vytisknout velikost písma Jaro přišlo náhle, rozkvetlé stromy dělají vrásky alergikům

Jaro na sebe letos nechalo dlouho čekat. Podle klimatologů jsme zažili po čtyřiceti letech nebývale dlouhou zimu. Během týdne se prudce změnilo počasí a nastoupilo teplé vlhké počasí. Okamžitě vykvetly lísky, břízy a vrby.

Zatímco v jiných letech s mírnými zimami vykvétají lísky (Corylus), břízy (Betula) a vrby (Salix) již na počátku března, letos musely jehnědy těchto stromů spát až do dubna. S přívětivými teplotami ale začaly prudce vykvétat a produkují velké množství pylu.

Alergikům nahrává vysoká vlhkost a časté deště, které čistí vzduch, takže netrpí tolik jako za suchých slunečných dní.  Brzy se však k výše jmenovaným přidají další kvetoucí dřeviny, především habry (Carpinus) a topoly (Populus). Slzavé oči, ucpaný nos a stížené dýchání jsou velkým trápením. Po dlouhé kruté zimě si ale troufám tvrdit, že to za to krásné jarní počasí není zase tak vysoká daň.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |