Jednoduché vánoční svícny

Poradíme vám, jak si uprostřed vánočního shonu zhotovit jednoduchý svícen z přírodních materiálů. Výroba vám nezabere víc jak slabou půlhodinku.

Vyberte si ze dvou možností, které nabízíme: oba svícny zvládne i začátečník.

Co budete potřebovat

Několik dobře usušených velkých šišek z černé borovice, v nouzi postačí i menší šišky z borovice lesní.

Dále po jedné vyšší svíčce jednoduché či zdobené – záleží na vašem výběru. Barvu zvolte buď tradiční červenou, nebo kupte letos módní oranžovou či zlatou.

Nastříhejte si větvičky ze smrku, jalovce, jedle nebo borovice, podle toho, co najdete na zahrádce; ve městech můžete koupit svazek chvojí i na tržnici. Máte-li možnost, přidejte kratší větvičky mahónie, cesmíny nebo buxusu.

buxus.jpg
Větvičky buxusu mají velkou výhodu: dloho vydrží

Na přizdobení svícnu stačí kousek vánoční nebo jiné stužky, zlaté jmelí, případně drobná vánoční ozdoba, suché plody a pokroucené větvičky některých listnáčů.

Jako podložku budete potřebovat pro jeden svícen kus tvrdého kartonu, u druhého svícnu poslouží jako podložka buď polystyren, nebo aranžovací hmota oasis.

Jediné nářadí, které byste měli mít, je dobrý nůž a tavná pistole. Ta vám práci hodně zjednoduší a zrychlí, odpadne navazování rostlinného materiálu na dráty i vrtání svíček. Lepení pistolí s tavnými tyčkami drží spolehlivě i naprosto nesourodé materiály.

Malý a úplně jednoduchý

Z tvrdého kartonu vystřihněte kruh o průměru deset až dvanáct centimetrů a na něj po obvodu přilepte tavnou pistolí velké šišky z černé borovice. Obvykle postačí tři až čtyři, pokud máte šišky menší, dejte tolik, aby se obvod zaplnil. Do středové mezery připevněte tavnou pistolí svíčku a nebojte se, že nebude držet.

svícen 2.jpg
Výroba svícnu nezabere více než půl hodiny

Mezi šišky po vnějším obvodu zastrkejte krátké větvičky chvojí (upotřebíte tak kousky pár centimetrů dlouhé) a pro jistotu jim zakápněte konce lepidlem z pistole, aby nevypadly při manipulaci se svícnem.

Záleží ale na vás, jak dlouhé větvičky si nastříháte – mají vlastně jen zakrýt podložku v mezerách.

Na dozdobení použijte úzkou stužku ladící s barvou svíčky, smotejte ji do vějířku a zastrčte do středové mezery ke svíčce. Další zdobení je u tohoto svícnu zbytečné, hlavní ozdobou by měly zůstat krásné borové šišky.

Svícen trochu "košatější"

Podle předpokládané velikosti si vyřízněte kruh nebo čtverec z aranžovací hmoty nebo polystyrenu jako podložku.

Než začnete do této podložky vypichovat větvičky asi deset až dvanáct centimetrů dlouhé, seřízněte jim konečky do špičky, mnohem lépe se budou upevňovat.

jedlové chvojí.jpg
Jedlové jehličí příjemně voní

Chvojky budete zapichovat po celém obvodu ve dvou nebo třech řadách, abyste zakryli podložku.

Můžete použít různé druhy chvojí, které jste si připravili, máte-li chvoj z barevných jehličin, svícen bude vypadat bohatší.

Na horní plochu podložky použijte kratší větvičky a ponechte si volné místo na svíčku a přizdobení. Vybranou svíčku připevněte na podložku opět tavnou pistolí, nemusí to být právě uprostřed, kolem ní můžete naaranžovat šišky z borovice.

Velmi pěkně se budou vyjímat také suché, zajímavě pokroucené větvičky; kdo má rád, ozdobí si svícen zlacenými větvičkami nebo jmelím, prostě tím, co se mu líbí.

svícen3.jpg
Zlatá barva k Vánocům patří

Mahónie, cesmína a buxus doplní vhodně chvojí, pokud děláte svícen větší.

Pochopitelně nezapomeňte na bohatší stuhu připevněnou z čelního pohledu, můžete přidat i drobnou vánoční dekoraci nebo vánoční ozdobu.

Dbejte na to, aby všechno barevně ladilo – základní pravidlo velí, že méně bývá někdy více.

Oba typy svícnů lze použít nejen do bytu, ale také pro vánoční výzdobu hrobu. Malý šiškový svícen se vejde i do urnového okénka.

V případě druhého svícnu si upravíme velikost podle potřeby tím, že podložku vyřízneme větší a stříháme delší chvoj. Na hrob se bude do svícnu hodit svíce nižší a širší, všechno ostatní už záleží na vašem vkusu a výběru.

Věříme, že se vám práce bude dařit a s výsledkem budete spokojeni.

Doporučujeme

Články odjinud