vytisknout velikost písma Josta: vypěstujte si drobné ovoce, které právě dozrává

Pod pojmem drobné ovoce si většina z nás vybaví rybíz, angrešt, maliny nebo ostružiny. Mnozí však mají na zahradě keř či stromek, na který nedají dopustit, a tím je josta. Před několika desetiletími způsobila svým zrodem rozruch, z dnešních zahrad však téměř vymizela.

Jostu si můžete vypěstovat i bez chemie

Jostu si můžete vypěstovat i bez chemie

Ani ryba, ani rak

Bylo to zhruba před třiceti lety, když se v tehdejší Německé demokratické republice objevil kříženec černého rybízu a angreštu. O stejné křížení se pokoušeli i jinde, ale josta dovážená k nám byla původem východoněmecká.

Mohlo by vás zajímat: co potřebují ovocné keře po sklizni

Mohlo by vás zajímat: co potřebují ovocné keře po sklizni

Josta (Ribes nidigrolaria) je povedený mezidruhový kříženec, nesoucí znaky obou „rodičů“. Po rybízu podědila beztrnné větve a tmavou barvu plodů, po angreštu větší bobule a lepší schopnost zakořeňovat ze spodních větví ležících na zemi (je-li pěstována jako keř).

Klepněte pro větší obrázek
Bobule nedosahují velikosti některých odrůd angreštu, ale jsou znatelně větší než černý rybíz

Plody nemají typickou vůni černého rybízu a jsou někdy o málo světlejší. Nepříjemné na nich bývají zbytky květního kalichu, který je lépe při zpracování odstranit (je to pracnější než u angreštu s většími bobulemi). V hroznu vyrůstá tři až pět bobulí postupně dozrávajících.

Keře nebo stromky?

Josta se dá pěstovat jako keř či stromek, ten se obvykle roubuje na meruzalku zlatou. Do větrných poloh je lepší keřová forma, protože stromek by se mohl snadno rozlomit – právě z toho důvodu je třeba podpírat a pravidelně vyvazovat korunku, která bývá dost hustá a těžká.

Keře dorůstají výšky půldruhého metru až dvou, bujně rostou a jsou dost široké – s tím je třeba při výsadbě počítat a nechávat mezi nimi rozestup alespoň dva metry. Tuto formu josty je vhodné zasadit hlouběji, aby se rozvětvení nacházelo aspoň deset centimetrů pod povrchem.

Klepněte pro větší obrázek
Květy josty jsou nenápadné, vybarvením spíše podobné angreštu

Stromky potřebují místa méně, koruna se jim sestřihává, takže mezi rostlinami postačí vzdálenost metr a půl. Díky podnoži (meruzalce zlaté) však i ony bujně rostou, počítejte proto nejen se zmíněnou oporou koruny, ale i s kůlem, ke kterému stromek vyvážete.

Kde se jí daří 

O jostě se říká, že je nenáročná a roste vlastně všude, i ve vyšších polohách. Je to sice pravda, ale nejlepší úrodu (a větší bobule) sklidíte tam, kde je půda pro výsadbu hlubší a humózní s dostatkem vláhy, nevysychavá.

Klepněte pro větší obrázek
Načervenalé průhledné bobule nezapřou příbuznost s angreštem

V nižších a středních polohách dozrávají bobule v polovině července, ve vyšších polohách až o dva týdny později. Z jednoho keře či stromku lze sklidit tři až pět kilo ovoce, záleží pochopitelně na velikosti (stáří) rostliny.

Nejlepší plody jsou na čtyřletých výhonech, plodnost si větve udržují po více roků. Obvykle se na keři nechává asi dvanáct plodných výhonů, podobný počet může mít i koruna stromku, kterou řezem upravíte (zkrátíte) tak, aby nebyla příliš rozložitá.

 

Dávejte pozor, abyste neostříhali plodné jedno- až čtyřleté dřevo!

 
Klepněte pro větší obrázek
Hrozen černého rybízu má více bobulí a jinou stavbu, s jostou si jej rozhodně nespletete

Bez škůdců a chorob

Velkou předností tohoto křížence je bezproblémový zdravotní stav. Netrpí běžnými chorobami, jako je například padlí, rostliny nenapadají ani škůdci. Mšice se na listech objeví opravdu vzácně, když se jim daří a rozmnoží se některý rok nad míru. Jostu ani příliš neobírají ptáci: špačkové o ni nemají zájem a kosové jen vlažný, určitě vám neozobou celou úrodu.

Plodné větve josty vydrží několik let bez výměny a s postupujícím věkem plodí o to více. Mnohdy pěstitele odradí nízké výnosy v prvních letech, a tak se keře předčasně zbaví. Je to škoda, vyšší plodnost se časem dostaví a vysoký obsah vitaminu C mají bobule josty jako málokteré ovoce.

Klepněte pro větší obrázek
Dětem, které odrazuje aroma černého rybízu, přijde koláč nebo dezerty s jostou k chuti. Nechce-li se vám připravovat nic obtížného, stačí plody smíchat s kvalitním bílým jogurtem

Chuťově je josta mnohem méně výrazná, takže komu vadí „pachuť“ a vůně černého rybízu, josta by mu mohla chutnat. Plody jsou nakyslé, někdy připomínají bobule révy, mohou mít i slabý nádech po kiwi.

Přesto, že se toto drobné ovoce málo pěstuje, koupíte ve školkařských podnicích oba tvary (keř i stromek) v ceně kolem stokoruny. Objevíte-li pro jostu na své zahradě místo, vyzkoušejte ji. Tím, že zraje postupně, vám umožní mlsání nejméně přes polovinu prázdnin.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |