vytisknout velikost písma Jak vyrobit meduňkové víno

Čaj z meduňky už pil asi každý z nás. Uklidňuje, přivolává spánek, přináší příjemné sny. Věděli jste ale, že si z ní snadno můžete vyrobit i léčivé víno? Recept na něj najdete v našem článku.
Jak vyrobit meduňkové víno | iStock

Bylinka, která nádherně voní po citronu, je nejen chutná, ale má i úžasné léčivé účinky. Působí na nervovou soustavu a psychiku, odstraňuje stres, uvolňuje křečovité stažení způsobené nervovým vypětím, uklidňuje bušení srdce, dýchací a zažívací orgány, napomáhá správné činnosti srdce, snižuje krevní tlak, upravuje tep. Kromě toho příznivě působí na zažívání, uvolňuje křeče žaludku, zabraňuje nadýmání, pomáhá při nevolnostech v těhotenství. Navíc dokáže utišit i záchvaty kašle.

Čaj z ní oslazený lžičkou medu nebo dokonce meduňkového sirupu je už po staletí výborným uspávacím prostředkem. Dokonale nahradí tabletky. A výhodou je, že ho mohou konzumovat i děti, kterým navíc chutná. Nedávno pak byly zjištěny a potvrzeny i její protivirové účinky, osvědčila se v boji s opary.

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Kdo ji má na zahrádce, ví, že není vůbec těžké ji pěstovat. V dobrých podmínkách se meduňka hojně rozrůstá a vydrží čtyři až pět let. Potřebuje jen chráněné slunné místo s propustnou humózní půdou bohatou na živiny. Měla by však být chráněna před větrem. Nezbytností je pravidelná zálivka. Země by měla být stále dostatečně vlhká, nesmí být však přemokřená.

Sklízet ji můžete od jara až do podzimu. Ideálně v době, kdy je sucho, ale slunce příliš nepálí. Ráno jsou listy pokryté rosou, nechte to proto raději na odpoledne, až oschnou. Sbírá se list nebo celá nať, a to nejlépe před květem. Při kvetení se totiž obsah účinných silic snižuje. Pokud ji chcete sušit, je třeba to udělat co nejrychleji a v co nejnižší vrstvě. Má totiž tendenci rychle se zapařit a zhnědnout.

Z čerstvě sklizených listů si ale můžete vyrobit vynikající meduňkový sirup nebo meduňkové víno a dopřát si každý večer skleničku tohoto vychlazeného léčivého nápoje před spaním. Uvidíte, že všechen stres jakoby odplyne a vám se bude mnohem lépe a klidněji spát. A až přijde podzim a s ním plískanice a sychravé počasí, můžete si z něj udělat i zdravý „svařák“. Jen ho nezahřívejte na víc než 40 °C.

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se na galerii úlovků ze sezóny 2019.

28.  5.  2019 |
Samosběr jahod 2019: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod 2019: Kde si nasbírat jahody a…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

12.  6.  2019 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

Mšice jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh. Překvapit vás mohou nejen na zahradě, ale i v bytě. Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Když už se na rostlinách objeví, je proto nutné urychleně zakročit. Jak je poznáte a jak s nimi bojovat?

28.  5.  2019 |
Božská levandule: Podívejte se, na co všechno ji můžete využít

Božská levandule: Podívejte se, na co všechno…

Kdo by ji neznal. Levandule vás uchvátí nezaměnitelnou vůní i krásou drobných fialových kvítků, které se hodí k výrobě různých dekorací, kosmetických přípravků, ale i k přípravě pochutin. Podívejte se do naší velké fotogalerie a inspirujte se!

19.  6.  2019 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho ale neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

4.  6.  2019 |