Jak založit trávník nebo květnatou louku? Podívejte se na následující tipy!

Chystáte se vysázet na svém pozemku trávník nebo květnatou louku? V tom případě jste tu správně. V tomto článku vás naučíme, jak na přípravu půdy pro trávník i na výsev samotný.

A travnaté louky také nezůstanou stranou. Jaro už je skoro tady, a kdo je připraven, není překvapen.

úvodní.jpg

Nejdůležitější je při založení trávníku i květnaté louky osivo

Z nekvalitního osiva krásný trávník neuděláte, ani kdybyste se přetrhli. A u kvalitního vybírejte především takové, které se hodí pro místní půdní a klimatické podmínky. Při výběru vhodného travního osiva byste si měli položit především následující 4 otázky:

  1. Jaký bude mít travní povrch účel? (Například okrasný, zátěžový/sportovní, pro zvířata.)

  2. Přijde na slunné, stinné nebo polostinné prostranství?

  3. Kolik péče jste ochotni trávníku nebo louce věnovat? (Jste připraveni luxusní trávník pravidelně zalévat, hnojit a vertikutovat, nebo hledáte něco nenáročného na údržbu?)

  4. Jak moc na trávník spěcháte? (Vybrat můžete mezi pomalu rostoucími trávníky a těmi, po kterých je možno chodit brzy po výsevu.)

Podobné je to u květnatých luk.

  • Zvažte místo, na kterém bude louka vyseta. Jde o vlhké místo v nížinách, slunné, vysušené stanoviště, nebo úsek pod stromy?

  • Na kolik musí být louka odolná?

  • Hledáte letničkovou, nebo víceletou směs?

Příprava půdy pro nový trávník: Prokypřit, odplevelit, srovnat

Příprava půdy je u každého osiva individuální a prodejce osiva by vám měl dát podrobný návod, jak dosáhnout nejlepších výsledků. Například na e-shopu Semena.cz najdete u každého osiva přesný návod k výsevu, následné péči, prvnímu sečení i optimální výšce sestřihu trávníku.

Obecně ale platí, že byste nejprve měli půdu prokypřit a zbavit ji všech nežádoucích rostlin – buď mechanicky, například s pomocí vypichováku plevele, nebo herbicidem. V tom případě by postřik měl působit alespoň 14 dní a až potom přijde na řadu kultivace – rytí. Dalším krokem je konečné srovnání plochy pro výsev nového trávníku. Půdu můžete před založením trávníku také pohnojit.

S přípravou půdy pro trávník začněte nejpozději 6 týdnů před výsevem. Pro většinu trávníků je ideálním obdobím pro výsev jaro. Od poloviny dubna do konce května, kdy je půda už teplejší, ale zároveň ještě dost vlhká. Ale skvěle se novým trávníkům může dařit také v případě, že je vysejete na podzim.

Založení květnaté louky: Hnojit nebo nehnojit?

Půdu musíte před založením květnaté louky připravit podobně jako pro trávník. Nejprve ji prokypřit, zbavit plevele a velkých kamenů, poté urovnat.

Jsou tu ovšem dva důležité rozdíly:

  • U některých druhů osiv nesmíte hnojit. Týká se to například vlhké květnaté louky. U jiných doporučujeme pohnojit minerálním hnojivem.

  • Použití herbicidů v druhově bohatém porostu nepřipadá v úvahu. V jistých případech si tedy budete muset vystačit s mechanickým odplevelením.

Jak založit trávník nebo louku výsevem

Při zakládání trávníku záleží především na vašich možnostech a podmínkách. Malé plochy zvládnete vysít ručně – dejte ale pozor na pravidelné rozmístění osiva.

TIP!

Přesnějšího výsledku dosáhnete, když si rozdělíte pozemek na menší části například provázkem a odvážíte si množství osiva pro jednotlivé oblasti.

Rozhodně před začátkem výsevu osivo vždy promíchejte a provádějte výsev za naprostého bezvětří. Vyseté osivo lehce zaryjte hráběmi a následně uválejte.

Další variantou je použití posypového vozíku. Bude se vám hodit i na pozdější aplikaci hnojiva či v zimě na posypovou sůl. Následná péče o trávník nebo louku závisí čistě na druhu osiva.

Držíme palce, ať se vám výsev trávníku podaří, a pokud zvolíte ruční výsev, tak ať máte pevnou ruku.

Doporučujeme

Články odjinud