vytisknout velikost písma Jak vyrobit meduňkové víno

Čaj z meduňky už pil asi každý z nás. Uklidňuje, přivolává spánek, přináší příjemné sny. Věděli jste ale, že si z ní snadno můžete vyrobit i léčivé víno? Recept na něj najdete v našem článku.
Jak vyrobit meduňkové víno | iStock

Bylinka, která nádherně voní po citronu, je nejen chutná, ale má i úžasné léčivé účinky. Působí na nervovou soustavu a psychiku, odstraňuje stres, uvolňuje křečovité stažení způsobené nervovým vypětím, uklidňuje bušení srdce, dýchací a zažívací orgány, napomáhá správné činnosti srdce, snižuje krevní tlak, upravuje tep. Kromě toho příznivě působí na zažívání, uvolňuje křeče žaludku, zabraňuje nadýmání, pomáhá při nevolnostech v těhotenství. Navíc dokáže utišit i záchvaty kašle.

Čaj z ní oslazený lžičkou medu nebo dokonce meduňkového sirupu je už po staletí výborným uspávacím prostředkem. Dokonale nahradí tabletky. A výhodou je, že ho mohou konzumovat i děti, kterým navíc chutná. Nedávno pak byly zjištěny a potvrzeny i její protivirové účinky, osvědčila se v boji s opary.

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Kdo ji má na zahrádce, ví, že není vůbec těžké ji pěstovat. V dobrých podmínkách se meduňka hojně rozrůstá a vydrží čtyři až pět let. Potřebuje jen chráněné slunné místo s propustnou humózní půdou bohatou na živiny. Měla by však být chráněna před větrem. Nezbytností je pravidelná zálivka. Země by měla být stále dostatečně vlhká, nesmí být však přemokřená.

Sklízet ji můžete od jara až do podzimu. Ideálně v době, kdy je sucho, ale slunce příliš nepálí. Ráno jsou listy pokryté rosou, nechte to proto raději na odpoledne, až oschnou. Sbírá se list nebo celá nať, a to nejlépe před květem. Při kvetení se totiž obsah účinných silic snižuje. Pokud ji chcete sušit, je třeba to udělat co nejrychleji a v co nejnižší vrstvě. Má totiž tendenci rychle se zapařit a zhnědnout.

Z čerstvě sklizených listů si ale můžete vyrobit vynikající meduňkový sirup nebo meduňkové víno a dopřát si každý večer skleničku tohoto vychlazeného léčivého nápoje před spaním. Uvidíte, že všechen stres jakoby odplyne a vám se bude mnohem lépe a klidněji spát. A až přijde podzim a s ním plískanice a sychravé počasí, můžete si z něj udělat i zdravý „svařák“. Jen ho nezahřívejte na víc než 40 °C.

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

3.  6.  2020 |
Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou berušky, ocet či mléko

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou ber…

Mšice dokáží svým urputným sáním rostlinu zcela zničit, takže když se objeví, je třeba proti nim okamžitě zakročit. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte tyhle ekologické prostředky.

5.  7.  2020 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2020 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

17.  6.  2020 |
Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovník…

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

30.  6.  2020 |