vytisknout velikost písma Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Věděli jste, že kromě mytí nádobí můžete myčku využít i jinak? Zavařování v myčce je stále populárnější. Je snadné, nepotřebujete zavařovací hrnec ani teploměr. V myčce zavaříte nejen okurky, třešně, meruňky, broskve, dýně, hrušky, jablka, jahody, ale i houby nebo třeba maso.

Někteří lidé tomuto způsobu zavařování příliš nevěří. Například kvůli hygieně, nečistotám či nízké teplotě. Není ale čeho se obávat. Z myčky přece vyndaváte nádobí, ze kterého jíte. Dostatečná je i teplota – 70 až 80 °C, při kterých se v myčce zavařuje, na sterilizaci úplně stačí. Musíte ale respektovat níže uvedená pravidla.

Sklenice na zavařování pečlivě připravte

Ještě, než se pustíte do samotné akce, sklenice na zavařování včetně víček pečlivě umyjte saponátem a horkou vodou. Můžete je umýt i v myčce, použijte intenzivní program s nejvyšší teplotou. I tak je ale ještě dobré prolít je nakonec vroucí vodou. Jen ta totiž spolehlivě zničí všechny spóry plísní a případné mikroby. Nebo je naskládejte hrdlem dolů na plech s vodou a v troubě zahřívejte při sto stupních Celsia asi deset minut. Nakonec je nechte volně uschnout položené na čisté utěrce, neutírejte je. Víčka použijte nejlépe nová. Pokud máte starší, prohlédněte je a ta jakkoliv poškozená či zkroucená bez milosti vyhoďte.

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak dlouho zavařovat v myčce? Postup v 5 krocích

Zavařování v myčce je jednodušší, než si myslíte. Jak na to?

  1. Připravte si nálev.
  2. Libovolné ovoce nebo zeleninu přeberte, důkladně omyjte, očistěte a připravte na nakládání, to znamená například pokrájejte na menší kusy. Pak už je jen naskládejte do čistých zavařovaček, nejvhodnější jsou ty s víčkem na závit, a obsah zalijte nálevem. Plné sklenice dobře uzavřete.
  3. Naskládejte sklenice do myčky. Při tom je ale třeba dodržet pár pravidel. Sklenice by vždy měly stát rovně a neměly by se dotýkat jedna druhé. Ideální je nechat mezi nimi asi pěticentimetrové mezery. Nejlepší je využívat jen spodní koš. Pokud máte i malé sklenice, například od dětských přesnídávek, můžete je opatrně naskládat do horního koše.
  4. Nastavte nejdelší program. Většinou je to ten základní, který zabere 2 až 2,5 hodiny, pokud bude myčka naplněná, můžete čas ještě o něco prodloužit. Teplotu nastavte na 70–80 °C a myčku spusťte. Program nechte proběhnout až do konce včetně sušení.
  5. Sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte je pomalu úplně vychladnout.

Při zavařování nikdy nepoužívejte žádný mycí ani leštící prostředek, zásobníky nechte prázdné!

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Co zavařit v myčce? Cokoli

V myčce se dá zavařit vše, co vás napadne. Bez problémů můžete sterilizovat džemy, marmelády, ovocné protlaky, lečo, různé zeleninové směsi a omáčky, domácí paštiky, dokonce i hotová jídla. Zavařit se dají ovocné kompoty, klasické nakládačky, jakákoliv zelenina, houby, ale například i maso. Kdo už alespoň jednou domácí masovou konzervu ochutnal, potvrdí, že je skutečně vynikající. A to jak studená na chleba, tak jako polotovar pro rychlé a snadné vaření třeba na dovolené nebo na chatě.

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Němý sluha může vypadat různě: Inspirujte se, který se hodí k vám domů

Němý sluha může vypadat různě: Inspirujte se,…

Němý sluha je označení, které dostal jednoduchý a praktický odkládací stojan, který využijete na odkládání různého oblečení, bot, klobouků a dalších doplňků. Může ale vypadat různě.

13.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
DIY
Chcete ovládnout umění topiari? Naučíme vás, jak tvarovat stálezelené keře

Chcete ovládnout umění topiari? Naučíme vás, …

Topiari, tedy umělecky tvarované keře, mohou mít tvar koule, kužele, spirály, nebo dokonce roztomilých zvířat či postav. Ač na první pohled vypadají velkolepě, se základními triky se můžete do tvarování dřevin pustit i vy. Jak na to? Ukážeme vám postupy, které dříve znali jen zámečtí zahradníci.

17.  9.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Topiari
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby