vytisknout velikost písma Jak zpracovat bylinky

V zimních měsících nastává vhodná doba pro rozhodnutí, které rostliny letos vysadíte. Budou mezi nimi i byliny? Pokud ano, připomeňte si, jak z nich připravit léčebné, očistné či relaxační kúry a kdy je sbírat.

Měsíc leden končí a v těch nadcházejících přijde na řadu výsev semen rozličných bylinkových druhů. Plánujete-li sbírat i některé byliny z volné přírody, pamatujte na základní pravidlo.

Sbírejte jen to, co znáte!

Ačkoli divoce rostoucí rostliny obsahují dostatečné množství účinných látek, pokud se v nich zcela neorientujete, je lepší, když se alespoň z počátku zaměříte pouze na druhy, jež si sami vypěstujete na vlastní zahradě. Nehrozí tak totiž riziko, že určitý druh omylem zaměníte za jiný, a místo léčby vašemu organismu v nejlepším případě „pouze“ přitížíte.

Klepněte pro větší obrázek
Za vyzkoušení přírodních metod léčby místo prášků nic nedáte

Jedna rovná se tři

V předpisech, které najdete na dalších řádcích, můžete používat jak rostliny čerstvé, tak i sušené. Protože ty sušené jsou k dispozici po celý rok, uvádíme právě jejich množství. Platí, že na nálevy, čaje a odvary se jedna čajová lžička sušené rostliny rovná třem čajovým lžičkám čerstvé.

Jak vypadá obvyklá dávka?

Na jednotlivou dávku použijte jednu čajovou lžičku byliny zalitou dvě stě pětadvaceti mililitry vody. Pamatujte, že denní dávka nesmí překročit pět lžiček byliny a pět set sedmdesát mililitrů tekutin. Pro malé děti, staré a slabé osoby je třeba snížit obvyklou dávku na polovinu.

Klepněte pro větší obrázek
Obzvlášť pro citlivý dětský organizmus není vhodné časté úžívání syntetických léčiv

A jaká že je tato obvyklá dávka? Dvě stě mililitrů nálevu (pro odvar třetina). Toto množství užívejte třikrát denně před jídlem po dobu jednoho až dvou dnů v případě menších obtíží (například při mírných bolestech v krku), několik dní při rýmě a nachlazení a po několik týdnů při chronických problémech (zácpa, migréna atd.).

V případě dlouhodobějších problémů, kdy se váš stav postupně zlepšuje, snižujte dávku, až ji nebudete potřebovat. I když rostliny nemají vedlejší účinky takové jako syntetická léčiva, ovlivňují i ony funkce orgánů, takže by se neměly užívat, není-li to nezbytné.

Příprava nálevu či čaje

Pro horký nálev svařte vodu, počkejte po dobu třiceti vteřin a teprve potom rozsypte byliny po povrchu vody. Za občasného míchání je nechte luhovat (nezapomeňte nádobu přikrýt) patnáct minut nebo do zchladnutí, případně můžete nálev nechat stát i přes noc.

Klepněte pro větší obrázek
Bylinkové čaje si dochuťte citronem či medem tak, aby vám nebyly nepříjemné  

U této metody upřednostňujeme použít listy a květy bylin, protože snadno vyluhují do vody účinné látky. Nálev připravujeme z kvalitní vody, vyhneme se vodě tvrdé s vysokým obsahem vápence, jež může rostlinám zabránit, aby plně uvolnily aktivní složky.

Nálev sceďte do šálku. Pít ho můžete vlažný i studený, v případě, že bojujete s rýmou a kašlem i horký. Dochuťte si ho medem či surovým hnědým cukrem nebo také jinou rostlinou (pokud se její účinek nebije s požadovaným výsledkem), například aloisií trojlistou, mátou peprnou či meduňkou lékařskou.

U některých rostlinných částí s vysoce prchavými látkami se upřednostňuje studený výluh, v tom případě použijte dvojnásobnou dávku bylin, zalijte studenou vodou a nechte odstát osm až dvanáct hodin. Sceďte a vypijte. Nálev si připravujte čerstvý, pokud jej však nevypijete tentýž den, uchovejte ho v ledničce a poté ohřejte v emailové nebo skleněné nádobě.

Příprava odvaru

Dávkování platí stejné jako u čaje či nálevu. Byliny vložte do skleněné či emailové nádoby s kvalitní studenou vodou, přiklopte poklicí a pomalu přiveďte k varu. Zmírněte plamen a mírně svařujte až na polovinu původního objemu (alespoň čtvrt hodiny), potom nechte přikryté stát tři minuty nebo do zchladnutí.

Klepněte pro větší obrázek
Kůra se snadno loupe za vlhkého počasí, sbírá se z mladých větví a kmenů pokácených stromů

Sceďte, opět můžete dochutit medem či hnědým cukrem. Odvar vydrží v ledničce tři dny, ale lepší je samozřejmě připravit si každý den čerstvý. Tato metoda se užívá pro tvrdší části rostlin, to znamená pro kořeny, kůru a semena, která je třeba předem rozmačkat či roztlouci (nejlépe v hmoždíři).

Příprava prášku

Prášek získáme roztlučením či rozdrcením (pouze) sušených listů, květů a malých kousků nasekaných z velkých částí rostlin (kůra, kořeny, silné stonky). Při práci nám pomůže hmoždíř a kávomlýnek. Získaný prášek přidáváme do nápojů, polévek a dalších pokrmů, rovněž ho lze uložit do želatinových tobolek, jež si zakoupíme v lékárně. 

Příprava tinktury

Sto deset gramů práškové nebo dvě stě pětadvacet gramů čerstvé nasekané rostliny vložte do nádoby s těsným víčkem. Přidejte pět set sedmdesát mililitrů alkoholu - musí být minimálně šedesátiprocentní (vhodná je vodka, brandy, nevhodný naopak upravený etylalkohol či chirurgický líh).

Klepněte pro větší obrázek
Doporučené dávkování je třeba dodržovat u přípravy jekéhokoli léčebného prostředku

Vzniklou směs postavte po dobu čtrnácti dnů na teplé místo a dvakrát denně protřepejte. Poté ji sceďte (doporučuje se přes dvojitý mušelín), vymačkejte co nejvíce tekutiny a přelijte do tmavé skleničky se zabroušenou zátkou. Obvyklá dávka je pět až patnáct kapek. Tinkturu můžete brát přímo i přidat do šálku s teplou vodou. Výhodou alkoholových přípravků je skutečnost, že vám dlouho vydrží.

Příprava sirupu

Sirupy jsou vhodné především pro děti; potlačují nepříjemnou chuť bylin a usnadňují užívání nepříliš chutných léků proti kašli. Do varu uvedeme pět set sedmdesát mililitrů hotového nálevu či odvaru ochuceného třiceti až šedesáti mililitry medu, až směs sirupovitě zhoustne. Přechováváme ji v ledničce. Nevydrží sice tak dlouho jako sirup s cukrem, ale tato varianta je zdravější.

Neobcházejte pravidla

Má-li se rostlina použít k léčení, je nejdůležitější její kvalita. na co bychom rozhodně neměli zapomenout?

  • sbíráme pouze čisté, nepoškozené a zdravé listy, a to v období, kdy obsahují největší množství aktivních složek
  • obecně platí, že nejpříznivější pro sběr rostlin je doba těsně před rozkvětem, v případě květů, když se otevřou, plody, když začnou zrát, kořeny na podzim (jakmile do nich zpět přejde síla z listů) a kůra po jaru
  • sušené měkké části rostlin si zachovají léčebné účinky asi půl roku, semena, kořeny a kůra dva až tři roky
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |