vytisknout velikost písma Jedlé květy: Jetel, mák či kokoška. Zkuste je do másla, na smažení či na dorty

Cítíte se unavení a otrávení? Jděte se na chvíli projít do přírody. Jarní energie květin i stromů vám okamžitě zlepší náladu a zbaví vás únavy. Z takové procházky se navíc můžete vrátit s plnou náručí květin, s nimiž ozdobíte nejen svůj interiér, ale zpestříte i svůj jídelníček.

Saláty, másla, na smažení i do nápojů

Než květy využijete v kuchyni, je samozřejmě nejlepší je ochutnat. Pak poznáte, který je spíše kořeněný, který chutná sladce a který po ovoci. Pak se budete snadněji rozhodovat, kam je využijte. Některé mají ovocnou, jiné zase spíše kořeněnou chuť. Všechny ale obsahují člověku prospěšný chlorofyl, vitamíny a antioxidanty.

Jedním ze způsobů je kvítky přimíchat do rozměklého másla, které následně dochutíte – osolíte, přidáte kapku, dvě citronové šťávy, možná trochu česneku, pepře. Záleží jen na vás. Do másla můžete nasekat květy sedmikrásek, vlčího máku, šeříku, fialek, pampelišek nebo pažitky. 

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jaké květy můžete právě teď ochutnat, najdete v naší galerii v úvodu článku.

Pampeliškový džem

Hodně lidí zná pampeliškový med, který má tu nevýhodu, že obsahuje velké množství cukru. Po dlouhém vaření v něm také nezůstává příliš prospěšných látek. Místo medu zkuste vyrobit pampeliškové želé nebo džem. Ten můžete udělat i z květů růží. Je jen na vás, zda zbytky květů v džemu zůstanou, nebo je před vařením přefiltrujete.

Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení

Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení

Pro tepelnou úpravu se hodí nyní kvetoucí černý bez, jehož květy můžete obalit ve slaném či sladkém  těstíčku a opéct. Obalit se dají i květy jetele. Z květů léčivek můžete vařit čaj, květy lze sušit i na zimu. Výborný čaj je i z růžových lístků. Místo sladkých limonád lze udělat výluh ze sladkých druhů květů a pěkné lístky zamrazit do kostek ledu jako efektní dekoraci do nápojů. Všechny jedlé květy lze použít v cukrařině k dekoracím.

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Kam pro jedlé květy?

Jedlé rostliny můžete teoreticky sbírat kdekoliv, ale vždy bude lepší, když vyrazíte do přírody a nespokojíte se s rumištěm na kraji města. V parcích ve městech vybírejte taková místa, kam nechodí pejskaři venčit své miláčky. V lesoparcích poodejděte do hustších porostů nebo alespoň dál od cest. Ke konzumaci se hodí výhradně květy pěstované bez pesticidů, herbicidů a dalších chemikálii, z tohoto důvodu nekupujte květy v běžných květinářstvích a hobbymarketech. Samozřejmě si je můžete i sami vypěstovat ze semínka.

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Jak je sbírat?

Sbírejte jen květy z rostlin (a rostliny obecně), kterými jste si jistí. Jestli jste při jejich identifikaci zaváhali, raději je nechte na místě. Otravy různými bylinami se dějí každý rok a v některých případech jde o poškození nevratné. Vždy budou chutnější a účinnější květy v rozpuku nebo čerstvě rozvité, ty odkvétající jsou hořké a účinné látky se ztrácí.

Květy je nejlepší sbírat v dopoledních hodinách, ale pokud to například z časových důvodů nestíháte, je lepší je nasbírat odpoledne než vůbec. Skladujte je v chladu v lednici. Pokud je chcete použít například na ozdobu cukrářských výrobků, je lepší použít rovnou čerstvé, protože květy se v chladu uzavírají a nejsou tak dekorativní.

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži 2: Vyklízení šatníku mě bolelo nejvíc

Minimalistická výzva na vlastní kůži 2: Vyklí…

Můj domov o rozloze 50 m² přetékal věcmi. Žijeme tu čtyři a musíme se vejít. Takže když mě kamarádka vyzvala k měsíční minimalistické výzvě, což znamenalo vyhodit 465 věcí za měsíc, ráda jsem přijala. Jak mi to šlo na začátku, už jsem psala minulý týden, teď se pojďme podívat na šatník a papíry. A rovnou říkám, že to nebyla legrace.

13.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |