vytisknout velikost písma Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Věděli jste, že kromě mytí nádobí můžete myčku využít i jinak? Zavařování v myčce je stále populárnější. Je snadné, nepotřebujete zavařovací hrnec ani teploměr. V myčce zavaříte nejen okurky, třešně, meruňky, broskve, dýně, hrušky, jablka, jahody, ale i houby nebo třeba maso.
iStock
Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte | iStock

Někteří lidé tomuto způsobu zavařování příliš nevěří. Například kvůli hygieně, nečistotám či nízké teplotě. Není ale čeho se obávat. Z myčky přece vyndaváte nádobí, ze kterého jíte. Dostatečná je i teplota – 70 až 80 °C, při kterých se v myčce zavařuje, na sterilizaci úplně stačí. Musíte ale respektovat níže uvedená pravidla.

Sklenice na zavařování pečlivě připravte

Ještě, než se pustíte do samotné akce, sklenice na zavařování včetně víček pečlivě umyjte saponátem a horkou vodou. Můžete je umýt i v myčce, použijte intenzivní program s nejvyšší teplotou. I tak je ale ještě dobré prolít je nakonec vroucí vodou. Jen ta totiž spolehlivě zničí všechny spóry plísní a případné mikroby. Nebo je naskládejte hrdlem dolů na plech s vodou a v troubě zahřívejte při sto stupních Celsia asi deset minut. Nakonec je nechte volně uschnout položené na čisté utěrce, neutírejte je. Víčka použijte nejlépe nová. Pokud máte starší, prohlédněte je a ta jakkoliv poškozená či zkroucená bez milosti vyhoďte.

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak dlouho zavařovat v myčce? Postup v 5 krocích

Zavařování v myčce je jednodušší, než si myslíte. Jak na to?

  1. Připravte si nálev.
  2. Libovolné ovoce nebo zeleninu přeberte, důkladně omyjte, očistěte a připravte na nakládání, to znamená například pokrájejte na menší kusy. Pak už je jen naskládejte do čistých zavařovaček, nejvhodnější jsou ty s víčkem na závit, a obsah zalijte nálevem. Plné sklenice dobře uzavřete.
  3. Naskládejte sklenice do myčky. Při tom je ale třeba dodržet pár pravidel. Sklenice by vždy měly stát rovně a neměly by se dotýkat jedna druhé. Ideální je nechat mezi nimi asi pěticentimetrové mezery. Nejlepší je využívat jen spodní koš. Pokud máte i malé sklenice, například od dětských přesnídávek, můžete je opatrně naskládat do horního koše.
  4. Nastavte nejdelší program. Většinou je to ten základní, který zabere 2 až 2,5 hodiny, pokud bude myčka naplněná, můžete čas ještě o něco prodloužit. Teplotu nastavte na 70–80 °C a myčku spusťte. Program nechte proběhnout až do konce včetně sušení.
  5. Sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte je pomalu úplně vychladnout.

Při zavařování nikdy nepoužívejte žádný mycí ani leštící prostředek, zásobníky nechte prázdné!

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Co zavařit v myčce? Cokoli

V myčce se dá zavařit vše, co vás napadne. Bez problémů můžete sterilizovat džemy, marmelády, ovocné protlaky, lečo, různé zeleninové směsi a omáčky, domácí paštiky, dokonce i hotová jídla. Zavařit se dají ovocné kompoty, klasické nakládačky, jakákoliv zelenina, houby, ale například i maso. Kdo už alespoň jednou domácí masovou konzervu ochutnal, potvrdí, že je skutečně vynikající. A to jak studená na chleba, tak jako polotovar pro rychlé a snadné vaření třeba na dovolené nebo na chatě.

Jak si vyrobit vlastní pickles: pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak pěstovat kanadské borůvky: 7 chyb, které nesmíte dělat

Jak pěstovat kanadské borůvky: 7 chyb, které …

Kanadské borůvky patří k jedněm z nejoblíbenějších druhů drobného ovoce, které si můžete vypěstovat na zahradě, ale i v květináči na balkoně. Aby rostliny bohatě plodily, potřebují zajistit specifické pěstební podmínky a vhodnou péči.

včera |
Kateřina Hradová
Pěstování
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Po vydatných deštích, které v posledních dnech zalily Česko, houby konečně rostou, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů se ale v nadcházejícím období můžeme těšit na pořádnou nadílku. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji.

13.  7.  2021 |
Lenka Chvostová
Zelené hnojení: Co to je a jak jej využít pro bohatou úrodu

Zelené hnojení: Co to je a jak jej využít pro…

Co se skrývá pod názvem zelené hnojení? Jedná se o organické hnojení, kdy se do půdy zapravují určité druhy rostlin, aby zeminu obohatily o živiny, a zlepšily tak její úrodnost. Doporučíme vám, které rostliny pro zelené hnojení pěstovat, jak správně postupovat a jaké zvolit načasování.

17.  7.  2021 |
Kateřina Hradová
Pěstování
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2021 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty
Plánujete výlet či dovolenou se psem? 7 vychytávek, které vám nesmí chybět

Plánujete výlet či dovolenou se psem? 7 vychy…

Odvětrací mřížka do okna v autě, batoh pro psa či reflexní vesta – pes při cestování potřebuje svoji výbavu úplně stejně jako lidé. Miska s krmivem, pití a psí náhubek jsou základním minimem. My jsme ale pro vás našli vychytávky, které dovolenou zpříjemní nejen vašemu mazlíčkovi, ale také vám.

16.  7.  2021 |
Lucie Kořistová
Pes