Jak vytunit skleník na novou sezonu: 20 tipů, které vám zvýší úrodu! | Foto: iStock

Foto: iStock

Jak vytunit skleník na novou sezonu: 20 tipů, které vám zvýší úrodu!

Pěstební sezona ve skleníku už brzy začne, je tedy nejvyšší čas vyladit svůj skleník k dokonalosti! Udělejte si nový pracovní stůl, přidejte police a závěsné systémy, které zvýší množství zeleniny, které ve skleníku vypěstujete. Nezapomeňte na větrání a zalévání, aby se rostlinám dobře dařilo.

Jednoduchý pracovní stůl sestavíte z dřevěných palet. Podle velikosti skleníku je můžete přeříznout podélně, čímž získáte užší stůl vhodnější do menších prostor. Pokud nohy necháte volně, snadno stůl na dobu práce posunete blíž ke středové uličce. Až práci dokončíte, stolek odsunete ke stěně a na zbytek sezony ho využijete jako poličky. 

Pokračování 2 / 20

Pokud máte malý skleník, možná v něm není dost místa na pracovní plochu. Řešení se nabízí: Vytvořte si sklápěcí stůl, který budou v horizontální poloze držet řetízky. Udělejte ho lehký, jen z několika prken, abyste na konstrukci skleníku nezavěšovali příliš velkou váhu.

Pokračování 3 / 20

Pracovní plocha může být i drátěná. Podle této fotografie se ale zaměřte především na podlahu, je kamenná. Tento materiál totiž přes den absorbuje teplo a večer, když se ochladí, ho uvolňuje, čímž rostlinám pomáhá vytvořit ideální klima. 

Pokračování 4 / 20

V malém skleníku vypěstujete spoustu zeleniny díky vertikálnímu zahradničení. V okapových žlabech naplněných hlínou lze pěstovat malé rostliny s jednoduchým kořenovým systémem, například saláty nebo jahody.

Pokračování 5 / 20

Keříky rajčat se obvykle umějí pěkně rozrůst do výšky i do šířky, ale pak zabírají hodně místa. Ve skleníku jím je ale někdy třeba šetřit, takže je „zkroťte“ pomocí pletiva.

Pokračování 6 / 20

A naopak: Máte-li široký skleník, můžete uprostřed pěstovat zeleninu v květináčích. V případě, že bude příznivé počasí, rostliny přestěhujte ven. Závěsné truhlíky mohou být naopak skvělým místem pro pěstování druhů zeleniny, které nemají velké kořeny. 

Pokračování 7 / 20

Vyvýšené záhony mají spoustu výhod. Nabízí rostlinám kyprou půdu a dostatek úrodného substrátu, takže zelenině se v nich lépe daří. Díky organické hmotě, kterou často obsahují, dokážou zadržet vodu, a není třeba je tak často zalévat. Zahradníci se také nemusejí příliš ohýbat. Tato pozitiva oceníte i ve skleníku. 

Pokračování 8 / 20

Na jedné straně skleníku můžete zbudovat podobný policový systém, který nejenže poslouží k ukládání zahradnických potřeb, ale předpěstujete si zde i  sazeničky, nebo dokonce budete pěstovat menší rostliny v květináčcích.

Pokračování 9 / 20

Ve skleníku se budou hodit i funkční opory pro popínavé rostliny, těmi jsou například okurky. Treláže zajistí, že rostliny nezaberou příliš místa, ke všem plodům se dostane dostatek slunce a nebudou odehnívat odspodu. Ideální oporu nabídnou kovové mřížky. 

Pokračování 10 / 20

Treláže mohou ve skleníku vytvořit loubí. Při jejich instalaci myslete zejména na pevnost konstrukce: šlahouny okurek, či dokonce menších cuket společně s plody mohou totiž vážit pěkných pár kilo.

Pokračování 11 / 20

Výborný trikem, jak se postarat o zastínění skleníku v horkých letních měsících, je pěstování vinné révy vevnitř. Vinná réva zde má pro svůj růst ideální podmínky, a tak hrozny dozrají dříve. Listy révy pak přistíní rostliny pod ní, například rajčata. Prodávají se odrůdy révy určené přímo pro skleníky, vždy však dobře promyslete systém celoročního větrání, bez něhož se neobejdou.

Pokračování 12 / 20

Tenhle nápad je tak jednoduchý, až je neuvěřitelné, že vlastně funguje. Hodí se zejména k zavlažování malých sazenic, které nepotřebují tolik vody, ale jejichž zemina nesmí vyschnout. Voda z kbelíku vzlíná přes bavlněné tkaničky, které fungují jako knot, do jednotlivých květináčků, a tak rostlinám zajistí dostatečnou vlhkost. Každá tkanička má na konci kovovou matku jako závaží, aby její konec držel až na dně kbelíku, a mohl tak nasávat vodu.  

Pokračování 13 / 20

Vzrostlé rostliny už budou potřebovat velké množství vody. Abyste se nemuseli tahat s konví, nainstalujte nyní průsakové či kapkové hadice. Pak už jen stačí v případě potřeby otočit kohoutkem a o závlahu je postaráno.

Pokračování 14 / 20

A protože vody je málo, hodí se každá zachycená kapka. Sbírat vodu můžete i na skleníku, takže nainstalujte okapy, právě teď je nejlepší čas.

Pokračování 15 / 20

Voda z okapů může být přitom svedena do nádoby umístěné přímo ve skleníku. Při zalévání tak neuděláte žádné zbytečné kroky, při své práci budete vysoce efektivní, a voda přes den naakumuluje teplo, které se v noci bude rostlinám hodit zjara i na podzim.

Pokračování 16 / 20

Na větrání se ve skleníku nesmí zapomínat, protože jinak by rostliny mohly zajít horkem. V některých sklenících ale kupodivu okna chybí a větrat pouze dveřmi v horkých letních měsících nestačí! Řešením může být zabudovaný  a elektřinou poháněný větrák, který vzduch uvnitř pořádně rozproudí. 

Pokračování 17 / 20

Ještě lepší řešení zajistíte, když ventilátor bude pohánět solární panel. Pak totiž na skleník ani nebudete muset myslet. Zkrátka slunce zasvítí a větrák se rozběhne. 

Pokračování 18 / 20

Automatický otvírač střešních oken ve skleníku nahradí manuální otvírání. Píst s pákou funguje na bázi tepelné roztažnosti a díky zvyšující se teplotě posunuje pákou a otvírá okno. Zabraňuje tak přehřátí skleníku v parném létě.

Pokračování 19 / 20

Teplotu ve skleníku snižují nádrže naplněné vodou, které můžete umístit na podlahu. Voda v uzavřených nádobách se nebude vypařovat, ale naopak bude pohlcovat teplo. 

Pokračování 20 / 20

Pokud ještě svůj skleník nemáte, ale toužíte po něm, zamyslete se nad následujícím nápadem. „Skleník“ totiž můžete zapustit pod úroveň terénu, když vyhloubíte jámu v zemi, na kterou postavíte jen střechu. Výrazně tak ušetříte na stavebním materiálu.

Doporučujeme

Články odjinud