vytisknout velikost písma Je nejvyšší čas pohnojit trávník!

V dubnu je nejvyšší čas poprvé pohnojit trávník. Na začátku jara dodáváme našemu zelenému pažitu až čtvrtinu veškerého hnojiva. Víte jak to provést správě a dodat přesný poměr živin? Čtěte dále.

Proč je důležité trávník hnojit? Především proto, že u něj provádíme intenzivní sklizeň, jako to u jiných rostlin v zahradě neděláme. Několikrát do roka odebereme rostlinám trávníků většinu listové plochy a odneseme ji na jiné místo i s živinami v nich obsaženými.

Jak správně hnojit trávník

Jak správně hnojit trávník

Bez přísunu živin se ale půda pod trávníkem brzy vyčerpá a jeho kvalita prudce klesne. Na metru čtverečním spotřebuje trávník zhruba 25 gramů čistého dusíku ročně. Pokud pěstujeme hřišťový trávník, je dávka ještě mnohem vyšší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Čím trávu nakrmit?

Hnojení trávníku provádíme kombinovanými hnojivy. Dnes je na trhu k dostání řada speciálně připravených směsí určených výhradně trávníku. Jejich zakoupením si práci usnadníme. Pro hnojení velkých ploch to však může být nákladná varianta. Poměr základních živin (dusík:fosfor:draslík) N:P:K by měl být 6:2:3.

Co dělat s posečenou trávou? Smysluplně ji využijte

Co dělat s posečenou trávou? Smysluplně ji využijte

Hnojení provádíme třikrát, respektive čtyřikrát do roka. Poprvé v dubnu, pak v červnu a v září, zbytek koncem října. V dubnu dáváme 25 % roční dávky, v červnu rovněž 25 %, v září 35 % a v říjnu zbývajících 15 %.

Klepněte pro větší obrázek

Jak a kdy na to?

Trávník zásadně nehnojíme v suchých horkých dnech, za přímého slunečního úpalu a když je tráva zcela mokrá.

Tři metody hnojení:

  • hnojivou zálivkou (aplikace konví, hodí se pro menší plochy);
  • rozmetením tuhého hnojiva rovnoměrně po celé ploše před zálivkou;
  • rozmetením tuhého hnojiva rovnoměrně po celé ploše před deštěm.

Pokud vlastníme hřiště či velké zatravněné plochy, vyplatí se pořídit si rozmetadlo, existují ruční či motorové.

Po rozhození hnojiva musí ihned zapršet nebo musíme trávník zavlažit dostatečným množstvím vody.

Zálivkou hnojíme jen malé plochy pomocí konve. Hnojivo se sice dostane do půdy ke kořenům prakticky ihned, ale na větší plochy nelze kapalná hnojiva dost dobře aplikovat.

Organická hnojiva jako Biokompost, Vermikompost a další jsou velmi výhodná. Vedle minerálů obsahují totiž také podíl organických kyselin, enzymů, mikroorganismů a fytohormonů (rostlinných hormonů).

Klepněte pro větší obrázek
Trávníky podobné lučním porostům jsou na hnojení nejméně náročné

Proč vlastně hnojit?

Jak jsme se dozvěděli výše, trávník velmi intenzivně sklízíme po celý rok, s listy odebíráme také veškeré živiny, které rostlina získala z půdy. Proto zdroj těchto látek musíme neustále obnovovat.

Dusík (N)

  • Podporuje růst, prokořenění, odnožování, ovlivňuje barvu listů.
  • Při nedostatku je trávník světle zelený, řídký.
  • Při přehnojení je naopak sytě zelený, listy jsou jemné, velmi křehké a neodolné vůči sešlapávání, navíc jsou náchylnější vůči chorobám.
  • Zdroje: rašelina, kompost a minerální hnojiva. V nitrátové formě ho obsahuje ledek, v amoniové (pro rostliny výhodnější) močovina.
     Maximální jednorázová dávka dusíku by měla být 10 g čistého dusíku na metr čtvereční.

Fosfor (P) 

  • Je důležitý pro růst a vyzrávání na podzim. Ročně spotřebují 1,5 až 3,5 g na metr čtvereční.
  • Zdroj: superfosfát nebo mletý fosfát.

Draslík (K) 

  • Je důležitý pro zdravý a mohutný vývoj rostlin. Jsou pak mrazuvzdorné a odolné vůči chorobám i nedostatku vody, draslík drží vodu v buňkách.
  • Ročně je potřeba dodat trávníku 8 až 16 g na metr čtvereční.
  • Zdroj: draselné soli (chloridy nebo sírany), Kamex, Kainit a Kieserit obsahují i hořčík (Mg).

Vápník (Ca)

  • Účastní se metabolismu vody a vyzrávání trávníku na podzim, zvyšuje odolnost vůči vymrzání. Je však v dostatečné formě dodáván spolu s ostatními hnojivy. Jen kyselé půdy se vylepšují občas mletým vápencem.

Klepněte pro větší obrázek

Hit moderní zahrady – algináty

Jsou to hnojiva obsahující výtažky z řas (řasy = Algae), která se vpravují do půdy při zakládání trávníku nebo injekcemi do půdy u vzrostlého porostu. Vhodný je rovněž postřik roztokem alginátů.

Klepněte pro větší obrázek
Řasy jsou součástí moderních hnojiv

Jedná se o biologicky aktivní a velmi ekologické látky. Působí na půdní mikroorganizmy, podporují růst kořenů trav, mykorrhizu (soužití kořenů travin s houbovými vlákny), podporují růst listoví a tvorbu hustých drnů.

Klepněte pro větší obrázek

Dobrý tip! Po hnojení trávník vždy musí dostat vysokou dávku závlahy, ať už umělé, nebo deštěm. Pro jistotu zalíváme po hnojení trávník vždy. Platí také pravidlo, že hnojíme raději ve čtyřech či pěti menších dávkách než v jedné velké.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |