Košík kačenek Foto: Šumavská houbička

Košík kačenek | Foto: Šumavská houbička

Kačenka česká zblízka Foto: iStock

Kačenka česká zblízka | Foto: iStock

Kačenka náprstkovitá Foto:  Jeff Riedenauer (Tamsenite)  at  Mushroom Observer /Wikimedia Commons/ CC BY-SA 3.0

Kačenka náprstkovitá | Foto: Jeff Riedenauer (Tamsenite) at Mushroom Observer/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Ucháč obecný je jedovatý, ale je kačence podobný jen vzdáleně. Foto: iStock

Ucháč obecný je jedovatý, ale je kačence podobný jen vzdáleně. | Foto: iStock

Jak ucháč stárne, jeho klobouk tmavne. Foto: iStock

Jak ucháč stárne, jeho klobouk tmavne. | Foto: iStock

Košík smržů Foto: Šumavská houbička

Košík smržů | Foto: Šumavská houbička

Smrže a májovky jde najít někdy v jeden čas. Foto: Šumavská houbička

Smrže a májovky jde najít někdy v jeden čas. | Foto: Šumavská houbička

Smrž obecný má krásnou medovou barvu. Foto: Šumavská houbička

Smrž obecný má krásnou medovou barvu. | Foto: Šumavská houbička

Kačenka česká zblízka Foto: iStock
Kačenka náprstkovitá Foto:  Jeff Riedenauer (Tamsenite)  at  Mushroom Observer /Wikimedia Commons/ CC BY-SA 3.0
Ucháč obecný je jedovatý, ale je kačence podobný jen vzdáleně. Foto: iStock
Jak ucháč stárne, jeho klobouk tmavne. Foto: iStock
8
Fotogalerie

Kačenka česká a smrže: Nejlahodnější houby právě rostou! Houbařka radí, kam na ně

Nejen Lucie Drozdová alias Šumavská houbička tvrdí, že kačenky a smrže patří mezi nejchutnější houby, které se v Česku dají vůbec najít. Právě na přelomu března a dubna můžete vyrazit na jejich sběr.

Kačenky, první jarní houby: Co jsou zač?

Kačenka česká (Verpa bohemica) roste od března do května. Má mozkovitě zprohýbaný klobouček, jeho spodní okraj není přirostlý k noze. Říká se, že klobouček tak připomíná náprstek nasazený na nožce. Ta je v mládí bělavá a s věkem se prodlužuje a žloutne. Je dutá nebo vatovitě vycpaná.

Kačenka česká patří mezi alergeny, projevem intolerance kačenky jsou zažívací problémy, zvracení. „Proto s jejich konzumací buďte opatrní a začínejte jen jedním dvěma kousky. A rozhodně sbírejte jen houby, které jsou v top stavu, jakékoli přezrálé kousky již nechte v lese, protože koncentrace problematických látek je vyšší,“ radí Šumavská houbička.

K houbě si můžete přičichnout – pokud vám bude zapáchat, je vyšší pravděpodobnost, že se u vás intolerance objeví.

Kde najít kačenku českou?

Kačenka česká se napoprvé špatně hledá. Určitě začněte v místech, kde roste třešeň, ptačí třešeň, trnky, hlohy, šípkové růže a další růžovokvěté listnaté stromy. Žije z rozložených zbytků listí, takže ji hledejte v místech, kde jich je velká vrstva. Má ráda například rozložené osikové či topolové listy a zásaditou, spíše humózní půdu. Objevuje se v zarostlých a možná i lehce zaneřáděných podrostech. „Najdete-li několik těchto faktorů najednou, máte velkou šanci. Opatrně pak prochoďte biotop křížem krážem a možná budete mít štěstí,“ radí zkušená houbařka, která zároveň doporučuje místo příliš nepoškodit, aby zde houby rostly i za rok.

Lucie Drozdová alias Šumavská houbička

Lucie Drozdová se narodila v roce 1991 v Sušici. Jako rozená Šumavanda na houby chodila už jako malá, ale teprve během covidu se rozhodla svůj koníček prohloubit – začala se učit poznávat nové druhy hub, o kterých také natáčela videa. Tak vznikl projekt Šumavská houbička, který sledují na sociálních sítích desetitisíce lidí. Svá videa natáčí tak, aby podle nich dokázal houby poznat i úplný laik. Druhou polovinu týmu tvoří její muž Michal, který zajišťuje technickou stránku projektu. 

Lucie během let složila zkoušku znalosti hub, a zařadila se tak mezi zkušené houbaře, kteří dokážou houbařit celoročně. Říká, že jí houby změnily život, pořád je miluje a houbaření každému doporučuje. 

S čím si kačenky můžete splést

  1. Záměna je možná s ucháčem obecným, který ale roste na jiných lokalitách – pod borovicí. Jeho hlava je kaštanově hnědá a více zprohýbaná. Ucháči jsou jedovaté houby. 
  2. Kačenku je také možné zaměnit za smrže, což ale ve výsledku nevadí, protože oba druhy jsou jedlé.
  3. Kačence české je podobná kačenka náprstkovitá, ale její klobouk je menší. Jde o vzácnější druh, který navíc není tak chutný. Pokud ji ale omylem sníte, nic vám nehrozí.

Jak připravit kačenky?

Šumavská houbička doporučuje kačenku spojit se smetanou, například uvařit z ní luxusní smetanovou omáčku k pořádnému steaku. Přidáte-li medvědí česnek či špenát, získáte zase výbornou omáčku na těstoviny či noky. Kloboučky kačenky můžete naplnit mletým masem a zapéct v troubě. Také v nádivce najde své místo.

Smrže jsou jedlé a skvělé

Smržů (Morchella) je velké množství druhů, jejich výrazným znakem je zvláštní klobouk se sítí žeber připomínající včelí plástev. O tom, kolik druhů smržů vlastně je, vědci vedou spory, důležité ale je, že všechny druhy jsou jedlé. Jde o jarní houby, které se dají najít již v březnu, ale jejich hlavní růst nastává obvykle v dubnu a trvá do května.

Jak poznat smrže

Smrže mají klobouk ke třeni přirostlý až v jeho spodní části, výjimkou je smrž polovolný, který má klobouk přisedlý zhruba v jeho polovině. Třeň i klobouk jsou duté.

Smrž obecný (Morchella esculenta) je největší klasikou mezi smrži. Má medovou barvu. Jeho klobouk má do 10 centimetrů a jeho povrch je poset hlubokými jamkami, které jsou od sebe odděleny příčnými a podélnými lištami. 

Kde hledat smrže

Podhoubí smržů roste na místech, která jsou dlouhodobě mokrá. Takové místo poznáte i podle mechů: Dokážou vláhu dlouhodobě zadržet. Vybírejte místa se zásaditým podložím. Tmavé druhy smržů mají rády podobné prostředí jako kačenky. 

Smrž obecný má opět rád vlhko, humózní půdu a svým podhoubím se váže na kořínky, mezi jeho oblíbené stromy patří jasany, hledejte tedy pod nimi. Má ale rád i méně tradiční houbové lokality, jako jsou zavážky, sklady dříví či hromady odpadků a popele.

Jak připravit smrže

Smrže chutnají výborně a na rozdíl od kačenek se u nich alergie neprojevuje. Jejich konzumace se tedy nemusíte obávat. Jde o výbornou houbu, která chutná skvěle například v kombinaci s chřestem, takže polévka či rizoto jsou jasná volba. Nadívané smrže jsou doslova lahůdkou, vyzkoušejte například náplň z uzeného masa, jater, cibule a rohlíků, vše zapečené v troubě. Smrže můžete připravit na asijský způsob, dát je i do závitků, vyrobit z nich pomazánku a samozřejmě se hodí i na přípravu omáček.

 

Doporučujeme

Články odjinud