Jak zajistit čistotu zahradního jezírka

Poradíme vám, čím navrátit zahradním jezírkům po období vegetačního klidu jejich krásu a jak o ně pečovat, aby jim vydržela po celou sezonu – nebo ještě lépe – aby si ji jezírka udržovala sama.

Jak tedy co nejlépe, nejsnadněji a nejekologičtěji docílit průzračné vody a bezproblémově rostoucích rostlin? Stačí najít nejoptimálnější řešení pro ten který typ jezírka a držet se několika základních zásad, díky nimž bude vše fungovat, jak má.

Co hraje při znečištění roli

Existuje řada faktorů, jež ovlivňují čistotu vodních ploch:

  • jejich velikost
  • stojatá nebo protékající voda
  • druhy a způsob osázení vodními rostlinami
  • blízkost opadavých stromů, jehličnanů nebo lesa
jezírko 3.jpg
Jezírko skryté uprostřed zeleně stromů vypadá krásně, ale co na podzim s napadaným listím?
  • lidé
  • ryby
  • zvířata a ptactvo

Některé z uvedených prvků vám mohou být i nápomocné, jiným lze předejít nebo je eliminovat a se zbytkem se musíte smířit a použít vhodný způsob, jak od nich vodu v jezírku co nejefektivněji vyčistit. Platí tu, že účelnější je najít a odstranit příčiny, než řešit důsledky.

Čím větší, tím lepší

Při údržbě zahradního jezírka paradoxně platí, že čím je jeho vodní plocha větší, tím méně práce budete mít. Aby získalo dokonalou samočisticí funkci, musí mít rozlohu minimálně 40, lépe alespoň 50 metrů čtverečních. Za ideální se považuje rozloha od 80 metrů čtverečních. Hloubka by měla být mezi 170 až 200 centimetry.

Aby byla voda v jezírku dokonale čistá, opatřete si pomocníky z rostlinné říše, kteří vytvoří dostatečně velkou čistící zónu. Získáte ji tak, že okraje nebo určité větší části jezírka osázíte vodnímu rostlinami.

Na rostlinnou zónu by měla připadat polovina plochy jezírka nebo by vodní plocha měla být propojena se samostatnou čisticí zónou o stejné rozloze. Pro co nejvyšší účinnost kombinujte více rostlinných druhů, ale pozor na ty příliš expanzivní, které by časem dokázaly obsadit celou plochu.

Co odnese voda

Stojatá voda, zvláště v malých mělkých jezírkách, má jen omezenou možnost čištění, a tím i větší tendenci kazit se v důsledku rozkladu napadaných nečistot, které nestačí několik vodních rostlin a mikroorganizmů zkonzumovat.

Naopak protékající voda s sebou odnáší různé nečistoty plující po hladině a jezírko zásobuje čerstvou vodou, což pro rostliny i vodní živočichy znamená zároveň i přísun kyslíku. Také vodopádky, kaskády či fontánky napomáhají k provzdušnění a pročištění vody.

Čistit, ne znečišťovat

Vodní rostliny by měly nejen vytvářet krásná zelená zátiší, na které vaše oko se zálibou pohlédne, ale být pro jezírko i užitečným nájemníkem. Musí jich být dostatek, ale současně se nesmí rozrůstat natolik, aby hladinu či dno jezírka obsadily. Jak to zařídit?

Můžete jim buď vymezit určitou část – a tu oddělit kamennou zídkou postavenou na dně, nebo silně expanzivní rostliny vysazovat do výsevných košů a vaků. Vhodnější je štěrk, protože ten rostliny jen ukotvuje – na rozdíl od substrátů obsahujících mnoho živin. Rostliny v nich zasazené pak nejsou nuceny obstarávat si je z nanesených nečistot, a neplní proto svou funkci čističů vody.

Zelená střecha nechrání

Koruny opadavých dřevin, naklánějící se nad hladinu, či hradba jehličnatého lesa představují sice pro jezírko ochranu před přílišným sluncem, ale zároveň i zvýšené nároky na čištění.

Na podzim se hodí chránit menší vodní plochy před náporem spadaného listí sítí. Pro jezírka se prodávají speciální sítě z plastu v různých velikostech. Za síť o velikosti 3,5 x 4,5 metru zaplatíte okolo 400 korun

Horší problém přestavují na konci jara a v létě jehličnany, jejichž pyl dokáže pokrýt hladinu souvislou žlutou vrstvou. Tady žádná prevence neexistuje, budete se muset spolehnout na přírodní kořenovou čističku nebo na filtrační zařízení.

Lidé jako nosiči nečistot

U koupacích jezírek, především těch o malé rozloze, dochází k znečištění i tím, co do nich koupající se lidé nanesou. Proto by se do nich nemělo vstupovat z nezpevněného místa, ale z dřevěného ochozu nebo vydlážděného břehu.

Také dětem je třeba vysvětlit, že jezírka lze do her zapojit jen za určitých podmínek. Nehází se do nich kameny ani větve, hračky obalené pískem či hlínou. Pozor také na trávu, jež může při sekání napadat do jezírka ve větším množství; rychle ohrozí kvalitu vody.

A co ryby?

Okrasné rybičky jsou jistě lákavou živou dekorací, ale jejich výkaly obsahují látky podporující růst řas. Specialisté na zahradní architekturu z tohoto důvodu nedoporučují umisťovat ryby do jezírek určených ke koupání. Za vhodnější považují osadit jimi například dočišťovací jezírko nebo jen jezírko okrasné.

jezírko 4.jpg
Přítomnost rybek si promyslete

Také nezkonzumované krmení ve vodě zahnívá, proto byste je neměli sypat volně do vody, ale do plovoucích krmítek. U malých vodních ploch se v případě osazení okrasnými rybkami neobejdete bez filtračního zařízení a přípravků pro čištění a úpravu vody.

Žíznivá zvířata

Jezírko je i místem, kam chodí uhasit žízeň zvířátka a ptáci z okolí. Pamatujte na ně a zajistěte jim alespoň v části bezpečný přístup. Dobrý je pozvolný břeh, protože někdy se ani žabkám nedaří vyskočit ven.

Je-li vodní plocha větší, umístěte ve středové části bezpečný ostrůvek, na který si mohou zvířátka vylézt a usadit se. Dopřejete jim tak pohodlné a bezpečné napití a sebe uchráníte před smutným pohledem na utopené tělíčko a jím znečištěnou vodu.

Více informací o výstavbě a udržování zahradních jezírek i o vodních rostlinách najdete na těchto stránkách: www.ekozahrady.com, www.zahradaproradost.cz, www.rybnikar.cz či www.zahradnictvi-petr.cz.

Když si jezírko nepomůže samo

Nefunguje-li v jezírku dokonalý ekosystém, musíte mu s čištěním vody pomoci. Nejnáročnější údržba je spojená s počátkem sezony. Co vás čeká a nemine?

  • odstranit z vody napadané větve, odumřelé rostliny a všechny další větší nečistoty, které nepojme skimmer
  • vytrhat přemnožené vodní rostliny
  • můžete posekat rostliny v kořenové čističce a zakompostovat, což je vlastně obdobné jako vyměnit filtrační vložku u filtračního zařízení.
  • opravit zborcené břehy, ukotvit uvolněné rostliny a podobně
  • zprovoznit čerpadlo a filtrační zařízení
  • zkontrolovat pomocí testu kvalitu vody
  • upravit pomocí ekologických přípravků kvalitu vody

Filtrace vody

Pro zajištění čisté vody jak pro koupání, tak pro chov okrasných ryb i zdárný růst rostlin je nejvhodnější instalovat do menších jezírek filtrační sety, sestávající z čerpadla, UV-sterilizéru a biologického filtru, které zajistí zachycení hrubých nečistot, zbaví vodu kalu, řas i choroboplodných zárodků.

Biologické filtry nenarušují biologickou rovnováhu v jezírku a likvidují jen nechtěné nájemníky. K filtraci se používá písek, ječná sláma, rašelinové granule nebo keramické kroužky s vysoce porézním povrchem, v němž se usadí užitečné bakterie.

Úprava jezerní vody

Na rozdíl od koupacích bazénů, v nichž je čistá voda takzvaně mrtvá, neboť hlavním cílem jejího čištění je, aby v ní nepřežívaly žádné mikroorganismy, označuje se voda v zahradních jezírkách jako živá.

jezírko 1.jpg
Vodní prvek potřebuje péči

Poskytuje totiž domov rostlinám, živočichům i mikroorganismům. Z tohoto důvodu, ať už jste nebo nejste příznivci ekologie, nemůžete jejich vodu upravovat chemickými prostředky používanými pro bazény.

Nejprve ji otestujte

Než se pustíte do samotné úpravy, zjistěte si, čeho se vodě v jezírku nedostává nebo čeho naopak přebývá. K jednoduchému určování slouží testovací proužky (vzpomínáte na lakmusové papírky v hodinách chemie?).

Například sada z řady Tetra Pond Test slouží k určení pěti nejdůležitějších parametrů jezerní vody: změří hodnotu pH, celkovou tvrdost vody, karbonátovou tvrdost, dusitany a dusičnany. Výsledek zjistíte podle přiloženého grafu a pak už můžete začít s očistným procesem.

Prostředky pro úpravu vody

Aby prostředky pro úpravu vody v jezírkách neškodily, vyrábí se, podobně jako filtry, například z rašeliny či ječné slámy. Některé na sebe pouze váží řasy, další nánosy plující po hladině, které musíte následně mechanicky z hladiny odstranit (například Tetra Pond Algorem).

Jiné zase napomáhají k vytvoření biologických podmínek nevhodných pro růst řas (Tetra Pond Algofin, Tetra Pond Algoschutz). Pro odstranění modrých i hnědých řas slouží Algen Stop T. K dekontaminaci vody a urychlení rozpadu nechtěného odpadu jsou dobré prostředky na bázi enzymů (Tetra Pond ClariFin), k odstranění dusíkatých látek se používá například Laguna PHOS-X úprava vody.

Pokud chováte ozdobné rybičky, budou potřebovat pro zdravý růst i zbarvení důležité minerály a vitaminy. K tomu jsou vhodné speciální prostředky jako Tetra Pond WasserFrisch, obsahující vitaminy a jód, které napomáhají i zdravému růstu vodních rostlin.

Napouštíte-li jezírko vodou z vodovodního řádu nebo je rovnováha narušena po dlouhotrvajících deštích, použijte Tetra Pond Aqua Protect, jenž na sebe trvale váže těžké kovy, neutralizuje chlór a chrání ryby před podrážděním kůže během působení organických koloidů. Navíc obsahuje vitamin B. Dávkování všech přípravků provádějte podle návodu výrobce. Ceny za balení se pohybují okolo dvou až tří set korun.

Sezonní kolotoč

Po zbytek sezony už budete jen kontrolovat kvalitu vody a upravovat ji (bude-li to třeba) vhodnými přípravky. Při kontrole nezapomínejte ani na filtrační zařízení, které musíte čistit. Po silnějším větru vždy obhlédněte, zda do jezírka nenapadaly větve.

ikona jezírko (2).jpg
Čistota vody je nejdůležitější, bez ní ztrácí jezírko na kráse

Po skončení sezony vypněte filtrační zařízení, podle druhu a umístění ho buď ponechte ve vodě, nebo uskladněte. Chováte-li v jezírku rybičky, můžete na zimu instalovat odstraňovač ledu a vzduchovací zařízení.

Více informací o čisticí technice a prostředcích získáte například na adresách: www.akva-exo.cz, www.spokojenypes.cz nebo http://bazen-shop.cz a dalších.

Doporučujeme

Články odjinud