Jakou ochranu ocení okapy před zimou?

Nejen střecha, ale i okapy potřebují před nejchladnějšími měsíci v roce vaši péči. Jak to udělat, aby odolaly náporu případné sněhové přikrývky nebo zmrzlé vody?

Řekli byste, že na deseti metrech zmrzlého okapového žlabu, pokud předpokládáme, že tu „narostou“ rampouchy dlouhé padesát centimetrů, se najde až půl tuny zmrzlé vody? I laikovi asi bude hned jasné, že podobné zatížení nemusí okap přežít bez úhony. Další riziko hrozí v podobě sněhové nadílky, proto se doporučuje instalace protisněhových zábran. V místech, kde se každoročně objevuje pěkná sněhová nadílka, jde o nejlepší řešení. Zábrany se s ohledem na danou sněhovou oblast, sklon střechy a délku krovu rozmístí v jedné a více řadách po obvodu střechy. Jejich instalace je důležitá zejména nad vchodem nebo v místech, kde se okolo domu pohybují lidé, případně potřebujete chránit majetek (například auto).

Prevence až v první řadě

Při výměně starých okapů za nové nezapomeňte, že žlaby je třeba instalovat tak, aby jejich přední hrana byla níže než zadní. Jakmile v takto umístěném žlabu začne zamrzlá voda tát, poteče směrem od fasády na promáčí stěny domu.

shutterstock_284533004.jpg

Pozor na zmrzlou vodu

V létě ani pořádnou průtrž mračen neřešíme, voda steče a zase začne svítit slunce. Ovšem v zimě je to složitější, a jakmile teploty klesnou pod nulu, hrozí zamrznutí vody u okapové hrany a vůbec v celém okapovém systému.
„Tvoření ledových valů u okapové hrany a v podokapním žlabu je ve většině případů spojené s nedostatečně zatepleným podkrovím. Teplo, které proniká přes izolaci střešního pláště, způsobuje odtávání sněhu i v případě, kdy je venkovní teplota pod bodem mrazu. Odtávající voda pak doteče až na takzvanou,studenou‘ (vnější) okapovou hranu, která již není prohřívaná unikajícím teplem z podkrovních místností, a začne zamrzat,“ upozorňuje Marek Dítě.

Zmrzlá voda pak může poškodit okapy, ale i samotnou fasádu, případně okna. Radujete se, že tohle nebude váš případ, protože máte kvalitně zateplenou střechu? Bohužel výše popsaná situace může nastat dokonce i v tomto případě, pokud je střecha částečně ohřívaná slunečními paprsky. Co s tím? Pokud už se nedá zasáhnout do skladby střešního pláště nebo když zamrzání vody ovlivňují extrémní povětrnostní podmínky, nechte si instalovat protizámrazové systémy (například No frost automatický systém pro střechy a okapy nabízí úsporné řešení pro temperování okapů a šikmých střech – skládá se z hlásiče mrazu a ledu a propojeného teplotního a vlhkostního snímače, který těsně před bodem mrazu sepne a zamezí tvorbě ledu).

shutterstock_163102562.jpg

Víte, že…

  • 1 m3 čerstvě napadlého sněhu váží zhruba 100 kg, ovšem
  • starý mokrý sníh je až třikrát těžší?
  • sníh se stává nebezpečným pro střechy i okapy v momentě, kdy napadne více než půl metru sněhové pokrývky? Nejvíce pohrom má na svědomí právě tání sněhu ze střech, jelikož může dojít k poškození okapů, říms, klempířských prvků a někdy i samotné střešní krytiny.
  • při výběru okapů do míst, kde hodně sněží a teplotní výkyvy jsou téměř na denním pořádku, byste měli mít na zřeteli hlavně pevnost okapů? Vyzkoušejte výrobky z pozinkovaného plechu s bezúdržbovou úpravou, měděné nebo titanzinkové.

Severská inspirace

Přemýšlíte o nových okapech? Třeba vám přijde vhod vychytávka ze Švédska. V této zemi si lidé nechávají osadit svodové roury falcem směrem od fasády. Výsledek sice nemusí lahodit každému oku, zato funguje skvěle. „Toto řešení splní svůj účel v případě, kdy svodová roura praskne vlivem rozpínajícího se ledu, což se může stát v místě, kde je spojená (takzvaný falc). Proto je vhodné osadit svodové roury falcem směrem od fasády tak, aby při následném tání sněhu nezatékal na fasádu v místě porušeného svodu. Tento trik vřele doporučuji všem, kteří mají chalupu na horách nebo tu žijí celoročně,“ dodává odborník.

Protisněhové zábrany uleví okapům a zároveň ochrání před padajícím sněhem.

Další protisněhová opatření

„Okapový systém není stavěný na to, aby odolával náporu sněhu, a pokud se chcete obejít bez sněhových zábran a nechat sníh volně sjíždět, je třeba okapy chránit jinak,“ upozorňuje Marek Dítě z firmy Lindab. Co vám pak doporučí? — Před sněhem a ledem můžete použít systém speciálních úchytů žlabů, které celý okap zpevní. Dokonalejší řešení nabízí zkombinovat zpevňující úchyt žlabu se zdvojenými háky.

Druhou možnost nabízí zapuštění okapového systému pod úroveň dráhy sněhu, který padá ze střechy. Ovšem je třeba vědět, že toto řešení nelze aplikovat ve všech případech (záleží například na technické konstrukci střechy, jejím tvaru a podobně). Nešlápnete vedle, když takto umístěné okapy opět zkombinujete se zdvojenými háky pro větší pevnost žlabu. A nezapomeňte, že u tohoto řešení bude podokapní žlab více vzdálený od okapové hrany střechy, což se každému na pohled nemusí líbit.

Třetí alternativou je demontáž okapů na zimní měsíce, jak můžete ještě dnes vidět zejména v horských oblastech. Ovšem toto řešení předpokládá, že jste si pořídili stavebnicové okapy, které se dají jednoduše instalovat i demontovat. Nezapomeňte však, že jakákoli opatření, která mají zabránit deformaci podokapních žlabů vlivem sjíždějícího sněhu, je třeba řešit dřív, než se sníh na střeše objeví.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud