vytisknout velikost písma Jedlé květy: Jetel, mák či kokoška. Zkuste je do másla, na smažení či na dorty

Cítíte se unavení a otrávení? Jděte se na chvíli projít do přírody. Jarní energie květin i stromů vám okamžitě zlepší náladu a zbaví vás únavy. Z takové procházky se navíc můžete vrátit s plnou náručí květin, s nimiž ozdobíte nejen svůj interiér, ale zpestříte i svůj jídelníček.

Saláty, másla, na smažení i do nápojů

Než květy využijete v kuchyni, je samozřejmě nejlepší je ochutnat. Pak poznáte, který je spíše kořeněný, který chutná sladce a který po ovoci. Pak se budete snadněji rozhodovat, kam je využijte. Některé mají ovocnou, jiné zase spíše kořeněnou chuť. Všechny ale obsahují člověku prospěšný chlorofyl, vitamíny a antioxidanty.

Jedním ze způsobů je kvítky přimíchat do rozměklého másla, které následně dochutíte – osolíte, přidáte kapku, dvě citronové šťávy, možná trochu česneku, pepře. Záleží jen na vás. Do másla můžete nasekat květy sedmikrásek, vlčího máku, šeříku, fialek, pampelišek nebo pažitky. 

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jaké květy můžete právě teď ochutnat, najdete v naší galerii v úvodu článku.

Pampeliškový džem

Hodně lidí zná pampeliškový med, který má tu nevýhodu, že obsahuje velké množství cukru. Po dlouhém vaření v něm také nezůstává příliš prospěšných látek. Místo medu zkuste vyrobit pampeliškové želé nebo džem. Ten můžete udělat i z květů růží. Je jen na vás, zda zbytky květů v džemu zůstanou, nebo je před vařením přefiltrujete.

Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení

Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení

Pro tepelnou úpravu se hodí nyní kvetoucí černý bez, jehož květy můžete obalit ve slaném či sladkém  těstíčku a opéct. Obalit se dají i květy jetele. Z květů léčivek můžete vařit čaj, květy lze sušit i na zimu. Výborný čaj je i z růžových lístků. Místo sladkých limonád lze udělat výluh ze sladkých druhů květů a pěkné lístky zamrazit do kostek ledu jako efektní dekoraci do nápojů. Všechny jedlé květy lze použít v cukrařině k dekoracím.

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Kam pro jedlé květy?

Jedlé rostliny můžete teoreticky sbírat kdekoliv, ale vždy bude lepší, když vyrazíte do přírody a nespokojíte se s rumištěm na kraji města. V parcích ve městech vybírejte taková místa, kam nechodí pejskaři venčit své miláčky. V lesoparcích poodejděte do hustších porostů nebo alespoň dál od cest. Ke konzumaci se hodí výhradně květy pěstované bez pesticidů, herbicidů a dalších chemikálii, z tohoto důvodu nekupujte květy v běžných květinářstvích a hobbymarketech. Samozřejmě si je můžete i sami vypěstovat ze semínka.

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Jak je sbírat?

Sbírejte jen květy z rostlin (a rostliny obecně), kterými jste si jistí. Jestli jste při jejich identifikaci zaváhali, raději je nechte na místě. Otravy různými bylinami se dějí každý rok a v některých případech jde o poškození nevratné. Vždy budou chutnější a účinnější květy v rozpuku nebo čerstvě rozvité, ty odkvétající jsou hořké a účinné látky se ztrácí.

Květy je nejlepší sbírat v dopoledních hodinách, ale pokud to například z časových důvodů nestíháte, je lepší je nasbírat odpoledne než vůbec. Skladujte je v chladu v lednici. Pokud je chcete použít například na ozdobu cukrářských výrobků, je lepší použít rovnou čerstvé, protože květy se v chladu uzavírají a nejsou tak dekorativní.

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

 

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Zahradní skalka s nádechem žluté: 10 skalniček, které rozzáří vaši skalku

Zahradní skalka s nádechem žluté: 10 skalniče…

Jarní dny jsou jako stvořené k založení nové skalky nebo projasnění skalky stávající. Seznamte se s několika zajímavými druhy skalniček, které svou zářivou žlutou barvou budou přitahovat pozornost nejenom vašich očí.

8.  5.  2023 |
Jiřina Sivcová hrk
ZahradaSkalka
Jak na ohraničení záhonů téměř neviditelně: Vsaďte na ocel či hliník

Jak na ohraničení záhonů téměř neviditelně: V…

Okraje mezi trávníkem a zahradou mnozí Češi stále podceňují, přitom jde o jednoduchý způsob, jak zabránit trávě v prorůstání mezi květiny i zeleninu. Kam se nehodí mohutné betonové obrubníky, dřevo či plast, tam vsaďte na subtilní kov s dlouhou životností.

7.  5.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
ObrubyNeviditelný obrubník
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač vypadá exoticky, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny, o kterou se nemusíte nijak specificky starat, přesto nadělá spoustu parády. Užitečné rady nejen pro začátečníky najdete i ve videu v úvodu článku.

12.  1.  2023 |
Kateřina Hradová
Výživa a hnojeníPokojové rostlinyPěstováníOchrana a péčeChoroby a škůdciExotika
Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí šeříkový sirup

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí šeřík…

Nepropásněte krátkou dobu, kdy kvete šeřík, a nasbírejte si jeho vonné květy. Poradíme vám, jak je uchovat a pochutnat si na nich: Připravte si šeříkový sirup nebo léčivý šeříkový čaj. Sirup využijete i při přípravě sladkých dobrot.

11.  5.  2023 |
Lenka Chvostová
Krok za krokemDIYVýrobaZajímavostiRecepty
Skleník, fóliovník a pařeniště na balkon: Jak je vyrobit jednoduše a levně?

Skleník, fóliovník a pařeniště na balkon: Jak…

Bydlíte v bytě, ale k dispozici máte balkon, lodžii či terasu? I na tomto prostoru může stát pařeniště, skleník či fóliovník, díky nimž získáte vlastní zeleninu a podaří se vám snadněji vypěstovat i teplomilnější druhy rostlin. V první řadě záleží na velikosti místa, ale podstatný je i nápad.

16.  5.  2023 |
Kateřina Hradová
FóliovníkBalkonDIYPěstování