Jaké jsou nejznámější druhy orchidejí a jak je pěstovat?

Zamilovali jste se do královen mezi pokojovými květinami, do orchidejí? Ani trochu se vám nedivíme. Orchideje jsou nádherné. Obzvlášť ty jejich krásně zbarvené a tvarované květy, které dokážou každý interiér proměnit v nepoznání. I vy můžete mít tuhle exotickou krásku doma. Poradíme vám, kterou vybrat, a jak ji pěstovat.

Nejznámější pokojové orchideje

Pěstování orchidejí v domácích podmínkách není nijak náročné, záleží ale na jejich druhu. Některé jsou na pěstování snadné, jiné o něco náročnější.

Pokojová orchidej.jpg

V obchodech asi nejčastěji narazíte na Phalaenopsis

Nejoblíbenější pokojová orchidej vůbec, česky se jí říká můrovec. Květy připomínají nočního motýla, podmínkám v bytě se snadno přizpůsobí. Jejich výhodou je poměrně nenáročná péče a krásné květy, které kvetou dlouhou dobu. Jak Phalaenopsis pěstovat?

  • Květinu umístěte na osvětlené stanoviště, kde teplota během dne dosahuje kolem 20° C, v noci je o 3–4° C nižší. Tím podnítíte tvorbu květů. Ale pozor, teplota by nikdy neměla klesnout pod 14° C.
  • Zalévejte ji jednou za týden až deset dní odstátou vodou o pokojové teplotě, ještě lepší je dešťová voda.
  • Orchidej pravidelně hnojte jak speciálním hnojivem na orchideje, tak tekutým hnojivem pro pokojové rostliny. Řiďte se návodem a přihnojujte zhruba jednou za 3 týdny.
  • Orchidej se prodává v průhledném květináčku, který dáváme do normálního květináče. Ideální je takový květináč, který ten průhledný bude držet nad dnem, aby nestál ve vodě. Jednou za dva roky by se rostlina měla přesadit.
  • Hnědé uschlé stonky odstřihávejte, žluté listy nechte zaschnout a odstraňte je.

Další oblíbenou orchidejí je Cymbidium

Česky se těmto květinám říká člunatce, k pěstování v domácnosti se hodí hlavně nižší kultivary. Ty větší jsou totiž poměrně náročné na prostor. Člunatce jsou oblíbené hlavně pro své četné listy. Milují světlá místa, na rozdíl od Phalaenopsis jim nevadí letnění. Vyžadují vzdušnou vlhkost 60–80 %.

  • Cymbidium prospívá hlavně v malých květináčích, přesazování mu moc nesvědčí.
  • Potřebuje bohatou zálivku, substrát během sezóny nesmí vyschnout.
  • Hnojte jednou týdně, ideálně zálivkou.
  • Suché listy pravidelně odstraňujte.

Čtěte také: Orchidej dodá každému interiéru nádech exotiky

Květ orchideje.jpg

Třetí oblíbenou pokojovou orchidejí je rod Miltonia

Pravé Miltonie pochází z Brazílie, Miltoniopsis má svůj původ v Kolumbii. To jsou dvě základní skupiny Miltonií.

Ty z Kolumbie poznáte podle tvaru květu, přezdívá se jim „maceškovité“. V obchodě najdete obě varianty jako Miltonie, rozdíl spočívá v péči o ně. Pravé Miltonie jsou teplomilné, Miltoniopsis zase vyžadují chlad. Pro pěstování v bytech se tak hodí spíš ty pravé Miltonie, které jsou navíc odolnější.

  • Miltonii umístěte do polostínu.
  • Pravidelně ji zalévejte, dejte si pozor jak na přemokření, tak na vysušení substrátu.
  • Jednou za měsíc hnojte zálivkou, jednou za týden pak použijte hnojení na list.

Jakou orchidej si domů pořídíte vy?

Doporučujeme

Články odjinud