosti (stáří) rostliny.
Nejlepší plody jsou na čtyřletých výhonech, plodnost si větve udržují po více roků. Obvykle se na keři nechává asi dvanáct plodných výhonů, podobný počet může mít i koruna stromku, kterou řezem upravíte (zkrátíte) tak, aby nebyla příliš rozložitá.
Dávejte pozor, abyste neostříhali plodné jedno- až čtyřleté dřevo!
Hrozen černého rybízu má více bobulí a jinou stavbu, s jostou si jej rozhodně nespletete
Bez škůdců a chorob
Velkou předností tohoto křížence je bezproblémový zdravotní stav. Netrpí běžnými chorobami, jako je například padlí, rostliny nenapadají ani škůdci. Mšice se na listech objeví opravdu vzácně, když se jim daří a rozmnoží se některý rok nad míru. Jostu ani příliš neobírají ptáci: špačkové o ni nemají zájem a kosové jen vlažný, určitě vám neozobou celou úrodu.
Plodné větve josty vydrží několik let bez výměny a s postupujícím věkem plodí o to více. Mnohdy pěstitele odradí nízké výnosy v prvních letech, a tak se keře předčasně zbaví. Je to škoda, vyšší plodnost se časem dostaví a vysoký obsah vitaminu C mají bobule josty jako málokteré ovoce.
Dětem, které odrazuje aroma černého rybízu, přijde koláč nebo dezerty s jostou k chuti. Nechce-li se vám připravovat nic obtížného, stačí plody smíchat s kvalitním bílým jogurtem
Chuťově je josta mnohem méně výrazná, takže komu vadí „pachuť“ a vůně černého rybízu, josta by mu mohla chutnat. Plody jsou nakyslé, někdy připomínají bobule révy, mohou mít i slabý nádech po kiwi.
Přesto, že se toto drobné ovoce málo pěstuje, koupíte ve školkařských podnicích oba tvary (keř i stromek) v ceně kolem stokoruny. Objevíte-li pro jostu na své zahradě místo, vyzkoušejte ji. Tím, že zraje postupně, vám umožní mlsání nejméně přes polovinu prázdnin.