vytisknout velikost písma Jarní roubování jabloní a dalších ovocných dřevin

Čas jarního roubování je tu. Připomeňte si, jak postupovat a nač si dát pozor, abyste při roubování jabloní byli úspěšní. Stačí dodržet pár zásad a především pracovat pečlivě. Většina z rad se dá použít i na další druhy.

Roubování listnatých stromů a keřů se nejčastěji provádí v předjarním či jarním období. To je sice trošku široký pojem, ale v dnešní klimaticky rozkolísané době to platí dvojnásob.  

Vždy je nejlepší pozorovat přírodu, naučit se naslouchat, co nám sama napoví, a pak se tím řídit.

Klepněte pro větší obrázek
Na roubování budete potřebovat nože, pilku, vázací materiál a vosk

Spíš než poučky sledujte přírodu

Pořadí roubování druhů, které bývá většinou uváděno (angrešt a rybíz, pak třešně a višně, dále meruňky, švestky, slívy a nakonec jabloně a hrušně), nemusí tak docela platit v roce, kdy po zimě rychle nastoupí teplé jaro a všechno začne rašit najednou.

Klepněte pro větší obrázek
Kopulace: stejně dlouhý šikmý řez roubu a podnože přiložte a ovažte lýkem nebo PVC páskou 

Důležité je nařezat rouby včas, tedy ještě ze spících stromů, ale na druhou stranu je třeba neskladovat je příliš dlouho, aby se neprobudily nebo neuschly. Tuto fázi lze i úplně vynechat: vystihnete-li správný čas, můžete úspěšně roubovat přímo ze stromu na strom.

Nezapomeňte si zopakovat, jak rouby z jabloní odebrat

Nezapomeňte si zopakovat, jak rouby z jabloní odebrat

Roubovací potřeby

Roubovací nůž mějte z kvalitního materiálu, ostrý a čistý. Musí se dobře držet. Pokud jeho čistota není stoprocentní, vydezinfikujte ho trochou (třeba jen denaturovaného) lihu.

Klepněte pro větší obrázek
Roubování za kůru se používá v případě silnější podnože. Stačí naříznout kůru a zastrčit šikmo uříznutý roub

Materiálem vhodným k zavázání může být přírodní lýko (raffia), které je pevné a dobře drží. Není ale pružné, takže pokud se nechá na roubovaném místě příliš dlouho, může ho zaškrcovat. PVC páska na roubování sice není přírodní, ale dokáže roub pevně držet a umí s ním i nějakou dobu růst, aniž by omezovala jeho tloustnutí.

Štěpařský vosk musí ránu dokonale chránit. Má dobře přilnout a být lehce roztíratelný i za chladného počasí. Za teplého se nesmí roztékat a zatékat mezi podnož a roub. Znalci si ho vyrábějí sami podle zaručených receptů, ale docela dobře si vystačíte s tím kupovaným.

Klepněte pro větší obrázek
Roub nezapomeňte dobře ovázat a ránu ošetřit štěpařským voskem 

Dále je vhodné mít s sebou pilku k uříznutí silnější podnože, ostrou žabku se zahnutým ostřím pro její začištění a pak už jen nějaký kapesní nůž na řezání vázacího materiálu a čehokoliv dalšího. Platí zásada, že roubovací nůž se používá jen na roubování, a na nic jiného!

Všechny tyto nezbytnosti si uložte do nějaké staré tašky či batůžku přes rameno vybaveného několika kapsami. Tak budete mít vše při ruce a nebudete pořád hledat, co jste kde odložili.

Nejsnadnější způsoby roubování

Způsobů roubování a jejich variant je tak veliké množství, že by vydalo na samostatný článek. My zůstaneme pro jednoduchost u dvou nejčastějších a nejsnadnějších.

Kopulace se provádí, pokud jsou podnož a roub stejně silné. Tato metoda je sice velmi jednoduchá, nicméně vyžaduje trochu šikovnosti a zručnosti.

Je třeba, aby podnož i roub byly stejně silné a povedl se vám na nich stejně dlouhý šikmý řez, aby na sebe dobře přiléhaly. Pak se jen na sebe přiloží, sváží k sobě a případně zamáznou voskem.

Roubování za kůru je jednoduchým a oblíbeným způsobem vhodným v případě, kdy podnož a roub nejsou stejně silné. Výhodou je, že po zasunutí roubu za kůru jej není před ovázáním potřeba příliš přidržovat.

Na velmi silnou podnož zkuste použít i několik roubů. Vykompenzujete tak odlišnou tloušťku podnože, a když se některý roub náhodou neujme, zůstane jiný, který poroste dál.

Klepněte pro větší obrázek
Na silnější podnož naroubujte za kůru více roubů

V čem tkví úspěšnost roubování?

Důležitou roli hraje afinita neboli srůstová schopnost, tedy snášenlivost podnože a roubu. Základ tkví ve vystižení správné doby. Ideální je, když nasněží a naprší dost vláhy před roubováním, po něm se oteplí a míza se do stromů žene doslova pod tlakem.

Neroubujte v dešti, protože mokré řezné plochy k sobě těžko srůstají, ani když je velká zima, protože když se klepete a do práce vám kape z nosu, na kvalitě práce se to určitě projeví.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |