vytisknout velikost písma Jarní dekorace za pár minut: rozmarýnové srdce

Pěstujete rozmarýn? Pak jistě víte, že je pro něj typické velmi příjemné aroma. Nechte si jím prostoupit svůj domov.  

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) pochází z hornatých oblastí kolem Středozemního moře, kde roste planě dodnes. V našich podmínkách se pěstuje jako hrnková rostlina. 

Klepněte pro větší obrázek
Rozmarýnu se od starověku přisuzuje čarovná moc, používal se k přípravě kadidel a elixírů lásky

Právě teď, zjara, nastává období vhodné pro jeho tvarování. Dá se pěstovat jako keřík i jako stromek, také z něj lze poměrně snadno a rychle vytvořit krásnou bonsaj, protože jeho kmínek brzy rozpraská a zvrásní, což navodí iluzi vyššího stáří. 

Snítky rozmarýnu využijete hned dvakrát: k dekoraci a později ještě při vaření 

Stonky, které při tvarování rostliny odstřihnete, určitě nevyhazujte! Dříve, než je využijete v kuchyni (neboť rozmarýn je aromatické koření i léčivka), z nich vytvořte zajímavou dekoraci. K její výrobě budete potřebovat už jen klubíčko tenčího drátu (pokud možno zelené barvy, aby nebyl příliš vidět) a nůžky.  

Klepněte pro větší obrázek
Není třeba vymýšlet nic složitého, jen se snažte využít to, co máte doma

Nejprve si rozmyslete, kolik srdíček budete chtít udělat, a potom nastříhejte dvojnásobný počet drátků. Každé srdce může mít jinou velikost, ale dva kousky drátu musí být vždy stejně dlouhé. 

Aby se vám srdce nerozpadlo  

Z každého drátu vymodelujte jednu stranu srdce. Přiložte je k sobě, a aby dobře držely pohromadě, omotejte je menšími kousky drátu v obou místech jejich spojení (nahoře uprostřed a dole ve špici). 

Klepněte pro větší obrázek
Že rozmarýnu nepěstujete? Nevadí, na srdíčko použijte jinou rostlinu: výborný je například zimostráz (Buxus)

K tomuto základu přiložte z každé strany srdce jednu snítku rozmarýnu a obtáčejte ji kolem něj střídavě vrchem a spodem, jak je patrné z fotografií. Pokud nebude držet, bylinku k srdíčkové konstrukci připevněte úplně stejně, jako když jste spojovali drátky. 

Klepněte pro větší obrázek
V zemích Středomoří je rozmarýn svatební květinou podobně jako myrta
Klepněte pro větší obrázek
Leží u vás někde doma menší dřevěná přepravka od ovoce nebo zeleniny? Nenechte ji bez využití: natřete ji barvou, kolem ní uvažte mašli z jemné látky, přidejte svíčky ve stejné barvě, pár rostlinek v pěkných květináčích a aranžmá dozdobte rozmarýnovými srdíčky  
Klepněte pro větší obrázek
Srdíčka postupně uschnou, ale jako dekorace poslouží i poté

Časově i materiálově nenáročná dekorace je hotová. Pokud chcete, lze ji ještě přizdobit nějakou mašličkou, korálkem nebo čímkoli, co vás napadne, ale není to nutné. Rozmarýnové srdce můžete někam pověsit nebo jím ozdobit například jednobarevné květináče.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na zahradě

Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu a ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá.

14.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |