vytisknout velikost písma Je libo cibuloviny v trávníku nebo raději na záhonku?

Některé druhy cibulovin vyniknou lépe v trávníku, ale třeba lilie můžeme pěstovat výlučně pouze na záhonku. Oba způsoby výsadby mají svá specifika.
Je libo cibuloviny v trávníku nebo raději na záhonku?

Pozemek, na který chceme vysazovat cibuloviny, je nutné včas připravit. Půdu je nutné zrýt nebo hluboce prokypřit a zbavit vytrvalých plevelů. Půda musí být při výsadbě již slehlá, proto kypření nebo rytí provádíme aspoň týdny před plánovanou výsadbou. Do půdy zapravíme kompost a kombinované hnojivo. Cibuloviny nikdy nevysazujeme na pozemek, na němž byly v předešlém vegetačním období již pěstovány stejné květiny nebo cibulová zelenina.

Cibule můžeme vysazovat jednotlivě pomocí lopatky, u větších cibulí a větších hloubek pak pomocí rýče. Při výsadbě většího množství cibulí je praktická výsadba do brázd. Motykou nebo rýčem se vyhloubí brázda požadované hloubky, cibule se do ní uloží a brázda se zasype zemí. Vždy je nutné dbát na to, aby dno brázdy nebo výsadbové jamky nebylo příliš utužené. Vysazujeme-li cibulky ve skupinách po více kusech, nejdříve vyhloubíme jamku příslušné velikosti, cibule do ní vložíme a jamku zasypeme. Při výsadbě do skupin je výhodné použít umělohmotné výsadbové košíčky. Ty jsou praktické především v zahradách, kde hrozí požer cibulí hlodavci.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |