vytisknout velikost písma Jak zpracovat rajčata a papriky

Srpen je měsíc sklizně rychle dozrávajících rajčat a paprik. Těch se někdy urodí tolik, že je nestačíte v čerstvém stavu ani zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle?

Co se skrývá v rajčatech

Zralé rajče obsahuje víc jak devadesát procent vody, proto je vhodné pro ty z vás, kteří chcete redukovat svoji váhu. Tyto plody jsou bohaté na vlákninu, jež podporuje funkci střev, a mají vysoký obsah vitaminu C ( zhruba polovinu množství, obsaženého v citronech). Dalším důležitým vitaminem je provitamin A – působí proti šerosleposti, zvyšuje obranyschopnost organismu a má protirakovinné účinky.

Klepněte pro větší obrázek
Rajčata obsahují látky důležité pro zdravý organizmus 

Rajčata díky nízkému obsahu sodíku snižují krevní tlak a hodí se i pro osoby trpící revmatismem. Pozor však dávejte při konzumaci nezralých, zelených rajčat – obsahují jedovatý tomatin, který není vhodný pro těhotné ženy (může vyvolat potrat).  

Nejlepší rajčata jsou ta domácí. Vypěstujete je na záhonech i balkonech

Nejlepší rajčata jsou ta domácí. Vypěstujete je na záhonech i balkonech

Paprika nezůstává pozadu

Znáte ji jako zeleninu, koření i léčivo. V syrovém stavu obsahuje víc vitaminu C než citrony a je bohatá na vitaminy skupiny B. Významným prvkem v paprice je kapsicidin s antibiotickými účinky.

Klepněte pro větší obrázek
Nešetřte se žádnou zeleninou  

Najdete v ní také cukry i bílkoviny. Její konzumací povzbuzujete tvorbu žaludečních šťáv, pomáháte si proti kornatění cév a mnozí znáte náplasti proti revmatickým bolestem – i v nich jsou výtažky z papriky.  

Víte, že papriky obsahují víc vitaminu C než citron?

Víte, že papriky obsahují víc vitaminu C než citron?

Vaření, pečení

Saláty, plněné papriky, zapečená plněná rajčata, pikantní pomazánky, polévky, omáčky – všechno už jste zkusili? Pak nezbývá, než zpracovat rajčata a papriky pro pozdější použití. Nejběžnějším způsobem je sběr nazrálých plodů, které naskládáte do přepravek a necháte postupně dozrávat.

Klepněte pro větší obrázek
Plněné pariky: chutný a zdravý pokrm 

Ze zelených, nejpozději sbíraných rajčat si po dozrání udělejte protlak a šťávu nebo zavařte loupaná rajčata s paprikami k použití v zimním období. Bez sluníčka dozrají, ale nebudou mít typickou chuť a vůni, proto se hodí spíš ke konzervování nebo do vařených pokrmů.

Paprika sklizená před vybarvením vydrží téměř měsíc, než úplně dozraje, a neztrácí skoro nic z chuti a vůně, na kterou jste zvyklí. Plody často kontrolujte, aby nehnily nebo neplesnivěly, a neuskladňujte je v uzavřených polyetylenových sáčcích – potřebují dýchat.  

Nesuší se jenom seno, ale i rajčata

Napůl vyhráno máte s kvalitní sušičkou (ta, jež má ventilátor a možnost regulace teploty) ovoce a zeleniny. Zpracujete v ní velké množství produktu, které lehce uskladníte v uzavřených nádobách nebo plátěných sáčcích – zůstane totiž jen asi desetina původního objemu.

Klepněte pro větší obrázek
Nakrájená rajčata se musí usušit natolik, aby křupala 

Zralá rajčata omyjte a nakrájejte na pětimilimetrové plátky, ty poskládáte na síta. Suší se osm nebo deset hodin při teplotě padesát pět stupňů – výsledkem musí být křupavé kolečko. Uschovejte je v suchu, vydrží prakticky do příští sklizně rajčat. Před použitím stačí namočit na pár minut do vlažné vody, přidat třeba do polévky, na pizzu nebo pod dušené maso.  

Sušená je výborná

Papriku můžete po odstranění semen ještě před sušením pět minut blanšírovat v páře nebo horké vodě (to znamená nechat ji po tu dobu ponořenou nebo pod poklicí), aby si lépe uchovala chuť a vůni. Nakrájejte ji na kolečka nebo proužky silné asi pět milimetrů a naskládejte k sušení na síta. 

Doba sušení tenkostěnných paprik je kolem sedmi hodin, šťavnaté se suší někdy i deset hodin při teplotě kolem padesáti stupňů. Vychladlé papriky uskladněte v plátěném pytlíku či ve sklenicích se šroubovacím nebo zabroušeným uzávěrem – v suchu a chladu. Po rehydrataci (namočení ve vodě) je můžete použít stejně jako čerstvé papriky do polévek, minutek nebo na pizzu.  

Klepněte pro větší obrázek
Papriku je možné sušit i vcelku, trvá to ale déle

Mrzne, jen praští

Co nesníte, zmrazíte – další možnost, jak si uchovat vitaminy na zimu. Buď si připravte polotovar hotových jídel (plněné papriky), nebo samotná rajčata či papriky. Hotová jídla nechte dobře vychladit a naplňte do obalu, v němž jídlo nevysychá.

Nejlepší jsou sáčky z mikrotenové nebo polyetylenové fólie, případně plastové obaly určené pro mrazničky. Vaše mraznička musí „umět“ mráz nad minus osmnáct stupňů, pak lze uchovat jídlo i zeleninu déle než čtyři měsíce.  

Jak na to?

Zeleninu, to znamená rajčata i papriky, před zmrazováním ponořte na krátkou dobu do slané vařící vody – asi na tři čtyři minuty. Zůstane tak zachována její chuť, vůně i barva. Poté ji vyjměte a rychle zchlaďte, aby se (hlavně rajčata) nepřevařila. Nechte odkapat a studenou papriku či rajčata dejte v obalech do mrazničky. Počítejte s tím, že zmrazený obsah zvětší objem, a neskládejte obaly příliš těsně.

Klepněte pro větší obrázek
Zachování chuti, barvy i vůně by mělo být prvořadé  

Pro další použití zeleninu nerozmrazujte! Dejte do nádoby trochu slané vody, vysypte obsah sáčku, přiklopte poklicí a po zahřátí roztrhejte zmrzlý blok na menší kousky. Nevařte příliš dlouho, měli byste z paprik i rajčat kaši. A nikdy to, co rozmrazíte, nedávejte znovu zmrazit.  

Něco na zub

Než se všechno usuší nebo zamrazí, můžete si zkrátit čekání něčím dobrým. Vyzkoušejte třeba grilované papriky nebo rajčata.  

Pikantní papriky

Budete potřebovat tři větší papriky (zelená, žlutá a červená), tři lžíce pokrájené bazalky, čtyři jemně pokrájené sardelové řezy, dvě lžíce kaparů, čtyři lžíce olivového oleje, sůl a pepř (z tohoto množství se nají čtyři lidé). 

Papriky rozkrojte, očistěte, osušte a lehce potřete olejem. Řeznou stranou naskládejte na grilovací misku (rošt) a grilujte, dokud nebudou mít tmavé puchýře. Přendejte je pod vlhkou utěrku, kde vychladnou, pak půjdou lehce sloupnout. Nakrájejte papriky na nudličky, přidejte ostatní smíchané přísady a olivový olej. Opepřete, osolte a nechte chvíli uležet.  

Plněná rajčata

Nachystejte si dvanáct menších (stejných) rajčat, bylinky podle chuti a nabídky (bazalka, estragon, pažitka, dobromysl) a dvě lžíce strouhaného sýru (z tohoto množství se nají čtyři lidé).

Klepněte pro větší obrázek
Že máte až moc zeleniny? To je jen dobře, využití se vždycky najde 

Smíchejte dobře bylinky a sýr. Nařízněte špičku rajčat tak, aby měla „pokličku“, zvedněte ji a dužinu rajčat potřete připravenou směsí. Přiklopte, dejte na alobalový tácek a zbytek směsi dejte na špičky rajčat. Grilujte na nepřímém žáru asi čtvrt hodiny, dokud rajčata nezměknou.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |