Jaké stínění v zimě? Termorolety! | Shutterstock

Shutterstock

Jaké stínění v zimě? Termorolety!

V době zdražování energií je dobré zabránit nechtěným únikům tepla. Jak? Nejsnadnějším řešením jsou Termorolety.

Rolety chrání před únikem tepla

První, co nás napadne jako důvod pro pořízení rolet, je ochrana před sluncem a zajištění soukromí. Dnešní moderní stínicí systémy se dokonce používají i jako výrazný designový prvek. Nicméně je tu ještě jedna funkčnost rolet, což je zateplení místností a udržení tepla uvnitř i v chladných dnech.

K největším únikům tepla dochází přes okna. A i když máte okna správně seřízena a dobře těsní, nějaké teplo přes ně stejně uniká. Pokud nemáte ústřední topení, ale topíte v kamnech nebo v kotli, můžete pozorovat, že i když vytopíte celou místnost na optimální stupeň, za pár hodin jste nuceni zatápět znovu. I když jste neotevírali dveře nebo okna, přesto se místnost ochladila.

Správné rolety ovšem dovedou Vaše okna izolovat a pomoci Vám od nechtěného úniku tepla, ke kterému často dochází. A nejlepších výsledků na tomto poli dosahují Termorolety. Dokážou tepelné ztráty omezit hned o několik procent.

Jak už napovídá název, Termo rolety mají za úkol pracovat kromě světla hlavně s teplem. Na první pohled vypadají jako běžné rolety do oken, ale jsou navíc vybaveny TERMO látkou. Velkou výhodou Termo rolet je, že mají význam jak v zimních měsících, tak i v létě. Buď v zimě totiž drží teplo uvnitř a zabraňují úniku tepla z místnosti, nebo chrání místnost v létě před přehřátím.

Termo rolety opravdu patří mezi běžné látkové rolety. Hlavní rozdíl je v látce, která nejen že blokuje světlo, ale zároveň hlavně teplo. Vždy si tedy můžete nastavit přesně tu teplotu, která Vám vyhovuje, nezávisle na počasí či roční době.

Termo rolety – tepelná bariéra

Rolety, žaluzie a vlastně všechna stínicí technika má jeden hlavní účel – bránit slunečním paprskům v průchodu do místnosti. S tím jde ruku v ruce i snížení teploty uvnitř bytu. To oceníme hlavně v letních měsících, kdy v bytech bez klimatizace stoupá teplota mnohdy až na neúnosnou mez. Nároky současného bydlení navíc kladou požadavky na estetický dojem a design, takže si na okna nemůžeme pověsit jen tak nějaký hadr.

Termo rolety splňují všechna kritéria na současnou stínicí techniku – výborně stíní, zajišťují soukromí a také pěkně vypadají. Navíc jsou výjimečně výkonné v boji s nadměrným teplem. Používáním Termo rolet tedy šetříte v létě náklady na klimatizaci a v zimě náklady na vytápění. A spokojení jsou jak ekologové, tak ekonomové.

Jak Termo rolety pracují?

Pokud znáte běžné látkové rolety na okna, tak máte jasnou představu o tom, jak vypadá roleta Termo. Na první pohled je od sebe vlastně nerozeznáte. Hlavní rozdíl je skrytý v použité látce, resp. ve speciálně upravené vrstvě, která se na látku nanese. Tato izolační vrstva se nanáší na odvrácenou stranu látky, takže nijak nenarušuje barvu a vzhled rolety v interiéru.

Samozřejmě, že látka pro tepelnou izolaci zároveň zvedá účinnost stínění. Termo rolety mají tedy vysokou úroveň stínění. Většinou jde o takzvanou Blackout řadu čili maximální možnou úroveň zastínění. Jsou tedy velmi vhodné do místností, ve kterých se spí, jako jsou ložnice či dětské pokojíky. Nicméně je oceníte i tam, kde se spí přes den. S jejich pomocí vyrobíte noční tmu i v poledne spolu se snížením teploty, což je pro spánek příjemná věc.

Žádné teplotní výkyvy

Okna jsou zodpovědná za 40 % tepelných ztrát domů. I když se může zdát, že rolety nemohou být dostatečně efektivním nástrojem v boji proti teplotním změnám v domácnosti, opak je pravdou. Čísla totiž také ukazují, že rolety jsou v tomto boji velmi dobrým pomocníkem.

Správné rolety Vám tak pomohou místnost chránit a ušetřit spoustu peněz na energiích. Na rozdíl od lamelového stínění dokážou rolety chránit okno opravdu precizně a díky unikátní termovrstvě se jejich praktičnost ještě umocňuje. Chlad tak nemůže oknem dovnitř a teplo zase ven.

V létě pak Termorolety udrží teplo venku a zajistí doma příjemný chládek. Jejich využití je tedy celoroční, a navíc mohou vypadat opravdu pěkně.

Termorolety jako designový prvek

Termo rolety najdete na mnoha e-shopech v mnoha barevných odstínech, vzorech a designech. Vždy si tedy můžete vybrat roletu, která bude ladit s Vaším interiérem a nábytkem. Pro místnosti, ve kterých se přes den pohybujete, jako třeba kuchyně či obývák, se dobře hodí rolety bílé, či ve světlejších barevných odstínech. Ani při plném zatažení takové rolety nebudí dojem podzemního bunkru.

Místnosti určené pro spaní snesou tmavší odstín rolety, případně přímo černou barvu. Roleta tvoří celkem velkou plochu, takže ačkoliv by venkovní světlo nijak nepronikalo, velká světlá plocha by mohla trochu rušit při usínání. Po stažení tmavé rolety Vás v klidném spánku nebude rušit nic.

Pokud tedy přemýšlíte, jak ušetřit na energiích, mohou být Termorolety tím správným pomocníkem.

Doporučujeme

Články odjinud