vytisknout velikost písma Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

Jak asi tušíte, s melounem a jeho identitou je to poněkud složitější. Tedy melounu jako takovému je to jedno, my ale s naší touhou mít vše přehledně rozškatulkované v tom chceme mít jasno. Ale ono to není tak jednoduché, u ovoce a zeleniny se dost často neshodnou botanici s cukráři a kuchaři s pěstiteli. 

Pro jeho sladkou chuť a využití u nás především jako dezert považují kuchaři meloun za ovoce. Nic na tom nemění ani fakt, že se třeba meloun Honeydew servíruje s parmskou šunkou a pepřem. Zemědělec by ale řekl, že meloun je z čeledi tykvovitých a stejně jako další plody rostlin z této čeledi se řadí mezi plodovou zeleninu. Pro zahradníka je ovoce plod dřeviny. Meloun ale uzrává na jednoleté bylině, proto to není ovoce, ale zelenina. Podle botanika je meloun bobule, tedy ovoce.

Máte v tom teď hokej? My taky, vychází to na remízu 2:2 ovoce versus zelenina. Tuhle otázku by v AZ Kvízu nebo nějaké jiné soutěži dávat neměli, protože stoprocentní odpověď na ni prostě není. 

Meloun pochází z Afriky

Výraz meloun pochází z řečtiny a znamená „velké jablko“. Lidstvo provází od nepaměti, vodní melouny se údajně poprvé urodily v africké poušti Kalahari. Jednoznačně ale víme, že si na nich pochutnávali už ve starověkém Egyptě před téměř 5000 lety – svědčí o tom hieroglyfy na zdech starověkých budov. Byl to královský dar, panovníci je dostávali na poslední cestu, aby měli po smrti co jíst. 
Do Evropy se melouny dostaly poněkud komplikovanou cestou, nejprve do Číny, odkud je ve 13. století Maurové (Arabové) přinesli do Evropy. 

Jak vybrat zralý meloun 

Pokud kupujete jen půlku nebo čtvrtku, je to jasné, meloun je rozřízlý, v tu chvíli neplatí, že do ženy a do melounu nevidíte. Někde vám dají i ochutnat, ale u nás to zatím není zvykem. 

Po zvuku
Zralý meloun by měl mít při poklepu plný, jakoby kovový zvuk. Stejně tak když ho vezmete do ruky a stlačíte, měl by se ozvat vrzavý zvuk. Jen pro ženu není lehké takového třeba patnáctikilového cvalíka zkoušet v ruce, i proto možná vodní melouny často kupují muži. 

Seschlá stopka
Dalším znamením je vyschlá stopka, která se začíná stáčet. Bohužel většina melounů v obchodě u nás nemá stopku.

Znamínko krásy
Nelíbí se vám žlutý flek na jedné straně? Chyba lávky, ten je naopak důkazem toho, že meloun už nějakou dobu ležel a dozrával. 

Povrch
Nějaké vady na kráse v podobě šrámů nevadí, vodní meloun by měl ale být lesklý, vybarvený a tvrdý.

Zralý cukrouš
Zralý cukrový meloun velmi intenzivně voní a slupka kolem stopky je popraskaná.  


Jaké známe druhy melounů?

Existují dva hlavní druhy: 
vodní – to je ten klasický zvenku zelený, uvnitř růžovo-červený s černými zrníčky (dnes už je vyšlechtěný i bez zrníček)
cukrový – jeho hlavní barvou je žlutá, ale existuje spousta variant, do zelena, s oranžovou dužninou....

Vodní 

Klepněte pro větší obrázek

Je růžovo-červený, má černá zrníčka a zelenou slupku. U nás do nedávna jediný zástupce říše melounů.

Cukrové melouny
Je jich bezpočet druhů a stále se šlechtí nové, tady je přehled nejběžnějších: 


Galia

Klepněte pro větší obrázek

Malý „sympaťák“, který se vejde do ruky. Získá si vás i svou chutí, která připomíná nektarinky.

Cantaloupe

Klepněte pro větší obrázek
Navzdory tomu, že patří mezi nejmenší melouny, má neopakovatelnou sladkou chuť a voní jako ananas.

Honeydew

Klepněte pro větší obrázek
Už název napovídá, že jde o medový meloun. Jeho kůra je zelená a dužnina zářivě žlutá. Podává se k parmské šunce nebo masu z lososa.

Piel de Sapo

Klepněte pro větší obrázek
Název této odrůdy cukrového melounu znamená v překladu "kůže ropuchy".

Mohlo by vás zajímat: 

Melouny vypěstujete téměř kdekoliv v Česku. Stačí správný postup

Melouny vypěstujete téměř kdekoliv v Česku. Stačí správný postup

Melouny a česká zahrada: návod na pěstování

Melouny a česká zahrada: návod na pěstování

Meloun cukrový vypěstujete snadněji než meloun vodní

Meloun cukrový vypěstujete snadněji než meloun vodní

Znáte hranaté melouny? Pěstují je v Japonsku

Znáte hranaté melouny? Pěstují je v Japonsku

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |