Venkovní ptactvo ocení zrní, semena, olejniny a ořechy. Těm hmyzožravým se pak zavděčíte lojovou koulí plnou všech těchto dobrot. Tu můžete snadno vyrobit doma a zapojit do toho i děti, které to bude bavit. Společně pak už jen můžete pozorovat sýkorky, brhlíky, strakapoudy a další ptáky, kteří si na kouli zavěšené za oknem pochutnávají.
Na lojové koule budete potřebovat:
- hovězí lůj (vepřové sádlo není vhodné, některým ptákům totiž nedělá dobře)
- semena (slunečnice, řepka, mák, len, proso, obiloviny, kukuřice, travní semena…)
- ořechy (drcené vlašské, lískové, arašídy, pistácie… všechny vždy ale jen nepražené a nesolené)
- přidat můžete například i rozinky, ovesné vločky…
- borovicové šišky (případně prázdné plechovky, květináče nebo skořápky kokosového ořechu)
- provázek
Recept:
1. Syrový hovězí lůj nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Podlijte vodou a na mírném plameni vyškvařte. Přeceďte. Správně vyškvařený ztuhlý lůj má světle žlutou barvu jako třeba přepuštěné máslo.
2. Lůj nechte zchladnout, ale jen tak, aby byl ještě stále tekutý.
3. Mezitím si k otevřeným borovým šiškám připevněte provázek na zavěšení, použijte na to nejlépe tavnou pistoli.
Pokud nemáte k dispozici šišky, můžete lojem naplnit třeba prázdné plechovky, květináče nebo skořápku kokosového ořechu.
4. Do chladnoucího loje vmíchejte připravená semena, ořechy, případně další přísady. Nesmí už být ale horký.
5. Připravené šišky do něj ponořte, a když lůj začne tuhnout, šišky vyndejte a rukama do nich pečlivě hmotu vmačkejte tak, aby se všechny ingredience dostaly co nejhlouběji a vešlo se jich tam tak víc.
6. Obalené šišky pak položte nejlépe na pečicí papír a nechte úplně zatuhnout.
Z tuhnoucího loje můžete také jen v rukách uválet koule, kterými pak třeba naplníte prázdnou síťku od citrusů či cibule.