Jak na skladování ořechů? Možností je několik
Máte-li spoustu vlašských ořechů, můžete si gratulovat. Jsou totiž nejvýživnějším druhem ořechů. Ovšem samotné skladování ořechů bývá tak trochu oříšek, protože jsou náchylné na žluknutí, plesnivění nebo je napadají moli. Špatně skladované ořechy také brzy ztrácejí chuť. V lednici vydrží vyloupané ořechy několik měsíců a v mrazáku až rok. Pokud se je rozhodnete zavařit, můžete je konzumovat i několik let a budou stále jako čerstvé. Navíc tím ušetříte místo, protože zavařujeme pouze vyloupaná jádra, která nejsou tak objemná jako celé ořechy ve skořápce. Jádra jsou sama o sobě zranitelnější a zavařením jim zajistíte dlouhodobou trvanlivost.
Jak na pesto z vlašských ořechů? Podívejte se na video:
Postup: Co je důležité před zavařováním ořechů?
Vlašské ořechy musíte před loupáním nejprve nechat dostatečně proschnout. Rozmístěte je na plátno nebo síto na větraném místě nebo poblíž topení. Doschnout se musí nechat i po vyloupnutí. K zavařování vybírejte pouze kvalitní plody, které jsou bez plísně a zápachu. Pozor, pořádné sušení může trvat i několik týdnů!
Zavařování ořechů v hrnci
Pro zavařování ořechů použijte dokonale umyté, vysterilizované a suché sklenice. Víčka použijte šroubovací a nejlépe nová, kvůli nežádoucím pachům. Do sklenic nasypte proschlá jádra ořechů asi 1 centimetr pod okraj. Můžete lehce protřepat a případně ořechy ještě doplnit, pokud hladina klesne. Poté lahve zavíčkujte bez jakéhokoliv nálevu nebo vody a naskládejte do zavařovacího hrnce vedle sebe tak, aby se sklenice nedotýkaly. Následně zalijte vodou asi do poloviny výšky sklenic a zavařujte 10 minut od chvíle, kdy se voda začne vařit na mírnějším plameni. V případě potřeby můžete sklenice zatížit. Po skončení sklenice vyndejte, otřete a otočte dnem nahoru, dokud nevychladnou.
Jak zavařit ořechy nasucho v mikrovlnce
Asi nejjednodušším způsobem je zavařování ořechů v mikrovlnné troubě. Vyloupaná jádra opět naskládejte do vysterilizovaných suchých sklenic a otevřené sklenice nasucho vložte do mikrovlnné trouby. Ohřívejte zhruba 2 minuty na nejvyšší stupeň, poté je vyndejte, zavíčkujte, otočte ještě teplé dnem vzhůru a nechte takto vychladnout. Tímto způsobem lze zavařovat i další druhy ořechů, nejen vlašské.
Zavařování ořechů v troubě
Na začátku je to stejné jako u předchozích postupů – vysušená jádra nasypte do suchých a čistých sklenic, které zavíčkujete nejlépe novými víčky. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 250 stupňů. Na dno plechu nebo pekáče rozložte starou utěrku a naskládejte na ni zavíčkované sklenice. Poté zalijte vodou do výšky asi 4 cm sklenic. Plech dejte do trouby a zavařujte 8–12 minut se zapnutým horkovzduchem. Následně vyndejte a nechte vychladnout dnem vzhůru.
Zavařování ořechů v myčce
Pokud máte myčku, můžete vyzkoušet tento moderní způsob zavařování. Suchá jádra naskládejte do umytých sterilizovaných sklenic a důsledně zašroubujte. Poté sklenice vložte do myčky tak, aby stály rovně, a nastavte nejdelší program, který myčka nabízí – pravděpodobně půjde o program na mytí hrnců. Po skončení programu sklenice vyndejte a opět nechte vystydnout víkem dolů.
Zavařené ořechy vydrží až 4 roky. Jak je skladovat?
Zavařené sklenice s ořechy uchovávejte v suché, temné místnosti a chladu, ideální teplota pro skladování je 5–15 °C. Při správném uložení si zachovají tvar, vůni i chuť a vydržet mohou až 4 roky. Po otevření sklenici uložíme do lednice.