vytisknout velikost písma Jiřiny: jarní výsadba se blíží

Jarní slunko pomalu prohřívá zem a někde ve sklepě se začínají probouzet uložené jiřiny. Jejich výsadba má ještě svůj čas, ale nachystat hlízy a připravit pro ně záhon, na to je teď ta pravá chvíle.

Nyní se vás jaro zeptá, jak jste se o jiřiny starali v zimě: pokud máte svědomí čisté, můžete bez obav vynosit na denní světlo bedničky s označenými hlízami.

Připomeňte si, jak má kontrola jiřin probíhat 

Připomeňte si, jak má kontrola jiřin probíhat 

Jestliže jste na ně zapomněli, překvapení vás nemine – buď najdete hlízy vyschlé a scvrklé, nebo nahnilé. Možná vám ale osud přál a jiřiny i bez vašeho přičinění nějakým zázrakem zimu přečkaly celkem ve zdraví.

První prohlídka

Jiřiny vyndejte z bedniček, rozložte třeba na trávník a pečlivě prohlédněte: vyschlé a duté hlízy odstraňte, nic by z nich nebylo. Nepomáhá ani leckdy doporučované namočení do vody, jímž byste si jen zbytečně přidělávali práci. Nahnilé hlízy pečlivě odstraňte tak, aby v trsu nezůstala žádná nemocná část a hniloba se po výsadbě nešířila do záhonů.  

Klepněte pro větší obrázek
Prohlídce hlíz věnujte dost času 

Probouzení a přirychlení jiřin

Při podrobné prohlídce objevíte v tuto dobu na většině hlíz jiřin očka v místě kořenového krčku. Možná jsou některé jiřiny trochu narašené, proto pro ně bude dobré, že se dostanou na denní světlo.  

Klepněte pro větší obrázek
S narašenými hlízami manipulujte opatrně  

Jiřinám prospěje, pokud je rozložíte do bedniček naplněných rašelinou a kompostem a necháte je narašit na světlém místě (možno i v pařeništi či skleníku). Občasná zálivka je nutná, plný sluneční úpal nikoliv. Za pár dní začnou hlízy rašit.  

Přehled jiřin aneb Jak se v nich vyznat

Přehled jiřin aneb Jak se v nich vyznat

Výsadbu neuspěchejte

Předpěstované nebo přirychlené jiřiny (to znamená hlízy narašené) se vysazují až po polovině května. Rostliny jsou velmi citlivé na mráz, přízemní mrazíky v období „ledových mužů“ by je notně poničily.  

Klepněte pro větší obrázek
Jáma nesmí být příliš hluboká 

Nemáte-li možnost předpěstování, vysaďte jiřiny poslední dubnový týden. Než se proderou na povrch, uplynou zhruba tři týdny, takže vyraší již po „zmrzlých“. V chladnějších oblastech můžete hlízy zahrnout a později zakrytí odstranit. Příliš hluboká výsadba (tedy i ponechání hrůbku) je chybou: hlízy vzchází pomaleji a jsou náchylné k různým chorobám.  

Dělením jiřin týden až dva před výsadbou zajistíte jejich bohatší kvetení 

Dělením jiřin týden až dva před výsadbou zajistíte jejich bohatší kvetení 

Vybraný záhon dobře připravte

Záhon pro jiřiny by měl být na osluněném místě, dobře zrytý na podzim. Nyní už postačí jen prokypření před výsadbou, aby se půda lépe prohřívala. Ve slehlé zemi by hlízy také mnohem pomaleji rašily. 

Doporučovaná vrstva zeminy nad narašenými očky jiřin je sedm až deset centimetrů. Před výsadbou již nehnojte žádnými hnojivy a při kypření zapravte uleželý kompost do země. Nasypat jej můžete i na dno výsadbové jamky.

A jde se sázet!  

Pro jiřiny si udělejte výsadbové jamky tak velké, abyste celý trs pohodlně umístili, a nic neolámali. Máte-li vysokých jiřin více, pak je vhodná jejich výsadba v řádcích asi padesát centimetrů od sebe (rovněž řádky nechť mezi sebou mají tuto vzdálenost).  

Nízké jiřiny, dorůstající výšky do půl metru, můžete sázet na vzdálenost třicet centimetrů i hustěji (miniaturní jiřinky). U těchto odrůd se obejdete bez opěr, pro vysoké jiřiny zatlučte opěrné kolíky hned při výsadbě.  

Sázejte menší trsy hlíz, stačí pět šest kusů. Příliš velké trsy zahoustnou a jiřiny se táhnou do výšky, také méně kvetou. Dostatek světla mezi rostlinami je podmínkou pro zdárný růst: do výšky vyhnané jiřiny mají sklon k vylamování a jsou méně odolné vůči větru.

Klepněte pro větší obrázek
Hotovo, teď už se jen pár týdnů těšit na krásné květy  

Jiřiny na terasu i na balkon  

V posledních letech jsou u pěstitelů běžně k dostání nízké jiřinky pro výsadbu do nádob. Seženete je i pod názvem baby jiřiny – dorůstají výšky od třiceti do padesáti centimetrů. Nároky mají podobné jako velké jiřiny, kvetou ale časněji a až do zámrazu.  

Objednat si můžete plnokvěté, jednoduché, drobno i velkokvěté, v barvách je také výběr bohatý. Nekupujte ale kdekoliv na tržnici bezejmenné hlízy, obraťte se na specializované pěstitele, kde máte záruku pravosti odrůdy a návod k pěstování navíc.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A