vytisknout velikost písma Jaké byly orchideje v Brně

Hned první den v březnu jsme vás zvali na tradiční víkendovou výstavu Kvetoucí orchideje. Akce, kterou pořádá Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně, proběhla minulý víkend. Jak to na ní vypadalo, si můžete prohlédnout na několika fotografiích.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

  • Další snímky, jejichž autory jsou naši čtenáři, najdete v diskuzním fóru společně s jejich hodnocením jednotlivých orchidejářských akcí.

Kde se orchideje pěstují 

Návštěvníci mohli tentokrát mimořádně zavítat kromě výstavní haly také do pěstebních skleníků, kde jim zaměstnanci zahrady poskytli odborný výklad o orchidejích i rady, jak tyto rostliny pěstovat. 

V jednom z posledních skleníků bylo vytvořeno překrásné, barevně sladěné duhové pole květů z orchidejí rodu Phalaenopsis. Sbírka v Brně obsahuje 4000 taxonů, z toho 1500 taxonů botanických druhů. 

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Svou krásou, rozmanitostí tvarů, barev a vůní upoutaly podle slov Miriam Jankové z Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně botanické druhy orchidejí tropických oblastí. 

Z asijských orchidejí návštěvníci obdivovali například rod Paphiopedilum, Phalaenopsis, Dendrobium, z amerických orchidejí zástupce rodů Laelia, Sophronitis, Masdevallia, Dracula a mnoho dalších. 

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Mezinárodní ocenění putuje do Brna

Pracovníci botanické zahrady a arboreta se letos už mohou pochlubit velkým úspěchem. Expozice, kterou vytvořili podle návrhu prof. Ing. arch. Ivara Otruby, získala na osmé Mezinárodní výstavě orchidejí a tillandsií (Internationale Orchideen- und Tillandsienschau) krásné druhé místo za celkový vzhled a prezentaci výstavního prostoru. 

Tuto akci, která probíhá ve vídeňské Blumengärten Hirschstetten, pravidelně pořádá ve spolupráci s představiteli městské části Hirschstetten vídeňská skupina Rakouské orchidejářské společnosti. 

Expozice o rozměrech 5 x 3 metrů byla tvořena bílými kovovými konstrukcemi a skleněnými hranoly, které byly zdobeny převážně růžovými a bílými orchidejemi a tillandsiemi.

Krásu květů zdůraznila zrcadla a černá barva koksu. Dynamičnost do kompozice vnesl vodní prvek tryskající fontány. Vedle kříženců známého a oblíbeného rodu Phalaenopsis byly vystaveny i některé botanické druhy.  

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Stříbrnou medailí byly oceněny druhy Dendrobium spectabile, Dendrobium polysema, Cymbidium schroederi, Pholidota chinensis a bronzovou medaili si zasloužilo Phragmipedium caricinum.

Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně prochází aktuálně velkou proměnou, neboť v převážné části areálu probíhá rekonstrukce. Možnost bezproblémového vstupu a bezpečné prohlídky další návštěvníky tedy čeká až počátkem měsíce května tohoto roku.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Miriam Janková, Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A