vytisknout velikost písma Jak zazimovat bylinky

Máte na zahradě či na balkoně byliny, a nevíte, jak se o ně přes zimu postarat, aby ji v pořádku přežily? Zatímco jednoletky zpracujete, méně odolné dvouletky a trvalky budou potřebovat vaši pomoc.

Nějakou bylinku pěstuje snad každý – kdo nemá zahradu, vystačí s několika květináči. I v nich se totiž většině druhů daří. Používají se jako koření, do salátů, v léčitelství i k barvení tkanin.

Klepněte pro větší obrázek
Libeček je velmi vytrvalá rostlina, která může vyrůst až do dvou metrů

Sušit, mrazit, nakládat

Jak bylinky zpracovat? Nabízí se hned několik možností – sušení, zamražení, naložení do oleje nebo octa. Pro krátkodobé řešení postačí, když je necháte ve sklenici s vodou – takto se uchovává hlavně pažitka nebo petržel. Nevydrží však déle než čtrnáct dní.

Klepněte pro větší obrázek
Petržel obsahuje silice, které mají dezinfekční účinky, a používá se k přípravě čajů

Byliny si dlouho zachovávají svoji příznačnou vůni a chuť. Pokud chcete, aby si ponechaly i barvu, prosolte je. Připravte si čtyřikrát větší množství gramů soli, než kolik máte bylinek, a ponechte je v solném roztoku v lednici tak dlouho, jak potřebujete.

Nejjednodušší a také nejefektivnější metodou sušení bylin je jejich zavěšení za stonky v místnosti, kde je světlo a teplo. Dávejte ale pozor, aby na ně nedolehly sluneční paprsky; bylinky by zežloutly a ztratily by i svoji chuť. Následně je můžete nasekat nebo rozmělnit v hmoždíři a získat tak koření.

Klepněte pro větší obrázek
Levanduli v antickém Římě přidávali do koupele, dnes se pěstuje hlavně ve Francii

Použít můžete i modernější metodu sušení, která přijde vhod zvláště těm, kdo nemají času nazbyt. Bylinky zabalte do papírového ubrousku a vložte do mikrovlnné trouby. Po třech až pěti minutách (záleží na množství rostlin) je vyndejte, budou usušené.

I v zimě můžete pěstovat bylinky. Poradíme vám, které to jsou 

I v zimě můžete pěstovat bylinky. Poradíme vám, které to jsou 

Ochrana před mrazy

Pokud se bylinek nechcete ještě zbavit a rádi byste je ponechali do příštího roku, musíte se o ně náležitě postarat. Dvouletky i trvalky rozdělte na byliny méně odolné a odolnější. K těm prvním patří například bazalka, aloisie, raději i rozmarýn, vavřín nebo citronová tráva.

Klepněte pro větší obrázek
Oregano je přírodní antibiotikum, má antioxidační účinky a tlumí kašel

Tyto druhy bylinek přesaďte ze záhonu do květináče. V zimě jim dopřejte dostatek světla, teplotu okolo deseti až dvaceti stupňů a přiměřenou zálivku. Zeminu nechte vždy den nebo dva vyschnout a až poté je zalijte, přibližně jednou za týden.

Klepněte pro větší obrázek
Meduňka se používá k přípravě čajů nebo jako přísada do salátů, má příznivé účinky na spánek

Ideální podmínky nabízí pro takto přezimující rostliny zimní zahrada s chladnější teplotou vzduchu. Pokud však bydlíte v domě nebo paneláku, vystačí bylinkám i parapet nebo místo za oknem. Čím vyšší však teplotu v bytě máte, tím důkladnější zálivku jim poskytněte.

Bylinky v zahradě

Většina zahradních bylinek snáší i mrazivé počasí, a může tak přes zimu zůstat v záhonu. Jedná se zejména o petržel, pažitku, tymián, mátu, estragon, šalvěj, yzop, meduňku, saturejku, oregano, levanduli či libeček.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud si chcete připravit italský pokrm – rajčata s mozzarelou, pak právě bazalka dá tomuto pokrmu správnou chuť

Prostor kolem rostlin pokryjte mulčovací kůrou, která udrží více vlhkosti a současně ochrání kořenový systém před mrazy, a jemně k nim vložte větve z jehličnatých stromů. Pokud jsou byliny již vzrostlé, s největší pravděpodobností zimu přežijí i bez takovéto ochrany.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |