vytisknout velikost písma Jiřinková poradna nově otevřena: ptejte se, poradíme vám!

Milí pěstitelé, vysadili jste letos jiřiny, ale nerostou tak, jak by měly? Netvoří kvalitní úbory, jsou napadené nějakými škůdci nebo chorobami?

Zeptejte se odborníka, jaký postup byste měli zvolit. Své dotazy s pečlivým popisem situace zašlete spolu s co nekvalitnějšími fotografiemi rostlin na adresu hradova@mf.cz.

Klepněte pro větší obrázek

Do předmětu zprávy uveďte heslo Jiřinková poradna. Přidejte celé své jméno a kontakt na vás, abychom se vám v případě doplnění potřebných informací o rostlinách, na něž se ptáte, mohli ozvat.

Na dotazy bude odpovídat Miroslav Štefan, redaktor webu AbecedaZahrady.cz a šlechtitel, který jiřinky pěstuje více než deset let (i ve Výzkumném ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích) a v současné době se stará o více než sto starých i nově vzniklých odrůd. Je členem základních specializovaných organizací Dagla, Gladiris a Martagon.

Rozsáhlou fotogalerii sbírky jeho jiřin, ale i jiných cibulovin a dalších rostlin můžete zhlédnout na webu Inflore.cz nebo živě – v Prodejní zahradě InFlore v Sedleci u Žebráku, kde najdete ukázkovou výsadbu více než 100 odrůd jiřin či 250 odrůd mečíků.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |