vytisknout velikost písma Jaro přišlo náhle, rozkvetlé stromy dělají vrásky alergikům

Jaro na sebe letos nechalo dlouho čekat. Podle klimatologů jsme zažili po čtyřiceti letech nebývale dlouhou zimu. Během týdne se prudce změnilo počasí a nastoupilo teplé vlhké počasí. Okamžitě vykvetly lísky, břízy a vrby.

Zatímco v jiných letech s mírnými zimami vykvétají lísky (Corylus), břízy (Betula) a vrby (Salix) již na počátku března, letos musely jehnědy těchto stromů spát až do dubna. S přívětivými teplotami ale začaly prudce vykvétat a produkují velké množství pylu.

Alergikům nahrává vysoká vlhkost a časté deště, které čistí vzduch, takže netrpí tolik jako za suchých slunečných dní.  Brzy se však k výše jmenovaným přidají další kvetoucí dřeviny, především habry (Carpinus) a topoly (Populus). Slzavé oči, ucpaný nos a stížené dýchání jsou velkým trápením. Po dlouhé kruté zimě si ale troufám tvrdit, že to za to krásné jarní počasí není zase tak vysoká daň.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |