vytisknout velikost písma Jestřabina lékařská

Nedávno jsme vám představili stévii, rostlinu pro diabetiky i pro ty, kteří touží po štíhlé linii. Ta však není jedinou možností, jak se vypořádat s cukrem; podobnou službu vám nabídne i jestřabina lékařská.
Jestřabina lékařská

Zdraví z přírody
 

Bylinkou, která potěší diabetiky, osoby s nadváhou, ale i kojící maminky, je jestřabina lékařská, využívající se k léčebným účelům pro schopnost snižovat hladinu cukru v krvi u diabetu II. typu. Díky obsaženému alkaloidu galeginu bývá označována jako orální antidiabetikum nebo orální inzulín.

Jestřabina dokáže příznivě ovlivňovat látkovou výměnu, zvyšovat činnost mléčných žláz, má močopudné a potopudné účinky. Nejčastěji se používá ve směsích s dalšími bylinami – tím dochází k zvýšení léčebných účinků.

Klepněte pro větší obrázek
Kozí routa a štědřenec, názvy, pod kterými někteří jestřabinu znají
 

V lidovém léčitelství se už od středověku užívala k zahánění moru, snížení horečky, k léčení dětských chorob či epilepsie. Kromě léčebných účinků se jestřabina uplatnila v dřívějších dobách rovněž jako pícnina pro dobytek, v lidském jídelníčku se v Itálii používá dodnes k přípravě salátů.
 

Bylina s dravčím jménem
 

Jestřabina lékařská (Galega officinalis), lidově zvaná kozí routa či polní štědřenec, patří do čeledi luštinatých, přičemž rod Galega zahrnuje šestici druhů, rostoucích v Evropě, Asii a v horách východní Afriky.

Tato bylina dorůstá výšky až půldruhého metru. Má vzpřímenou, nevětvenou nebo jen v dolní části větvenou lodyhu s přisedlými či krátce řapíkatými, podlouhle eliptickými nebo kopinatými listy v čtyř až osmi jařmech.

Květy se objevují v červenci a srpnu a tvoří namodralé, běložluté nebo bílé hrozny, z nichž se po opylení vytváří mnohosemenné lusky, jež obsahují jedovaté látky, které jsou léčebně využívané. Jestřabina roste volně v přírodě na vlhčích místech, jako jsou břehy řek, okraje cest, rumiště a vlhčí louky.
 

Jak na ni
 

Pokud jste se rozhodli jestřabinu ochutnat, máte několik možností, jak ji získat. Buď se můžete pokusit nasbírat si části rostliny divoce rostoucí nebo si (sušenou) jestřabinu zakoupíte. V tom případě máte na výběr mezi jednodruhovou bylinou nebo směsí ve speciálních čajích. Jestliže se budete chtít dát do vlastního pěstování, nepůjde o nic náročného.
 

Vybrat si můžete z několika odrůd, lišících se zejména barvou květů – od bílých přes krémové k růžovým, fialovým až purpurovým. Bylina roste prakticky v každé půdě, potrpí si na vlhčí, ale zároveň teplé slunné či polostinné stanoviště. Její divoký vzhled ji předurčuje k pěstování v přírodních typech zahrad. Namnožit si ji můžete dělením trsů na podzim.
 

Klepněte pro větší obrázek
Můžete se setkat s květy jestřabiny v různých barvách
 

K přípravě čajů se používá sušená nať s květy, bez plodů a silnějších stonků. Sbírejte v červenci a srpnu, sušte na stinném a vzdušném místě, maximálně v patnácticentimetrové vrstvě. Větší množství je výhodnější sušit umělým teplem při teplotě okolo padesáti stupňů. Správné usušení poznáte podle toho, že stonky se dají lehce lámat.
 

Mít vlastní rostlinku
 

Jestřabina lékařská je součástí čajů Leros: Baby čaje pro kojící matky , jež příznivě ovlivňuje látkovou výměnu a podporuje tvorbu mateřského mléka, a směsi Diabetan určené pro nemocné cukrovkou. Obojí je běžně k dostání v lékárnách. Sazenice seženete například v Krakonošově zahradnictví (http://krakonosovozahradnictvi.cz), a to za třicet sedm korun.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |