vytisknout velikost písma Jarní dekorace za pár minut: rozmarýnové srdce

Pěstujete rozmarýn? Pak jistě víte, že je pro něj typické velmi příjemné aroma. Nechte si jím prostoupit svůj domov.  

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) pochází z hornatých oblastí kolem Středozemního moře, kde roste planě dodnes. V našich podmínkách se pěstuje jako hrnková rostlina. 

Klepněte pro větší obrázek
Rozmarýnu se od starověku přisuzuje čarovná moc, používal se k přípravě kadidel a elixírů lásky

Právě teď, zjara, nastává období vhodné pro jeho tvarování. Dá se pěstovat jako keřík i jako stromek, také z něj lze poměrně snadno a rychle vytvořit krásnou bonsaj, protože jeho kmínek brzy rozpraská a zvrásní, což navodí iluzi vyššího stáří. 

Snítky rozmarýnu využijete hned dvakrát: k dekoraci a později ještě při vaření 

Stonky, které při tvarování rostliny odstřihnete, určitě nevyhazujte! Dříve, než je využijete v kuchyni (neboť rozmarýn je aromatické koření i léčivka), z nich vytvořte zajímavou dekoraci. K její výrobě budete potřebovat už jen klubíčko tenčího drátu (pokud možno zelené barvy, aby nebyl příliš vidět) a nůžky.  

Klepněte pro větší obrázek
Není třeba vymýšlet nic složitého, jen se snažte využít to, co máte doma

Nejprve si rozmyslete, kolik srdíček budete chtít udělat, a potom nastříhejte dvojnásobný počet drátků. Každé srdce může mít jinou velikost, ale dva kousky drátu musí být vždy stejně dlouhé. 

Aby se vám srdce nerozpadlo  

Z každého drátu vymodelujte jednu stranu srdce. Přiložte je k sobě, a aby dobře držely pohromadě, omotejte je menšími kousky drátu v obou místech jejich spojení (nahoře uprostřed a dole ve špici). 

Klepněte pro větší obrázek
Že rozmarýnu nepěstujete? Nevadí, na srdíčko použijte jinou rostlinu: výborný je například zimostráz (Buxus)

K tomuto základu přiložte z každé strany srdce jednu snítku rozmarýnu a obtáčejte ji kolem něj střídavě vrchem a spodem, jak je patrné z fotografií. Pokud nebude držet, bylinku k srdíčkové konstrukci připevněte úplně stejně, jako když jste spojovali drátky. 

Klepněte pro větší obrázek
V zemích Středomoří je rozmarýn svatební květinou podobně jako myrta
Klepněte pro větší obrázek
Leží u vás někde doma menší dřevěná přepravka od ovoce nebo zeleniny? Nenechte ji bez využití: natřete ji barvou, kolem ní uvažte mašli z jemné látky, přidejte svíčky ve stejné barvě, pár rostlinek v pěkných květináčích a aranžmá dozdobte rozmarýnovými srdíčky  
Klepněte pro větší obrázek
Srdíčka postupně uschnou, ale jako dekorace poslouží i poté

Časově i materiálově nenáročná dekorace je hotová. Pokud chcete, lze ji ještě přizdobit nějakou mašličkou, korálkem nebo čímkoli, co vás napadne, ale není to nutné. Rozmarýnové srdce můžete někam pověsit nebo jím ozdobit například jednobarevné květináče.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A