vytisknout velikost písma Jarní roubování jabloní a dalších ovocných dřevin

Čas jarního roubování je tu. Připomeňte si, jak postupovat a nač si dát pozor, abyste při roubování jabloní byli úspěšní. Stačí dodržet pár zásad a především pracovat pečlivě. Většina z rad se dá použít i na další druhy.

Roubování listnatých stromů a keřů se nejčastěji provádí v předjarním či jarním období. To je sice trošku široký pojem, ale v dnešní klimaticky rozkolísané době to platí dvojnásob.  

Vždy je nejlepší pozorovat přírodu, naučit se naslouchat, co nám sama napoví, a pak se tím řídit.

Klepněte pro větší obrázek
Na roubování budete potřebovat nože, pilku, vázací materiál a vosk

Spíš než poučky sledujte přírodu

Pořadí roubování druhů, které bývá většinou uváděno (angrešt a rybíz, pak třešně a višně, dále meruňky, švestky, slívy a nakonec jabloně a hrušně), nemusí tak docela platit v roce, kdy po zimě rychle nastoupí teplé jaro a všechno začne rašit najednou.

Klepněte pro větší obrázek
Kopulace: stejně dlouhý šikmý řez roubu a podnože přiložte a ovažte lýkem nebo PVC páskou 

Důležité je nařezat rouby včas, tedy ještě ze spících stromů, ale na druhou stranu je třeba neskladovat je příliš dlouho, aby se neprobudily nebo neuschly. Tuto fázi lze i úplně vynechat: vystihnete-li správný čas, můžete úspěšně roubovat přímo ze stromu na strom.

Nezapomeňte si zopakovat, jak rouby z jabloní odebrat

Nezapomeňte si zopakovat, jak rouby z jabloní odebrat

Roubovací potřeby

Roubovací nůž mějte z kvalitního materiálu, ostrý a čistý. Musí se dobře držet. Pokud jeho čistota není stoprocentní, vydezinfikujte ho trochou (třeba jen denaturovaného) lihu.

Klepněte pro větší obrázek
Roubování za kůru se používá v případě silnější podnože. Stačí naříznout kůru a zastrčit šikmo uříznutý roub

Materiálem vhodným k zavázání může být přírodní lýko (raffia), které je pevné a dobře drží. Není ale pružné, takže pokud se nechá na roubovaném místě příliš dlouho, může ho zaškrcovat. PVC páska na roubování sice není přírodní, ale dokáže roub pevně držet a umí s ním i nějakou dobu růst, aniž by omezovala jeho tloustnutí.

Štěpařský vosk musí ránu dokonale chránit. Má dobře přilnout a být lehce roztíratelný i za chladného počasí. Za teplého se nesmí roztékat a zatékat mezi podnož a roub. Znalci si ho vyrábějí sami podle zaručených receptů, ale docela dobře si vystačíte s tím kupovaným.

Klepněte pro větší obrázek
Roub nezapomeňte dobře ovázat a ránu ošetřit štěpařským voskem 

Dále je vhodné mít s sebou pilku k uříznutí silnější podnože, ostrou žabku se zahnutým ostřím pro její začištění a pak už jen nějaký kapesní nůž na řezání vázacího materiálu a čehokoliv dalšího. Platí zásada, že roubovací nůž se používá jen na roubování, a na nic jiného!

Všechny tyto nezbytnosti si uložte do nějaké staré tašky či batůžku přes rameno vybaveného několika kapsami. Tak budete mít vše při ruce a nebudete pořád hledat, co jste kde odložili.

Nejsnadnější způsoby roubování

Způsobů roubování a jejich variant je tak veliké množství, že by vydalo na samostatný článek. My zůstaneme pro jednoduchost u dvou nejčastějších a nejsnadnějších.

Kopulace se provádí, pokud jsou podnož a roub stejně silné. Tato metoda je sice velmi jednoduchá, nicméně vyžaduje trochu šikovnosti a zručnosti.

Je třeba, aby podnož i roub byly stejně silné a povedl se vám na nich stejně dlouhý šikmý řez, aby na sebe dobře přiléhaly. Pak se jen na sebe přiloží, sváží k sobě a případně zamáznou voskem.

Roubování za kůru je jednoduchým a oblíbeným způsobem vhodným v případě, kdy podnož a roub nejsou stejně silné. Výhodou je, že po zasunutí roubu za kůru jej není před ovázáním potřeba příliš přidržovat.

Na velmi silnou podnož zkuste použít i několik roubů. Vykompenzujete tak odlišnou tloušťku podnože, a když se některý roub náhodou neujme, zůstane jiný, který poroste dál.

Klepněte pro větší obrázek
Na silnější podnož naroubujte za kůru více roubů

V čem tkví úspěšnost roubování?

Důležitou roli hraje afinita neboli srůstová schopnost, tedy snášenlivost podnože a roubu. Základ tkví ve vystižení správné doby. Ideální je, když nasněží a naprší dost vláhy před roubováním, po něm se oteplí a míza se do stromů žene doslova pod tlakem.

Neroubujte v dešti, protože mokré řezné plochy k sobě těžko srůstají, ani když je velká zima, protože když se klepete a do práce vám kape z nosu, na kvalitě práce se to určitě projeví.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |