vytisknout velikost písma Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Věděli jste, že kromě mytí nádobí můžete myčku využít i jinak? Zavařování v myčce je stále populárnější. Je snadné, nepotřebujete zavařovací hrnec ani teploměr. V myčce zavaříte nejen okurky, třešně, meruňky, broskve, dýně, hrušky, jablka, jahody, ale i houby nebo třeba maso.
Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte | iStock

Někteří lidé tomuto způsobu zavařování příliš nevěří. Například kvůli hygieně, nečistotám či nízké teplotě. Není ale čeho se obávat. Z myčky přece vyndaváte nádobí, ze kterého jíte. Dostatečná je i teplota – 70 až 80 °C, při kterých se v myčce zavařuje, na sterilizaci úplně stačí. Musíte ale respektovat níže uvedená pravidla.

Sklenice na zavařování pečlivě připravte

Ještě, než se pustíte do samotné akce, sklenice na zavařování včetně víček pečlivě umyjte saponátem a horkou vodou. Můžete je umýt i v myčce, použijte intenzivní program s nejvyšší teplotou. I tak je ale ještě dobré prolít je nakonec vroucí vodou. Jen ta totiž spolehlivě zničí všechny spóry plísní a případné mikroby. Nebo je naskládejte hrdlem dolů na plech s vodou a v troubě zahřívejte při sto stupních Celsia asi deset minut. Nakonec je nechte volně uschnout položené na čisté utěrce, neutírejte je. Víčka použijte nejlépe nová. Pokud máte starší, prohlédněte je a ta jakkoliv poškozená či zkroucená bez milosti vyhoďte.

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak dlouho zavařovat v myčce? Postup v 5 krocích

Zavařování v myčce je jednodušší, než si myslíte. Jak na to?

  1. Připravte si nálev.
  2. Libovolné ovoce nebo zeleninu přeberte, důkladně omyjte, očistěte a připravte na nakládání, to znamená například pokrájejte na menší kusy. Pak už je jen naskládejte do čistých zavařovaček, nejvhodnější jsou ty s víčkem na závit, a obsah zalijte nálevem. Plné sklenice dobře uzavřete.
  3. Naskládejte sklenice do myčky. Při tom je ale třeba dodržet pár pravidel. Sklenice by vždy měly stát rovně a neměly by se dotýkat jedna druhé. Ideální je nechat mezi nimi asi pěticentimetrové mezery. Nejlepší je využívat jen spodní koš. Pokud máte i malé sklenice, například od dětských přesnídávek, můžete je opatrně naskládat do horního koše.
  4. Nastavte nejdelší program. Většinou je to ten základní, který zabere 2 až 2,5 hodiny, pokud bude myčka naplněná, můžete čas ještě o něco prodloužit. Teplotu nastavte na 70–80 °C a myčku spusťte. Program nechte proběhnout až do konce včetně sušení.
  5. Sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte je pomalu úplně vychladnout.

Při zavařování nikdy nepoužívejte žádný mycí ani leštící prostředek, zásobníky nechte prázdné!

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Co zavařit v myčce? Cokoli

V myčce se dá zavařit vše, co vás napadne. Bez problémů můžete sterilizovat džemy, marmelády, ovocné protlaky, lečo, různé zeleninové směsi a omáčky, domácí paštiky, dokonce i hotová jídla. Zavařit se dají ovocné kompoty, klasické nakládačky, jakákoliv zelenina, houby, ale například i maso. Kdo už alespoň jednou domácí masovou konzervu ochutnal, potvrdí, že je skutečně vynikající. A to jak studená na chleba, tak jako polotovar pro rychlé a snadné vaření třeba na dovolené nebo na chatě.

Jak si vyrobit vlastní pickles: pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

6.  10.  2020 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

23.  10.  2020 |
Tohle je dům roku 2020: Podívejte se, jak je krásně propojený se zahradou

Tohle je dům roku 2020: Podívejte se, jak je …

Uprostřed obce Kojetín, nedaleko Nového Jičína vznikla betonová přístavba domu, která se aktuálně pyšní titulem Stavba roku 2020. Dům plynule navazuje na zahradu, skýtá netušené výhledy, střechu má pokrytou zelení a nemá vnitřní příčky.

25.  10.  2020 |
Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který byste si vybrali?

Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který b…

Nemusíte čekat až na předvánoční čas. Právě teď si můžete ozdobit dveře věncem s podzimní tématikou, který vás potěší při každém příchodu domů. Inspiraci najdete v galerii.

21.  10.  2020 |