vytisknout velikost písma Jiřiny jsou královny podzimu

Jiřiny jsou královnami konce léta a začátku podzimu. V současnosti je vyjímáme ze země a uchováváme pro příští rok v bezmrazé místnosti.
Jiřiny jsou královny podzimu

Vzniku jiřin, tak jak je popsán v Čapkově nenapodobitelném Zahradníkově roku, lze odolat jen stěží: „Georginus byl ctnostný a zbožný zahradník, kterému se podařilo vypěstit první jiřiny. Pohanskému císaři Floxiniánovi nebyl takový čin po chuti. Když císařovi biřici rozsekali svatého Georgina z Dahlie a jeho za­hradu zpustošili, stal se zázrak. Z rozsekaných kusů těla svatého Geor­gina se udělaly hlízy všech příštích jiřin, a to pivoňkových, sasankových, jednoduchých, kaktusových, hvězdových, mignonek, pompon čili liliputek, roset, kolaret i hybrid."

Ve skutečnosti jiřiny rostly divoce v Mexiku a do Čech se dostaly až v první polovině devatenáctého století. Průkopníci pěstování jiřin v České Skalici byli krásou květin tak nadšeni, že založili Jiřinkový spolek. Pěstovali, šlechtili nové odrůdy a pořádali výstavy, které byly vyhlášené široko daleko. Tradice Jiřinkových slavností s Jiřinkovým bálem trvá dodnes. V letošním roce v České Skalici soutěžilo o titul královny výstavy na 150 odrůd jiřin. Podle hlasování návštěvníků se první dámou výstavy stala pivoňkovitá jiřina Tomo fuchsiové barvy a žlutým středem. Dvoubarevná (červenožlutá) dekorační Procyon se umísila na druhé příčce a o „bronz“ se podělily jehlicovité jiřiny Cheyene a Karen.

Klepněte pro větší obrázek
Jiřina odrůdy Tomo

Jiřinky jsou oblíbené nenáročné zahradní rostliny v mnoha velikostech, tvarech a barvách. Zahradníci je dělí do skupin podle tvaru květů na kulovitě kvetoucí, kaktusovky, semikaktusovky, pomponky a dekorační jiřiny. Ty, které nelze zařadit do některé ze skupin, jsou ještě jiřinky jednoduše kvetoucí, pivoňkovité, anemonkovité a leknínovité, mignonky a mnoho dalších. Mezi nejžádanější patří dvoubarevné a nízké rané odrůdy. Novinkou letošního roku je dekorační minijiřinka Pablo s velice nízkým růstem, ale až deseticentimetrovým květem meruňkové barvy.

Klepněte pro větší obrázek
Odrůda Procyon

Jiřiny vyžadují slunné stanoviště, ve stínu méně kvetou. Zem vyžadují kyprou, vyhnojenou a hlavně dostatečnou zálivku po celou vegetaci. Výsadbu provádíme po polovině května, a v případě opožděných přízemních mrazíků chráníme rostliny lehkým krytem. Od konce června do konce července rostliny jednou až dvakrát přihnojíme umělým hnojivem ( NPK, Cererit ). Později v létě již nepřihnojujeme dusíkatými hnojivy, protože pak rostlina bujně roste, ale málo kvete. Pokud nejsou rostliny zaštípnuté, je vhodné zaštípnout vrcholek, čímž docílíme bohatšího rozvětvení rostliny a tím větší odolnosti proti větru. Odkvetlé úbory odstraňujeme. Po prvním podzimním mrazíku odstraníme nadzemní část rostliny, tak, aby u hlízy zůstalo asi 10 cm stonku. Hlízy vyryjeme, zbavíme zeminy a chráníme proti namrznutí. Několik dní necháme hlízy oschnout. Poté uložíme do mrazuvzdorného sklepa nebo místnosti s ideální teplotou kolem 5 °C a možností větrání. Hlízy nesnáší velké vlhko ani sucho, v zimě je několikrát kontrolujeme. Přechované hlízy opět vysazujeme koncem dubna.

Klepněte pro větší obrázek
Jiřina Karen

Jiřiny kvetou v široké škále barev i tvarů od vrcholného léta až do prvních podzimních mrazů. Pestrá škála odrůd nabízí všestranné použití: k řezu, do okenních truhlíků i k sušení. Když do trávníku umístíme skupinu vyšších jiřin, získáme pěknou solitéru a pokud fandíme nižším druhům, ty doplní a zpestří letničkový záhon. Jen nesmíme zapomenout na křehkost stonků. Vysoké jiřiny při výsadbě podepřeme laťkou, která zabrání, aby je vítr polámal.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |