Jak vyrobit meduňkové víno | iStock

iStock

Jak vyrobit meduňkové víno

Čaj z meduňky už pil asi každý z nás. Uklidňuje, přivolává spánek, přináší příjemné sny. Věděli jste ale, že si z ní snadno můžete vyrobit i léčivé víno? Recept na něj najdete v našem článku.

Bylinka, která nádherně voní po citronu, je nejen chutná, ale má i úžasné léčivé účinky. Působí na nervovou soustavu a psychiku, odstraňuje stres, uvolňuje křečovité stažení způsobené nervovým vypětím, uklidňuje bušení srdce, dýchací a zažívací orgány, napomáhá správné činnosti srdce, snižuje krevní tlak, upravuje tep. Kromě toho příznivě působí na zažívání, uvolňuje křeče žaludku, zabraňuje nadýmání, pomáhá při nevolnostech v těhotenství. Navíc dokáže utišit i záchvaty kašle.

Čaj z ní oslazený lžičkou medu nebo dokonce meduňkového sirupu je už po staletí výborným uspávacím prostředkem. Dokonale nahradí tabletky. A výhodou je, že ho mohou konzumovat i děti, kterým navíc chutná. Nedávno pak byly zjištěny a potvrzeny i její protivirové účinky, osvědčila se v boji s opary.

Kdo ji má na zahrádce, ví, že není vůbec těžké ji pěstovat. V dobrých podmínkách se meduňka hojně rozrůstá a vydrží čtyři až pět let. Potřebuje jen chráněné slunné místo s propustnou humózní půdou bohatou na živiny. Měla by však být chráněna před větrem. Nezbytností je pravidelná zálivka. Země by měla být stále dostatečně vlhká, nesmí být však přemokřená.

Sklízet ji můžete od jara až do podzimu. Ideálně v době, kdy je sucho, ale slunce příliš nepálí. Ráno jsou listy pokryté rosou, nechte to proto raději na odpoledne, až oschnou. Sbírá se list nebo celá nať, a to nejlépe před květem. Při kvetení se totiž obsah účinných silic snižuje. Pokud ji chcete sušit, je třeba to udělat co nejrychleji a v co nejnižší vrstvě. Má totiž tendenci rychle se zapařit a zhnědnout.

Z čerstvě sklizených listů si ale můžete vyrobit vynikající meduňkový sirup nebo meduňkové víno a dopřát si každý večer skleničku tohoto vychlazeného léčivého nápoje před spaním. Uvidíte, že všechen stres jakoby odplyne a vám se bude mnohem lépe a klidněji spát. A až přijde podzim a s ním plískanice a sychravé počasí, můžete si z něj udělat i zdravý „svařák“. Jen ho nezahřívejte na víc než 40 °C.

Pokračování 2 / 2

Recept na meduňkové víno

Ingredience:

  • láhev dobrého bílého vína, které máte rádi
  • dvě hrsti čerstvě natrhaných listů meduňky
  • uzavíratelná skleněná nebo keramická nádoba

Postup:

Lístky meduňky dejte do nádoby a zalijte vínem tak, aby byly všechny důkladně ponořené. Pak nádobu dobře uzavřete a postavte někam na temné místo, kde je běžná pokojová teplota, a nechte macerovat. Asi po týdnu obsah sceďte, přelijte do lahve a uložte do lednice.

Pokud máte k dispozici ještě nať třezalky tečkované, klidně do vína kousek přidejte. Jde totiž o další silné přírodní antidepresivum.

Doporučujeme

Články odjinud