vytisknout velikost písma Jiřiny - které se hodí na záhon a které do květináčů?

Nenáročné jiřiny jsou jedny z nejoblíbenějších květin. Za symbol boha Slunce je považovali už staří Aztékové. Nabízíme stručný souhrn o jejich pěstování a přehled nových i osvědčených odrůd na záhony i do nádob.

Jak o ně pečovat a množit je

Jiřiny mají rády slunečnou polohu a hlinitou, výživnou a propustnou půdu. Velmi jim prospěje, upravíme-li kyselost půdy na neutrální hodnotu přidáním dolomitického vápence.

Jiřiny se rozmnožují dělením hlíz, což podporuje bohatou násadu na květ, proto by se měly dělit každý rok. Hlízy jiřin se vysazují koncem dubna až začátkem května tak, aby byly zakryty asi deseticentimetrovou vrstvou půdy. Při mělké výsadbě mohou „krčky“ hlíz poškodit pozdní jarní mrazy a rostlina již znovu neobrazí a uhyne.

Hlízy opatrně očistíme od zeminy a rozdělíme je na tolik částí, kolik z nich vyrůstá stonků. Hlízu uložíme do jamky, pro dobrý start půdu vylepšíme hrstí granulované chlévské mrvy a zahrneme zeminou. Dobře nohama upěchujeme půdu a důkladně zalijeme. Po vsáknutí vody na hlízy nahrneme zbývající suchou zeminu (třeba i do hrůbku), aby dobře izolovala vlhkost a pupeny mohly začít růst.

Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináčů a obalů

Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináčů a obalů

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |