vytisknout velikost písma Jak vyzrát na klopušky v okurkách

Blíží se doba, kdy sazenice okurek (koupené či vypěstované doma) „poputují“ na záhony do zahrad. V posledních letech se však při jejich pěstování čím dál častěji objevují problémy se škůdci zvanými klopušky (Miridae), kteří rostliny postupně zničí.

Jak vypadá nepřítel

Jedná se o létající ploštice, jež navštěvují ve velkém počtu celou řadu rostlin a svým sáním na mladých vrcholech způsobují různé deformace, vadnutí a usychání. Svým sacím ústrojím napichují do značné hloubky pletiva rostlin a vysávají buněčné šťávy. Dospělí živočichové dosahují délky kolem osmi milimetrů a šířky čtyř milimetrů. Jsou okřídlení a zbarvení v odstínech šedé, zelené, černé a hnědé.

Poznávací znamení

Okurky patří mezi druhy, které mají klopušky obzvlášť v oblibě. Jejich přítomnost poznáme podle vadnoucích vrcholků a nadměrného větvení rostlin. Plůdky jsou deformované, stáčejí se k jedné straně. Největší nebezpečí představují pro vrcholy okurek pěstovaných na sítích. Je-li poškozen vrchol, rostlina roste jen velmi pomalu, spíše stagnuje. Napadená místa tmavnou, jsou křehká a lodyhy se snadno zalamují.

Pryč s nimi

Chceme-li se klopušek zbavit, je třeba ošetřit rostliny včas a opakovaně některým z insekticidů (například Decis) – s výběrem vám poradí v každé specializované prodejně. Porosty musíme často pečlivě prohlížet a zjistit, zda naše rostliny nejsou napadené. Přítomnost klopušek odhalíme mírným zatřepáním výhony, po kterém vyletí. Ochranu proti těmto škůdcům zaručí netkaná textilie a jemná síťovina, díky nimž se zamezí jejich přístupu k rostlinám.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |