vytisknout velikost písma Jedlé květy: Jetel, mák či kokoška. Zkuste je do másla, na smažení či na dorty

Cítíte se unavení a otrávení? Jděte se na chvíli projít do přírody. Jarní energie květin i stromů vám okamžitě zlepší náladu a zbaví vás únavy. Z takové procházky se navíc můžete vrátit s plnou náručí květin, s nimiž ozdobíte nejen svůj interiér, ale zpestříte i svůj jídelníček.

Saláty, másla, na smažení i do nápojů

Než květy využijete v kuchyni, je samozřejmě nejlepší je ochutnat. Pak poznáte, který je spíše kořeněný, který chutná sladce a který po ovoci. Pak se budete snadněji rozhodovat, kam je využijte. Některé mají ovocnou, jiné zase spíše kořeněnou chuť. Všechny ale obsahují člověku prospěšný chlorofyl, vitamíny a antioxidanty.

Jedním ze způsobů je kvítky přimíchat do rozměklého másla, které následně dochutíte – osolíte, přidáte kapku, dvě citronové šťávy, možná trochu česneku, pepře. Záleží jen na vás. Do másla můžete nasekat květy sedmikrásek, vlčího máku, šeříku, fialek, pampelišek nebo pažitky. 

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jaké květy můžete právě teď ochutnat, najdete v naší galerii v úvodu článku.

Pampeliškový džem

Hodně lidí zná pampeliškový med, který má tu nevýhodu, že obsahuje velké množství cukru. Po dlouhém vaření v něm také nezůstává příliš prospěšných látek. Místo medu zkuste vyrobit pampeliškové želé nebo džem. Ten můžete udělat i z květů růží. Je jen na vás, zda zbytky květů v džemu zůstanou, nebo je před vařením přefiltrujete.

Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení

Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení

Pro tepelnou úpravu se hodí nyní kvetoucí černý bez, jehož květy můžete obalit ve slaném či sladkém  těstíčku a opéct. Obalit se dají i květy jetele. Z květů léčivek můžete vařit čaj, květy lze sušit i na zimu. Výborný čaj je i z růžových lístků. Místo sladkých limonád lze udělat výluh ze sladkých druhů květů a pěkné lístky zamrazit do kostek ledu jako efektní dekoraci do nápojů. Všechny jedlé květy lze použít v cukrařině k dekoracím.

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Kam pro jedlé květy?

Jedlé rostliny můžete teoreticky sbírat kdekoliv, ale vždy bude lepší, když vyrazíte do přírody a nespokojíte se s rumištěm na kraji města. V parcích ve městech vybírejte taková místa, kam nechodí pejskaři venčit své miláčky. V lesoparcích poodejděte do hustších porostů nebo alespoň dál od cest. Ke konzumaci se hodí výhradně květy pěstované bez pesticidů, herbicidů a dalších chemikálii, z tohoto důvodu nekupujte květy v běžných květinářstvích a hobbymarketech. Samozřejmě si je můžete i sami vypěstovat ze semínka.

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Jak je sbírat?

Sbírejte jen květy z rostlin (a rostliny obecně), kterými jste si jistí. Jestli jste při jejich identifikaci zaváhali, raději je nechte na místě. Otravy různými bylinami se dějí každý rok a v některých případech jde o poškození nevratné. Vždy budou chutnější a účinnější květy v rozpuku nebo čerstvě rozvité, ty odkvétající jsou hořké a účinné látky se ztrácí.

Květy je nejlepší sbírat v dopoledních hodinách, ale pokud to například z časových důvodů nestíháte, je lepší je nasbírat odpoledne než vůbec. Skladujte je v chladu v lednici. Pokud je chcete použít například na ozdobu cukrářských výrobků, je lepší použít rovnou čerstvé, protože květy se v chladu uzavírají a nejsou tak dekorativní.

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

včera |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě. Přinášíme vám podrobný návod plus galerii krásných věnců pro inspiraci.

28.  11.  2019 |