Jarní obnova trávníku po zimě

Krásný zelený a nepoškozený trávník je snem snad každého zahrádkáře, chataře, či chalupáře. O trávník je třeba pečovat po celý rok. Obzvláště však na jaře, kdy potřebuje zregenerovat po dlouhém a náročném zimním období. Jak tedy správně obnovu trávníku na jaře provést?

Trávník, který je poškozený z více jak 50 % je dobré založit buď zcela nový, nebo jej můžeme obnovit bez rytí vysetím speciální travní směsi obnova®, jejíž složení nám umožní rychlé oživení okrasných, ale i zátěžových trávníků. Tato unikátní travní směs během 3 až 4 týdnů dokonale obnoví a zregeneruje váš trávník poškozený nejen zimními mrazy.

Aby byl přísev této travní směsi co nejúspěšnější, je nutné především velmi dobře připravit pozemek před výsevem a následně pak dobře zapravit travní osivo do půdy.

Jak tedy při obnově trávníku správně postupovat?

Základem dokonalé obnovy trávníku je vždy důkladná příprava.

  • Obnovu trávníku můžeme provádět od dubna do konce října. Měli bychom však vždy přihlédnout k půdně klimatickým podmínkám (letní výsevy vyžadují vydatnou závlahu).
  • Trávník obnovujeme vyhrabaný v pokoseném stavu, při výšce cca 20 až 40 mm.
  • Z dosévaných míst v trávníku odstraníme veškeré organické zbytky a kameny.
  • Trávník můžeme popřípadě prořezat vertikutačními hráběmi do hloubky cca 2 až 4 mm.
  • Těžší půdy vylehčíme křemičitým pískem, lehké půdy obohatíme například rašelinou.

Výsev travního osiva

  • Osivo vyséváme v dávce 20 až 30 g na 1 m2 a dokonale jej zapravíme do hloubky 2 až 3 mm.
  • Na osetou plochu rovnoměrně aplikujeme trávníkové hnojivo v dávce 20 až 30 g na 1 m2 (vhodné je použít trávníkové hnojivo AROS STARTER®).
  • Nově oseté plochy udržujeme stále vlhké.
  • První sečení provádíme při výšce rostlin 100 až 150 mm (cca 2 až 3 týdny po výsevu), vždy ostrým nástrojem (kosa, srp, žací nůž). Mladé rostliny zkracujeme vždy maximálně o 1/3.
  • Další sečení opakujeme dle potřeby každých 5 až 10 dnů.
  • V průběhu následujících dvou až tří sečí se trávník plně zapojí a vytvoří dokonalý travní koberec.

Výživa a hnojení

Úspěšnou obnovou trávníku práce nekončí. Aby byl náš trávník stále pěkný a zelený, vyžaduje pozornost a především pravidelnou péči v průběhu celého vegetačního období. Pro vyváženou výživu a dobrý zdravotní stav trávníku nesmíme zapomínat na pravidelný přísun živin.

Společnost AROS-osiva nabízí komplexní systém hnojení trávníku v průběhu celého vegetačního roku. Trávníkové hnojivo aros starter® je určeno především pro zakládání a obnovu travních ploch v průběhu celého vegetačního období. Trávníkové hnojivo aros power® slouží pro dokonalou výživu od jara až do příchodu podzimu. Podzimní výživu pro zdárné přezimování vám zajistí trávníkové hnojivo aros winter®

Instruktážní video​:

Více informací najdete na www.aros.cz

Doporučujeme

Články odjinud