I když jsou Češi národem houbařů, většina z nich do lesa s košíkem vyráží během letní a podzimní sezóny. Houby se však dají sbírat celoročně, tedy i teď – v lednu. Jaké druhy hub v zimě sbírat a kde?
Jako zimní houby označujeme druhy, kterým nevadí mráz a sníh, a i přes tyto podmínky jsou stále jedlé a chutné. Nejčastěji rostou na tlejícím dřevě kmenů a pařezů. Stejně jako jiné houby ovšem potřebují dostatek vláhy; suchá zima bez srážek jim tedy nesvědčí. Při jejich hledání budete pravděpodobně úspěšní, když vyrazíte v období, kdy se lehce oteplí a bude po dešti.
1. Penízovka sametonohá
Mezi typické zimní houby patří penízovka sametonohá (lat. Flammulina velutipes), která je též nazývána vánoční houbou.
- Vzhled: Poznáte ji snadno – od spodu klobouku až k bázi má sametově oranžový až černohnědý třeň, klobouk má medově oranžový, uprostřed tmavší barvy. V mládí má polokulovitý tvar, v dospělosti se narovnává, lupeny jsou krémově bělavé. Za vlhka je klobouk houby slizký.
- Kdy roste: V přírodě se objevuje od listopadu, její hlavní růst je ale právě kolem Vánoc, takže se může objevit na štědrovečerním stole v podobě houbového kuby. V mírné zimě je k nalezení ještě v lednu a začátkem února.
- Kde roste: Penízovka sametonohá roste především na olších nebo vrbách okolo potoků a řek, ale i ve vlhčích lokalitách a na padlých kmenech pokrytých trávou. Může růst i na bříze, topolu, buku, jasanu. Roste ve velkých trsech, takže stačí najít jedno místo, abyste naplnili košík.
- Kterou část sbírat: Sbírejte pouze kloboučky, nožky bývají tuhé a nevhodné k jídlu.
- Zpracování: Houba nevyžaduje dlouhou tepelnou úpravu, hodí se do polévek, omáček, rizota, do směsi na topinky. Využití v kuchyni je skutečně pestré.
2. Ucho Jidášovo
- Vzhled: Ucho Jidášovo (lat. Auricularia auricula-judae) je chrupavčitá, tenkomasá, labužníky vyhledávaná houba. Svým tvarem za vlhka připomíná lidské ucho, proto má i druhý název boltcovitka bezová. Je rosolovitá, červenohnědá, nožička často chybí nebo je jen málo vyvinutá.
- Kdy roste: Můžete ji najít celoročně, ale nejvíc jí svědčí podmínky podzimu a mírné zimy.
- Kde roste: Roste na větvích bezu černého, ale objeví se třeba i na bříze, javoru, jasanu či olši, a to buď na zemi na padlých větvích, nebo na stojících stromech, které už jsou ale částečně zaschlé. Tato houba potřebuje ke svému růstu opravdu velké množství vlhkosti. Ideální je celonoční jemný deštík, aby se dřevo hodně provlhčilo. Brzy zasychá.
- Kterou část sbírat: Využívá se celá plodnice.
- Zpracování: Ucho Jidášovo lze konzumovat syrové v čínských pokrmech či salátech. Pěkně křupe. Můžete ji nasušit a před použitím opět přelít vodou a počkat, než získá svou typickou gumovou a rosolovitou strukturu.
3. Hlíva ústřičná
- Vzhled: Nyní můžete v lese najít hlívu ústřičnou (lat. Pleurotus ostreatus), které se přezdívá královna zimního lesa. Hlíva má velké masité klobouky a malé, přisedlé třeně. Lupeny se sbíhají na nohu. Barva se může různit podle podmínek růstu – od hnědavé, šedobéžové až k namodralé.
- Kdy roste: Od podzimu do jara
- Kde roste: Hlívu najdete na stojatých listnatých stromech nebo padlých kmenech vrby, jasanu, dubu, ořešáku, břízy či lípy. Preferuje stinná místa u potůčků a řek. Roste jednotlivě i v menších či větších trsech či řadách nad sebou.
- Kterou část sbírat: Konzumují se pouze klobouky, je vhodné odkrojit je zhruba centimetr od třeně, kde bývá klobouk tužší.
- Zpracování: Hodí se do polévek, číny, omáček, do směsí, ale připravuje se i v trojobalu.
4. Kržatka zimní
- Vzhled: Kržatka zimní (lat. Tubaria hiemalis) má poměrně malý klobouk, jen 2–5 centimetrů velký. Ve stáří se jeho okraje zvedají, takže vypadá jako malý talířek. Klobouk je do poloviny rýhovaný, někdy na něm vidíme náznak hrbolku. Barva je oranžově hnědá, lupeny zpočátku krémové, potom přes okrovou od spór přecházejí do oranžově hnědé barvy s bílým ostřím.
- Kdy roste: Hodně pozdě na podzim nebo začátkem února.
- Kde roste: Ve velkém množství v travnatých místech na březích řek a potoků. Roste výhradně na zbytcích dřeva – spadlých větvičkách, štěpce nebo pilinách.
- Kterou část sbírat: Pouze kloboučky.
- Zpracování: Do polévek, topinkových směsí, dalších houbových směsí.