vytisknout velikost písma Jak vyrobit meduňkové víno

Čaj z meduňky už pil asi každý z nás. Uklidňuje, přivolává spánek, přináší příjemné sny. Věděli jste ale, že si z ní snadno můžete vyrobit i léčivé víno? Recept na něj najdete v našem článku.
Jak vyrobit meduňkové víno | iStock

Bylinka, která nádherně voní po citronu, je nejen chutná, ale má i úžasné léčivé účinky. Působí na nervovou soustavu a psychiku, odstraňuje stres, uvolňuje křečovité stažení způsobené nervovým vypětím, uklidňuje bušení srdce, dýchací a zažívací orgány, napomáhá správné činnosti srdce, snižuje krevní tlak, upravuje tep. Kromě toho příznivě působí na zažívání, uvolňuje křeče žaludku, zabraňuje nadýmání, pomáhá při nevolnostech v těhotenství. Navíc dokáže utišit i záchvaty kašle.

Čaj z ní oslazený lžičkou medu je už po staletí výborným uspávacím prostředkem. Dokonale nahradí tabletky. A výhodou je, že ho mohou konzumovat i děti, kterým navíc chutná. Nedávno pak byly zjištěny a potvrzeny i její protivirové účinky, osvědčila se v boji s opary.

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Kdo ji má na zahrádce, ví, že není vůbec těžké ji pěstovat. V dobrých podmínkách se meduňka hojně rozrůstá a vydrží čtyři až pět let. Potřebuje jen chráněné slunné místo s propustnou humózní půdou bohatou na živiny. Měla by však být chráněna před větrem. Nezbytností je pravidelná zálivka. Země by měla být stále dostatečně vlhká, nesmí být však přemokřená.

Sklízet ji můžete od jara až do podzimu. Ideálně v době, kdy je sucho, ale slunce příliš nepálí. Ráno jsou listy pokryté rosou, nechte to proto raději na odpoledne, až oschnou. Sbírá se list nebo celá nať, a to nejlépe před květem. Při kvetení se totiž obsah účinných silic snižuje. Pokud ji chcete sušit, je třeba to udělat co nejrychleji a v co nejnižší vrstvě. Má totiž tendenci rychle se zapařit a zhnědnout.

Z čerstvě sklizených listů si ale můžete vyrobit vynikající meduňkové víno a dopřát si každý večer skleničku tohoto vychlazeného léčivého nápoje před spaním. Uvidíte, že všechen stres jakoby odplyne a vám se bude mnohem lépe a klidněji spát. A až přijde podzim a s ním plískanice a sychravé počasí, můžete si z něj udělat i zdravý „svařák“. Jen ho nezahřívejte na víc než 40 °C.

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A