Nejlepší je šperky otírat jemným hadříkem každý den. Foto: iStock

Nejlepší je šperky otírat jemným hadříkem každý den. | Foto: iStock

Jak vyčistit zlato v domácnosti

Zlato patří k nejoblíbenějším kovům nejen na výrobu šperků, ale i dalších ozdobných předmětů. Aby ale bylo pořád pěkné a reprezentativní, je třeba se o něj náležitě starat. Přečtěte si, jak vyčistit zlato.

Jak vyčistit zlato doma? Vyhněte se tvrdým nástrojům a chemii

Nejen šperky jako prsteny, náušnice a řetízky, ale i příbory, kroužky na ubrousky nebo třeba svícny, zlato se v domácnosti vyskytuje v mnoha podobách. Pokud je potřebujete vyčistit, můžete samozřejmě zamířit k nejbližšímu zlatníkovi, ale v pohodě to zvládnete i sami doma. Poradíme, co budete potřebovat.

Zlaté předměty můžete poničit, pokud je budete vystavovat velkému střídání teplot, proto pro omývání používejte vodu pokojové teploty. Zlato je měkký kov, takže ho můžete také velmi snadno poškrábat. Vyhněte se proto při čištění tvrdým a ostrým nástrojům, používejte pouze měkké hadříky, které nepouštějí chlupy, nebo velmi jemný kartáček na zuby. K čištění nepoužívejte silnou chemii a vyhněte se také dříve doporučované zubní pastě, moderní přípravky mají různé bělicí složky, což by opět mohlo kov nenávratně poškodit.

Šperky, které nosíte, potřebují častější ošetření

Odborníci doporučují zlato čistit pravidelně, hlavně podle používání. Prsten či náušnice, které nosíte denně, určitě budou potřebovat více péče než příbory, které vytáhnete ze šuplíku jen při slavnostních příležitostech. Pravidelně používané věci ošetřete zhruba jednou za měsíc, šperky, které přicházejí do styku s potem, prachem, make-upem a mýdlem, můžete dokonce měkkým hadříkem otřít každý den.

Nejdříve si připravte čisticí roztok

Vezměte misku s vlažnou vodou a kápněte do ní pár kapek mýdla nebo šetrného jaru. Nechte předmět v lázni zhruba deset minut odmočit a poté očistěte kartáčkem a důkladně opláchněte vodou. Osušte hadříkem. Při sušení se vyhýbejte tvrdým papírovým ručníkům, které opět mohou zlato poškrábat.

Na čištění můžete použít i kašičku připravenou z vody a jedlé sody smíchaných v poměru 1 : 1. Místo jedlé sody lze použít i kypřicí prášek. Směs používejte na zatvrdlou špínu.

K čištění zlata použijte, co máte doma. Na bílé zlato buďte ještě opatrnější

Dalšími domácími čističi je citronová šťáva, šťáva z cibule nebo ocet. Využít můžete i speciální vaty nebo hadříky napuštěné roztokem pro leštění a ochranu povrchu zlata, které seženete ve specializovaných prodejnách.

Pokud se na zlatě objevují nazelenalé odstíny, nejlepší, co můžete použít, je 95% lihový roztok.

Bílé zlato je ještě náchylnější k poškrábání než žluté. Proto při jeho čištění buďte ještě opatrnější. A pokud už bílé zlato ztratilo svůj lesk, bude třeba barvu oživit. Nejlepší je nechat to na odborníkovi.

Nejopatrnější buďte při kombinaci zlato a drahé kameny

Zlaté šperky, které jsou kombinovány s jinými materiály, nebo dokonce drahými kameny a perlami, je třeba čistit obzvlášť opatrně. Perly nesmí přijít do styku s alkoholem, který by narušil jejich povrch. Alkohol může narušit i lepidlo, jímž jsou drahé kameny usazeny.

Stylové šperky za výhodné ceny nakupujte na našem Bazaru Blesk.

Doporučujeme

Články odjinud