vytisknout velikost písma Jarní dekorace za pár minut: rozkvetlá vejce

Realizace dnešního tipu na jednoduché velikonoční aranžmá vám stejně jako srdíčkové zápichy nevezme moc času.  

Podle toho, kolik minut budete chtít svému dílku věnovat, si můžete vybrat mezi několika možnostmi. Základem pro všechny varianty je vejce – kolik jich bude, záleží jen na vás – stejně jako to, jakou barvu skořápky si vyberete.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Jarní vajíčková dekorace v modrém. Jak vidíte, ať už vajíčka necháte bez úprav, nebo je přizdobíte, budou vypadat nádherně 

Pokud jste ještě neslyšeli o tom, že vajíčka mohou být i zelená či v odstínu čokolády (ano, myslím tím přirozený stav skořápky bez barvení), přečtěte si článek Slepice, které obarví vejce na Velikonoce za vás! 

Vejce z vrchní strany důkladně umyjte a vyklepněte nebo vyfoukněte – podle toho, pro kterou dekoraci se rozhodnete. Skořápky pečlivě vyčistěte a nechte oschnout. Nyní můžete postupovat různě. 

Vejce jako váza

Použijete-li vejce jako vázu, po vyfouknutí a oschnutí je umístěte do nějakého stojánku, ve kterém bude držet. Pěkně vypadá v kalíšku od čajové svíčky nebo přímo v kalíšku na vajíčka. Horní dírkou, vzniklou po vyfouknutí, nalijte do skořápky vodu (dolní dírku zakápněte voskem, aby jí voda neprotekla).  

Klepněte pro větší obrázek
Vejce není nutné nijak barvit, naopak jako bílé o to více vynikne 

Vložte do ní některý z jarních květů (třeba i s listem) a ovažte jej mašličkou. Stejnou mašličkou potom obtočte i stojánek na vajíčko. Rychlá dekorace je na světě. 

Pokud máte víc času a chuti, vejce samotné můžete ještě nabarvit – zkuste ale něco netradičního, například proužky a puntíky jako na první fotografii.  

Vejce jako květináč 

Použijete-li vejce jako květináč, nasypte do vyklepnutého vajíčka zeminu. Jestliže nemáte času nazbyt a návštěva má přijít nebezpečně brzy, stačí, když do substrátu jen zapíchnete cokoli zeleného, co najdete na zahrádce.  

Klepněte pro větší obrázek
Co skořápka, to jiný list 

Klidně natrhejte i plevel. Více vajec dohromady vytvoří zajímavé aranžmá, a pokud je seskupíte do hnízda, bude o to vtipnější. Jakmile zeleň uvadne, vyměňte ji za novou. 

Klasika netradičně 

Máte o něco víc času? Na dno vyklepnutých vajíček nasypte menší kamínky či keramzit jako drenážní vrstvu a na ni přidejte zeminu. Místo ní se dá použít i namočená vata. Správně tušíte, že na řadě jsou semínka.  

Klepněte pro větší obrázek
Kombinace květů a vzešlého výsevu  

Pracujte s tím, co máte po ruce: semena pšenice, petrželky, pažitky, řeřichy, trávy, účel splní i čočka, fazolka, hrášek nebo mungo. Výsev zasypte slabší vrstvou zeminy a dobře zalijte. Substrát udržujte vlhký. Už za pár dní uvidíte rašící klíčky.  

Uvedené varianty se dají ve větší či menší míře obměňovat a kombinovat. Pokud náš návod využijete, budeme rádi, když nám do fotogalerie pošlete snímky svých dekorací.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |