vytisknout velikost písma Jak vyrobit nádhernou podzimní dekoraci na stůl

Máte doma spoustu dýní a už nevíte, co s nimi? Využijte je na výrobu jednoduché, ale působivé dekorace na stůl, a vneste tak krásné barvy podzimu i k vám domů.
Jak vyrobit nádhernou podzimní dekoraci na stůl

Dýně k podzimu prostě patří. Ať už ty jedlé, jako je například nejznámější sytě oranžová Hokkaidó, nebo malé pestré okrasné dýně všech možných tvarů. Stejně tak barevné chryzantémy a žlutý zlatobýl. Podzimní květiny, které zdobí téměř každou zahradu. Proč je tedy nevyužít při výrobě vkusné dekorace, která se bude skvěle vyjímat uprostřed stolu nebo třeba na komodě. Podrobný postup najdete níže.

Podzimní dekorace na stůl

Budete potřebovat:

  • dýni Hokkaidó
  • několik malých okrasných dýní
  • pestře zbarvené spadané větší listy (nejlepší jsou javorové)
  • větvičky keře s drobnými podzimně zbarvenými lístky
  • větvičky zeleného buxusu
  • bílé velkokvěté a oranžovožluté drobnokvěté chryzantémy
  • zlatobýl
  • zelenou aranžovací hmotu (seženete v květinářství nebo hobby marketech)
  • špejle
  • ostrý nůž
  • lžíci
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Postup:

1.  Dýni ostrým nožem odřízněte vršek asi deset centimetrů od stopky. Semena s dužinou uvolněte a pečlivě vydlabejte. Je důležité, aby uvnitř nezůstaly žádné zbytky, které by se brzy začaly kazit. Vydlabanou dýni pak namočte asi na hodinu do kýble s vodou.

2. Mezitím si nezapomeňte navlhčit floristickou hmotu. Potřebujete zelenou, která je určena na živé květy.

Kostku nepotápějte pod vodu silou. Zůstala by v ní suchá vzduchová kapsa a květiny v ní zapíchané by neměly kde brát potřebnou vláhu. Aranžovací hmotu položte na hladinu a nechte pozvolna samotíží klesnout. Jen tak se v její jemné pěnové struktuře nashromážděný vzduch postupně uvolní a kostka bude dostatečně vlhká i uvnitř.

3. Nasáklou hmotu vložte do vydlabané dýně a podle potřeby ořízněte přesahující části.

4. Spadané listy zapíchněte do aranžovací hmoty kolem dokola otvoru tak, abyste zakryli okraje dýně. Stonky květů a větvičky seřízněte šikmo ostrým nožem a zapichujte do hmoty tak, abyste vyplnili všechen volný prostor. Dekoraci nakonec doplňte malými okrasnými dýněmi nabodnutými na špejli.

Vyrobte si podzimní věnec z kaštanů

Vyrobte si podzimní věnec z kaštanů

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A