Saláty, másla, na smažení i do nápojů
Než květy využijete v kuchyni, je samozřejmě nejlepší je ochutnat. Pak poznáte, který je spíše kořeněný, který chutná sladce a který po ovoci. Pak se budete snadněji rozhodovat, kam je využijte. Některé mají ovocnou, jiné zase spíše kořeněnou chuť. Všechny ale obsahují člověku prospěšný chlorofyl, vitamíny a antioxidanty.
Jedním ze způsobů je kvítky přimíchat do rozměklého másla, které následně dochutíte – osolíte, přidáte kapku, dvě citronové šťávy, možná trochu česneku, pepře. Záleží jen na vás. Do másla můžete nasekat květy sedmikrásek, vlčího máku, šeříku, fialek, pampelišek nebo pažitky.
Jaké květy můžete právě teď ochutnat, najdete v naší galerii v úvodu článku.
Pampeliškový džem
Hodně lidí zná pampeliškový med, který má tu nevýhodu, že obsahuje velké množství cukru. Po dlouhém vaření v něm také nezůstává příliš prospěšných látek. Místo medu zkuste vyrobit pampeliškové želé nebo džem. Ten můžete udělat i z květů růží. Je jen na vás, zda zbytky květů v džemu zůstanou, nebo je před vařením přefiltrujete.
Pro tepelnou úpravu se hodí nyní kvetoucí černý bez, jehož květy můžete obalit ve slaném či sladkém těstíčku a opéct. Obalit se dají i květy jetele. Z květů léčivek můžete vařit čaj, květy lze sušit i na zimu. Výborný čaj je i z růžových lístků. Místo sladkých limonád lze udělat výluh ze sladkých druhů květů a pěkné lístky zamrazit do kostek ledu jako efektní dekoraci do nápojů. Všechny jedlé květy lze použít v cukrařině k dekoracím.
Kam pro jedlé květy?
Jedlé rostliny můžete teoreticky sbírat kdekoliv, ale vždy bude lepší, když vyrazíte do přírody a nespokojíte se s rumištěm na kraji města. V parcích ve městech vybírejte taková místa, kam nechodí pejskaři venčit své miláčky. V lesoparcích poodejděte do hustších porostů nebo alespoň dál od cest. Ke konzumaci se hodí výhradně květy pěstované bez pesticidů, herbicidů a dalších chemikálii, z tohoto důvodu nekupujte květy v běžných květinářstvích a hobbymarketech. Samozřejmě si je můžete i sami vypěstovat ze semínka.
Jak je sbírat?
Sbírejte jen květy z rostlin (a rostliny obecně), kterými jste si jistí. Jestli jste při jejich identifikaci zaváhali, raději je nechte na místě. Otravy různými bylinami se dějí každý rok a v některých případech jde o poškození nevratné. Vždy budou chutnější a účinnější květy v rozpuku nebo čerstvě rozvité, ty odkvétající jsou hořké a účinné látky se ztrácí.
Květy je nejlepší sbírat v dopoledních hodinách, ale pokud to například z časových důvodů nestíháte, je lepší je nasbírat odpoledne než vůbec. Skladujte je v chladu v lednici. Pokud je chcete použít například na ozdobu cukrářských výrobků, je lepší použít rovnou čerstvé, protože květy se v chladu uzavírají a nejsou tak dekorativní.