Jak zpracovat švestky: Sušení, kompoty, džemy a další lahůdky

Jak zpracovat švestky: Sušení, kompoty, džemy a další lahůdky

Švestky jsou oblíbené nejen pro svou sladkou chuť, ale také pro své široké využití v kuchyni. Pokud máte anebo očekáváte letos bohatou úrodu švestek, nechte se inspirovat našimi tipy na jejich zpracování. Od sušení a nakládání až po výrobu džemů a pečení lahodných koláčů - švestky lze jednoduše využít na mnoho způsobů.

Sušení švestek

Sušení ovoce je jedním z nejstarších způsobů jeho konzervace. Nespornou výhodou sušených plodů je prodloužení možnosti doby jejich konzumace. Lze je využít v mnoha receptech ale stejně tak i samotné jako zdravou svačinku. Postup je následující:

  1. Příprava švestek: Švestky omyjte, rozkrojte napůl a vyjměte z nich všechny pecky.
  2. Sušení: Máte-li doma troubu, můžete plody usušit v ní, a to zhruba na 60-70 °C několik hodin, dokud neuvidíte, že jsou švestky dostatečně vysušené. Jste-li například na chatě, kde nemáte troubu k dispozici, můžete využít i slunce a sušení přímo na něm.
  3. Skladování: Sušené švestky pak uchovávejte ideálně v uzavřených nádobách na suchém a chladném místě. Prodloužíte tak jejich trvanlivost.

Švestkový kompot

Švestkový kompot je klasika oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Každý si asi jako první vybaví nedělní oběd u babičky s řízkem, kaší a miskou sladkého kompotu. Jeho příprava je přitom opravdu snadná a rychlá:

  1. Ingredience: Na přípravu vám postačí jen švestky, cukr, voda a případně skořice nebo hřebíček.
  2. Příprava švestek: Plody omyjte, rozkrojte napůl a vyjměte z nich pecky.
  3. Vaření: Do hrnce ke švestkám přidejte cukr (cca 200 g na 1 kg švestek), zalijte vodou tak, aby byly švestky ponořené, a přidejte koření dle chuti. Vařte do té doby, než uvidíte, že jsou švestky dostatečně změknuté.
  4. Konzervace: Hotový kompot nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a zavařte ve vodní lázni po dobu 20 minut.

Džem ze švestek

Švestkový džem aneb další oblíbená pochoutka, jenž jsme mohli vídat u svých prarodičů. Čerstvé pečivo pomazané je výborný na pečivo nebo do koláčů. Příprava džemu:

  1. Ingredience: Švestky, cukr (stejné množství jako švestek), citronová šťáva a želírovací prostředek (pokud je potřeba).
  2. Příprava švestek: Opláchněte je důkladně pod vodou, přepulte a vyjměte pecky. Po vyjmutí pecek pak ještě nakrájejte na drobnější kousky.
  3. Vaření: Vložte švestky do hrnce, přidejte cukr a citronovou šťávu. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud nezměknou a celá směs nezhoustne. Pokud používáte želírovací prostředek, přidejte ho podle návodu na obalu.
  4. Konzervace: Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Švestkový koláč

Švestkový koláč je oblíbený dezert, který potěší každého. Zde je jednoduchý recept:

  1. Těsto: Můžete použít kynuté, linecké nebo třené těsto.
  2. Příprava švestek: Omyté švestky rozkrájejte napůl anebo dle preferencí i na menší kousky.
  3. Pečení: Rozválejte těsto a položte ho na vymazaný plech. Na těsto naskládejte švestky, posypte cukrem a skořicí. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-40 minut až dokud neuvidíte, že je těsto krásně zlatavé a švestky měkké.

Švestkový likér

Pro milovníky domácích likérů je švestkový likér výborným tipem:

  1. Ingredience: Švestky, cukr, vodka nebo jiný destilát.
  2. Příprava švestek: Stejně jako u předchozích receptů omyjte švestky, rozkrojte je napůl a vypeckujte.
  3. Příprava likéru: Vložte do sklenice, přidejte cukr a zalijte vodkou. Sklenici následně uzavřete a nechte stát na chladném a tmavém místě alespoň měsíc. Občas protřepejte.
  4. Scezení: Po měsíci sceďte likér přes jemné sítko nebo plátno a přelijte do čistých lahví.

Doporučujeme

Články odjinud