vytisknout velikost písma Jezírko na zahradě: Jak zasadit lekníny

Lekníny patří mezi nejatraktivnější vodní rostliny zahradních jezírek. Chystáte se na výsadbu? Poradíme vám, co lekníny potřebují, jak je vysadit do minijezírka či větší nádrže.
Jezírko na zahradě: Jak zasadit lekníny

Lekníny fungují jako vodní hodiny

Lekníny nejčastěji kvetou v období od června do října, výjimečně se první květy objevují koncem dubna. Kořen je ponořen na dně a okrasná část s listy a květy se vznáší na vodní hladině. Puk roste pod vodou a na hladině se ukáže až tehdy, když je připraven k rozkvětu. Květ se otevírá už v dopoledních hodinách mezi osmou a jedenáctou hodinou, zavírá se v rozmezí patnácté a osmnácté.

Všechny lekníny potřebují ke svému zdárnému růstu klidnou vodu s dostatkem slunce. V létě by měla být teplota vody 15–20 °C. Mají rády mírně kyselou vodu s ph 5–6. V takové vodě se netvoří řasy a rostliny mohou dobře dýchat. Listy rostliny by neměly pokrývat více než polovinu vodní plochy. Protože lekníny a jiné plovoucí listové rostliny nesnášejí postřik vodou, neměly by být sázeny v blízkosti fontán.

Nechte se okouzlit krásou leknínů

Nechte se okouzlit krásou leknínů

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |