vytisknout velikost písma Jak vzkřísit starou dlažbu: Obnovit, nebo opravit?

Vyšlapaná místa, popraskané dlaždice, to bývá nejčastější důvod k úvaze o obnově poškozené cesty, na níž zahlodal zub času. Kdy je vhodné uvažovat o renovaci a kdy nechat udělat dlažbu novou?

Dlažba „historická“

Tento typ dlažby je obvyklý u starých chalup na zápraží či dvorku nebo u městských, památkově chráněných domů. Příčinou uvolněných prvků v dláždění je nedostatečně zhutněné lože, na němž je dlažba položená, nebo se uvolní kvůli špatnému odvedení dešťové vody z nosné konstrukce dlažby.

U kamenných dlažeb je zpravidla skladba složená z několika částí. Vrchní vrstva z dlažebních prvků nebo plochých kamenů byla uložená na podkladní vrstvu. Jejím úkolem je rozvést provozní zatížení na zeminu a odvádět dešťovou vodu, která vteče do dlažby.

Spáry mezi dlažebními prvky jsou obvykle vyplněny ostrohranným pískem nebo štěrkem, který povrch dlažby neuzavírá, ale naopak umožňuje, aby dešťová voda odtékala dlažbou pryč do spodních vrstev cesty.

Vybíráme venkovní dlažbu

Vybíráme venkovní dlažbu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |