vytisknout velikost písma Jiřiny - které se hodí na záhon a které do květináčů?

Nenáročné jiřiny jsou jedny z nejoblíbenějších květin. Za symbol boha Slunce je považovali už staří Aztékové. Nabízíme stručný souhrn o jejich pěstování a přehled nových i osvědčených odrůd na záhony i do nádob.

Jak o ně pečovat a množit je

Jiřiny mají rády slunečnou polohu a hlinitou, výživnou a propustnou půdu. Velmi jim prospěje, upravíme-li kyselost půdy na neutrální hodnotu přidáním dolomitického vápence.

Jiřiny se rozmnožují dělením hlíz, což podporuje bohatou násadu na květ, proto by se měly dělit každý rok. Hlízy jiřin se vysazují koncem dubna až začátkem května tak, aby byly zakryty asi deseticentimetrovou vrstvou půdy. Při mělké výsadbě mohou „krčky“ hlíz poškodit pozdní jarní mrazy a rostlina již znovu neobrazí a uhyne.

Hlízy opatrně očistíme od zeminy a rozdělíme je na tolik částí, kolik z nich vyrůstá stonků. Hlízu uložíme do jamky, pro dobrý start půdu vylepšíme hrstí granulované chlévské mrvy a zahrneme zeminou. Dobře nohama upěchujeme půdu a důkladně zalijeme. Po vsáknutí vody na hlízy nahrneme zbývající suchou zeminu (třeba i do hrůbku), aby dobře izolovala vlhkost a pupeny mohly začít růst.

Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináčů a obalů

Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináčů a obalů

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A