vytisknout velikost písma Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

Jak asi tušíte, s melounem a jeho identitou je to poněkud složitější. Tedy melounu jako takovému je to jedno, my ale s naší touhou mít vše přehledně rozškatulkované v tom chceme mít jasno. Ale ono to není tak jednoduché, u ovoce a zeleniny se dost často neshodnou botanici s cukráři a kuchaři s pěstiteli. 

Pro jeho sladkou chuť a využití u nás především jako dezert považují kuchaři meloun za ovoce. Nic na tom nemění ani fakt, že se třeba meloun Honeydew servíruje s parmskou šunkou a pepřem. Zemědělec by ale řekl, že meloun je z čeledi tykvovitých a stejně jako další plody rostlin z této čeledi se řadí mezi plodovou zeleninu. Pro zahradníka je ovoce plod dřeviny. Meloun ale uzrává na jednoleté bylině, proto to není ovoce, ale zelenina. Podle botanika je meloun bobule, tedy ovoce.

Máte v tom teď hokej? My taky, vychází to na remízu 2:2 ovoce versus zelenina. Tuhle otázku by v AZ Kvízu nebo nějaké jiné soutěži dávat neměli, protože stoprocentní odpověď na ni prostě není. 

Meloun pochází z Afriky

Výraz meloun pochází z řečtiny a znamená „velké jablko“. Lidstvo provází od nepaměti, vodní melouny se údajně poprvé urodily v africké poušti Kalahari. Jednoznačně ale víme, že si na nich pochutnávali už ve starověkém Egyptě před téměř 5000 lety – svědčí o tom hieroglyfy na zdech starověkých budov. Byl to královský dar, panovníci je dostávali na poslední cestu, aby měli po smrti co jíst. 
Do Evropy se melouny dostaly poněkud komplikovanou cestou, nejprve do Číny, odkud je ve 13. století Maurové (Arabové) přinesli do Evropy. 

Jak vybrat zralý meloun 

Pokud kupujete jen půlku nebo čtvrtku, je to jasné, meloun je rozřízlý, v tu chvíli neplatí, že do ženy a do melounu nevidíte. Někde vám dají i ochutnat, ale u nás to zatím není zvykem. 

Po zvuku
Zralý meloun by měl mít při poklepu plný, jakoby kovový zvuk. Stejně tak když ho vezmete do ruky a stlačíte, měl by se ozvat vrzavý zvuk. Jen pro ženu není lehké takového třeba patnáctikilového cvalíka zkoušet v ruce, i proto možná vodní melouny často kupují muži. 

Seschlá stopka
Dalším znamením je vyschlá stopka, která se začíná stáčet. Bohužel většina melounů v obchodě u nás nemá stopku.

Znamínko krásy
Nelíbí se vám žlutý flek na jedné straně? Chyba lávky, ten je naopak důkazem toho, že meloun už nějakou dobu ležel a dozrával. 

Povrch
Nějaké vady na kráse v podobě šrámů nevadí, vodní meloun by měl ale být lesklý, vybarvený a tvrdý.

Zralý cukrouš
Zralý cukrový meloun velmi intenzivně voní a slupka kolem stopky je popraskaná.  


Jaké známe druhy melounů?

Existují dva hlavní druhy: 
vodní – to je ten klasický, zvenku zelený, uvnitř růžovo-červený s černými zrníčky (dnes už je vyšlechtěný i bez zrníček)
cukrový – jeho hlavní barvou je žlutá, ale existuje spousta variant, do zelena, s oranžovou dužninou...

Vodní 

Klepněte pro větší obrázek

Je růžovo-červený, má černá zrníčka a zelenou slupku. U nás do nedávna jediný zástupce říše melounů.

Cukrové melouny
Je jich bezpočet druhů a stále se šlechtí nové, tady je přehled nejběžnějších: 


Galia

Klepněte pro větší obrázek

Malý „sympaťák“, který se vejde do ruky. Získá si vás i svou chutí, která připomíná nektarinky.

Cantaloupe

Klepněte pro větší obrázek
Navzdory tomu, že patří mezi nejmenší melouny, má neopakovatelnou sladkou chuť a voní jako ananas.

Honeydew

Klepněte pro větší obrázek
Už název napovídá, že jde o medový meloun. Jeho kůra je zelená a dužnina zářivě žlutá. Podává se k parmské šunce nebo masu z lososa.

Piel de Sapo

Klepněte pro větší obrázek
Název této odrůdy cukrového melounu znamená v překladu "kůže ropuchy".

Mohlo by vás zajímat: 

Melouny vypěstujete téměř kdekoliv v Česku. Stačí správný postup

Melouny vypěstujete téměř kdekoliv v Česku. Stačí správný postup

Melouny a česká zahrada: návod na pěstování

Melouny a česká zahrada: návod na pěstování

Meloun cukrový vypěstujete snadněji než meloun vodní

Meloun cukrový vypěstujete snadněji než meloun vodní

Znáte hranaté melouny? Pěstují je v Japonsku

Znáte hranaté melouny? Pěstují je v Japonsku

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |