vytisknout velikost písma Jak zazimovat bylinky

Máte na zahradě či na balkoně byliny, a nevíte, jak se o ně přes zimu postarat, aby ji v pořádku přežily? Zatímco jednoletky zpracujete, méně odolné dvouletky a trvalky budou potřebovat vaši pomoc.

Nějakou bylinku pěstuje snad každý – kdo nemá zahradu, vystačí s několika květináči. I v nich se totiž většině druhů daří. Používají se jako koření, do salátů, v léčitelství i k barvení tkanin.

Klepněte pro větší obrázek
Libeček je velmi vytrvalá rostlina, která může vyrůst až do dvou metrů

Sušit, mrazit, nakládat

Jak bylinky zpracovat? Nabízí se hned několik možností – sušení, zamražení, naložení do oleje nebo octa. Pro krátkodobé řešení postačí, když je necháte ve sklenici s vodou – takto se uchovává hlavně pažitka nebo petržel. Nevydrží však déle než čtrnáct dní.

Klepněte pro větší obrázek
Petržel obsahuje silice, které mají dezinfekční účinky, a používá se k přípravě čajů

Byliny si dlouho zachovávají svoji příznačnou vůni a chuť. Pokud chcete, aby si ponechaly i barvu, prosolte je. Připravte si čtyřikrát větší množství gramů soli, než kolik máte bylinek, a ponechte je v solném roztoku v lednici tak dlouho, jak potřebujete.

Nejjednodušší a také nejefektivnější metodou sušení bylin je jejich zavěšení za stonky v místnosti, kde je světlo a teplo. Dávejte ale pozor, aby na ně nedolehly sluneční paprsky; bylinky by zežloutly a ztratily by i svoji chuť. Následně je můžete nasekat nebo rozmělnit v hmoždíři a získat tak koření.

Klepněte pro větší obrázek
Levanduli v antickém Římě přidávali do koupele, dnes se pěstuje hlavně ve Francii

Použít můžete i modernější metodu sušení, která přijde vhod zvláště těm, kdo nemají času nazbyt. Bylinky zabalte do papírového ubrousku a vložte do mikrovlnné trouby. Po třech až pěti minutách (záleží na množství rostlin) je vyndejte, budou usušené.

I v zimě můžete pěstovat bylinky. Poradíme vám, které to jsou 

I v zimě můžete pěstovat bylinky. Poradíme vám, které to jsou 

Ochrana před mrazy

Pokud se bylinek nechcete ještě zbavit a rádi byste je ponechali do příštího roku, musíte se o ně náležitě postarat. Dvouletky i trvalky rozdělte na byliny méně odolné a odolnější. K těm prvním patří například bazalka, aloisie, raději i rozmarýn, vavřín nebo citronová tráva.

Klepněte pro větší obrázek
Oregano je přírodní antibiotikum, má antioxidační účinky a tlumí kašel

Tyto druhy bylinek přesaďte ze záhonu do květináče. V zimě jim dopřejte dostatek světla, teplotu okolo deseti až dvaceti stupňů a přiměřenou zálivku. Zeminu nechte vždy den nebo dva vyschnout a až poté je zalijte, přibližně jednou za týden.

Klepněte pro větší obrázek
Meduňka se používá k přípravě čajů nebo jako přísada do salátů, má příznivé účinky na spánek

Ideální podmínky nabízí pro takto přezimující rostliny zimní zahrada s chladnější teplotou vzduchu. Pokud však bydlíte v domě nebo paneláku, vystačí bylinkám i parapet nebo místo za oknem. Čím vyšší však teplotu v bytě máte, tím důkladnější zálivku jim poskytněte.

Bylinky v zahradě

Většina zahradních bylinek snáší i mrazivé počasí, a může tak přes zimu zůstat v záhonu. Jedná se zejména o petržel, pažitku, tymián, mátu, estragon, šalvěj, yzop, meduňku, saturejku, oregano, levanduli či libeček.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud si chcete připravit italský pokrm – rajčata s mozzarelou, pak právě bazalka dá tomuto pokrmu správnou chuť

Prostor kolem rostlin pokryjte mulčovací kůrou, která udrží více vlhkosti a současně ochrání kořenový systém před mrazy, a jemně k nim vložte větve z jehličnatých stromů. Pokud jsou byliny již vzrostlé, s největší pravděpodobností zimu přežijí i bez takovéto ochrany.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |