vytisknout velikost písma Jedete do Řecka? Přivezte si hořkou okurku!

Kdo by občas na zahraniční dovolené neměl nutkání utrhnout a přivézt domů exotický plod. Připomíná chvíle nicnedělání a zahrádkář pak prolézá knihovny a pátrá, kam semínka zasadit a jak o ně pečovat.

Jen vztáhnout ruku...

Stejně tak nikdy neodolám ani já, zvlášť když mám pocit, že by „to“ mohlo růst i u nás. Jinak raději jen fotím. Autobus, trajekt, ubytovat a druhý den šup na motorku. Korfu, Kefalonie a Zakyntos jsou řecké ostrovy, kde je nejhezčí cestování na podzim.

V tu dobu turistická sezona téměř končí, všude jsou volné pláže, památky nepřeplněné lidmi, moře vyhřáté a venkovní teplota příjemná. Na jedné cestě začalo pršet, vypadalo to na dlouho, obloha zatažená, proto jsme se schovali v čekárně na autobus v jedné malinké vesničce na pobřeží.

Klepněte pro větší obrázek
I takto může vypadat chutný "suvenýr" z dovolené u moře

Všude klid, ani živáčka a najednou spatřím viset na zarostlém plotě něco jako okurku plnou puchýřů. A tady je bílá „šiška“, a jinde zelená! Co to je? Byla to hořká okurka (Momordica charantia). Samozřejmě, že jsem si vybrala tu nejhezčí.

Nikdo tam nebyl – naštěstí. V Řecku se krádež přísně trestá a za ostudu by to nestálo. Kdyby vás přece jen něco podobného napadlo, raději se zeptejte – řečtí obyvatelé jsou přátelští a jistě vám „okurek“ dají, kolik budete chtít.

Okurka s krokodýlí kůží

Hořká okurka je rozšířena především ve své domovině, tedy na území jihovýchodní Asie od tropických nížin Filipín až po Indii. V těchto oblastech se jí říká karela nebo karavela podle typicky zúžené špičky plodu, tvarem připomínající loďku.

Rostlina tvoří až dvoumetrové, mírně ochlupené lodyhy, které se pnou jako kterákoliv jiná tykvovitá rostlina po plotech, zemi i stromech. Typické jsou její velké, laločnaté listy a žluté květy, jež intenzivně voní po vanilce. Po opylení se z nich vyvinou pět až dvacet centimetrů dlouhé plody s bradavičnatou pokožkou připomínající krokodýlí kůži.

Zpočátku jsou zelené, potom zbělí a čím více zrají, tím více se zbarvují do oranžové až oranžově červené barvy. Když dozrají, prasknou na špičce na tři díly a odhalí hnědá nebo bílá plochá semena, která jsou obalena červenou dužinou. Vypadají sice lákavě jako malé jahůdky, ale pozor – jsou hořká.

Klepněte pro větší obrázek
Karela se může pochlubit plody, které upoutají pozornost

Plody vyléčí i slona

Hořká okurka je léčivá od „hlavy až k patě“. Plody jsou bohatým zdrojem kyseliny askorbové a šťáva je rovněž bohatá na celou řadu látek s antioxidačními účinky, které snižují zejména negativní působení volných radikálů na náš organismus.

Kromě toho Momordica charantia příznivým způsobem ovlivňuje hladinu glukózy v krvi. Vzhledem k těmto charakteristickým účinkům se tradičně využívá při doplňkové léčbě diabetu (cukrovky), a proto je také ve značném množství obsažena v přípravku Diabecon. Domorodci Indie její semena využívají jako účinné antihelmintikum, tedy prostředek proti parazitům, v Malajsii obklady z listů přikládají slonům na zanícené oči.

Poroste jen ve skleníku

V našem klimatu se karele venku dařit nebude, jedině až se u nás opravdu oteplí jako ve Středomoří, jak předpovídají meteorologové. Rostlina totiž potřebuje tropické podmínky – miluje horko a téměř stoprocentní vzdušnou vlhkost. Jedinou možností k pěstování je skleník.

Jak postupovat? Semena zbavená míšku vysejte do vyhnojené půdy (nejlepší je rozložený koňský hnůj), která musí být kyprá a nevysychavá. Proto do ní ještě přidejte rašelinu nebo kompost.

Klepněte pro větší obrázek
Nebojte se zaštípnout i kvetoucí rostlinu

Dvě až tři semena vždy umístěte do řádků vzdálených devadesát centimetrů. Karela se totiž rozroste, proto na záhoně ponechte jen jeden – nejvyvinutější – semenáček ze skupinky. Semena dobře klíčí, a když výhonky vyrostou tak tři až čtyři centimetry, zaštípněte vrchol, aby se lodyha začala větvit.

A teď pozor – když jsou výhony asi jeden a půl metru dlouhé, bez milosti odstraňte slabší výhonek a ten silnější začněte vést po síti nebo drátech. Když nasadí na květ, počkejte, až narostou dva tři listy, a opět zaštípněte.

Tím podpoříte násadu plodů, které se začnou tvořit asi za dva měsíce od výsevu. Jestli nebudete mít štěstí a vytvoří se pouze samičí květ, odřízněte rostlinu nad nejspodnějším listem a nechte ji znovu obrazit.

Jak upravit hořkou okurku, aby se dala jíst?

Karela patří do čeledi tykvovitých, takže je jedlá jako cuketa či lagenárie. Před kuchyňskou úpravou z ní však musíte „vykuchat“ semena a nechat ji posolenou vypotit podobně, jako se upravuje lilek. Semena jsou totiž příčinou její hořkosti.

Krabaté plody jsou základem filipínské a indonéské kuchyně – konzumují se především mladé plody, výhonky i listy. Karela je vynikající obalovaná v trojobalu, smažená nebo v zeleninových kari pokrmech, s rajčaty, mletým masem i jako součást salátů.

Klepněte pro větší obrázek
Plody: krásné, leč hořké

Plody před úpravou podélně rozkrojte, vyjměte z nich semena a pak je nakrájejte na řezy. Ty položte na cedník, posolte a nechte odpočinout asi půl hodiny. Poté plody opláchněte pod tekoucí vodou a můžete začít vařit. Urodí-li se vám nějaký plod, vyzkoušejte třeba následující recept.

Manila omeleta

Potřebujete jeden středně velký plod karavely, malou cibuli, tři stroužky česneku, rajčata, dvě vejce a olej na smažení.

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a vsypte na rozpálený olej. Krátce orestujte do světle hněda, přidejte na čtvrtky nakrájená rajčata a proužky karavely zbavené semen. Za stálého pohybování pánví zeleninu prudce orestujte, zmírněte plamen na minimum a zalijte rozkvedlanými vejci. Omeletu dochuťte pepřem a solí a ihned podávejte. Dobrou chuť!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |