Je důležité, na čem spíme

Je důležité, na čem spíme

Nezdravý spánek ohrožuje naše zdraví. Může to být i nevhodnou matrací. Při jejím výběru proto musíme mít správné informace.

Matrace musí „dýchat“

Každodenní užívání matrace vede nejen k opotřebování materiálu, ale také k jeho zanesení nečistotami. Během osmihodinového spánku může naše tělo vyloučit půl litru potu a více. Ten se do matrace dostává i společně se zbytky kůže a vlasů. Aby v matraci vlivem těchto faktorů nevznikalo vhodné místo pro řádění roztočů a plísní, je důležité, aby byla dobře prodyšná. Hygienu lůžka zvyšuje i to, pokud lze na matrace použít snímatelný potah, který se dá normálně vyprat v pračce.

Dalším kritériem při výběru matrace je výška, hmotnost a zdravotní stav daného uživatele. Nehledě na to by každá matrace pro dospělého měla splňovat i tato kritéria:

    • ideální šířka matrace je 90 cm, což je však dáno rozměrem lůžka
    • délka matrace by měla odpovídat výšce uživatele + dalších 20 až 25 cm
    • pro optimální vstávání z lůžka by měla být matrace umístněna 45 až 50 cm nad zemí

Líná i studená pěna

Novinkou jsou v současné době matrace z viscoelastické polyuretanové, tzv. líné pěny. Tento materiál mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě těla uživatele. To znamená, že matrace při kontaktu s tělesným teplem měkne skvěle přizpůsobuje se tak křivkám lidské postavy. Díky efektu tzv. pomalého vracení do původní polohy omezuje protitlak a zabraňuje tak proleženinám. Zároveň může mít pozitivní vliv na krevní oběh.

Latex proti plísním a bakteriím

Stále velké oblibě se mezi zákazníky těšímatrace latexové.Vyráběny jsou ze směsí syntetického a přírodního latexu (kaučuk). Čím větší podíl přírodní latex v matraci zaujímá, tím je výrobek kvalitnější, ale také dražší. Silnou stránkou latexových matrací je takzvaná bodová elasticita – k deformaci materiálu dochází pouze na místech, na které je vyvíjena síla, okolní prostor zůstává bez deformací. Latexové matrace jsou také dostatečně prodyšné a proto i méně náchylné k plísním a bakteriím.

Pro pohodlný spánek můžete zvolit i takzvanou sendvičovou matraci. Tvořena je několika vrstvami z odlišných materiálů nebo z několika vrstev materiálu různé objemové hmotnosti. Matrace tak k použití nabízí dvě strany s odlišnými vlastnostmi (tvrdostí). Většinou se k výrobě sendvičových matrací používá PUR pěna, a to studená nebo líná pěna a kokosové vlákno spojené latexem. Sendvičové matrace jsou oblíbené pro svoji výraznou pevnost. Vynikají také tvarovou stálostí, která zamezuje nežádoucím deformacím a proležení matrace.

Pružiny podporují vzdušnost

Posledními druhy matrací jsou pružinové a taštičkové matrace. Oba tyto typy výrobků jsou tvořeny pružinami. U taštičkových matrací jsou ale pružiny zašity do textilních sáčků, které umožňují individuálně reagovat na tlak těla a optimálně tak rozložit jeho hmotnost. Další silnou stránkou taštičkových matrací je výborná prodyšnost – díky tomu jsou velmi odolné vůči výskytu roztočů, plísní a bakterií. Matrace tohoto typu je také možné takzvaně zónovat. To znamená, že se do jednotlivých částí matrace vloží taštičky s odlišnou tvrdostí pružin.

Základní druhy matrací:

  • matrace z viscoelastické polyuretanové, tzv. líné pěny
  • matrace z HR, tzv. studené pěny
  • matrace z PUR pěny (molitan)
  • latexové matrace
  • sendvičové matrace
  • pružinové a taštičkové matrace

Chyby při výběru matrací

Největší chyby dělají lidé, kteří se nezajímají o objem a výšku potahu. Aby výrobce mohl nabízet velmi levné matrace (stává se to však i u drahých), použije levnou látku a na prošití tenké rouno. Tím vznikne potah, který má například látku 80 g/m2 a rouno též 80 g/m2. Výška takového potahu je méně než 1 cm. Takový potah je možné použít pouze na příležitostné spaní.

Zákazník by měl vědět, že čím nižší a lehčí je potah, tím menší je separační vrstva mezi tělem a jádrem matrace. Může použít drahou látku se všemi úpravami, ale bez vysoké separační vrstvy jsou účinky minimální. Pouze kvalitní potah v kombinaci s kvalitním jádrem zaručí zdravý spánek. Naše doporučení pro ekonomickou skupinu matrací je látka min. 130 g/m2 a rouno 150 g/m2. Pro komfortní skupinu matrací doporučujeme látku od 180 g/m2 a rouno 300 g/m2. Pro exkluzivní skupinu matrací je určena látka min. 260–400 g/m2 a rouno min. 400–600 g/m2.

Zóny pro pohodlí a zdravý spánek

Každá partie našeho těla potřebuje při spánku jinou oporu, a právě výrobky s rozlišenými anatomickými zónami tomuto požadavku vycházejí vstříc. Latexové, sendvičové či matrace z HR pěn dnes běžně seženete ve variantách se třemi až sedmi anatomickými zónami. „Matrace jsou tak vlastně rozděleny do tří až sedmi částí rozdílné tuhosti. Například ramena a paty vyžadují měkčí zóny, bedra zase vyžadují tvrdší oporu. Důležité je, aby byla při poloze na boku páteř ve vodorovné poloze, nesmí být pokřivená. Matrace rozdělené do několika zón proto zákazníkům můžeme jenom doporučit,“ říká Marek Blažej ze společnosti Gumotex, jednoho z největších výrobců matrací u nás. Nejlepší typy těchto matrací nabízí uživateli pohodlí v podobě sedmi anatomických zón a vyhovují i evropským zdravotním a hygienickým normám.

Doporučujeme

Články odjinud