vytisknout velikost písma Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

Zima je tu. Venku sněží, teploty padají pod nulu. Je proto ten pravý čas začít přikrmovat venkovní ptactvo. Radost opeřencům uděláte lojovou koulí plnou semínek, kterou podle našeho návodu snadno můžete vyrobit doma.
Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky | iStock

Také čas od času nasypete něco hladovým ptáčkům, kteří už teď v půlce zimy nemají k dispozici tolik potravy? Většinu bobulí, semen a plodů ze stromů i keřů už totiž sezobali a hmyzu teď venku příliš nenajdou. Pokud jim ale do krmítka nosíte zbytky z kuchyně, můžete jim jen ublížit.

Venkovní ptactvo ocení zrní, semena, olejniny a ořechy. Těm hmyzožravým se pak zavděčíte lojovou koulí plnou všech těchto dobrot. Tu můžete snadno vyrobit doma a zapojit do toho i děti, které to bude bavit. Společně pak už jen můžete pozorovat sýkorky, brhlíky, strakapoudy a další opeřence, kteří si na kouli zavěšené za oknem pochutnávají.

Poznejte ptáky, kteří navštěvují vaše krmítko

Poznejte ptáky, kteří navštěvují vaše krmítko

Budete potřebovat:

  • hovězí lůj (vepřové sádlo není vhodné, některým ptákům totiž nedělá dobře)
  • semena (slunečnice, řepka, mák, len, proso, obiloviny, kukuřice, travní semena...)
  • ořechy (drcené vlašské, lískové, arašídy, pistácie... všechny vždy ale jen nepražené a nesolené)
  • přidat můžete například i hrozinky, ovesné vločky...
  • borovicové šišky (případně prázdné plechovky, květináče nebo skořápky kokosového ořechu)
  • provázek
Nejúžasnější venkovní kuchyně. Která se líbí vám?

Nejúžasnější venkovní kuchyně. Která se líbí vám?

Postup:

1. Syrový hovězí lůj nakrájejte na kostky a nasypejte do hrnce. Podlijte vodou a na mírném plameni vyškvařte. Přeceďte. Správně vyškvařený ztuhlý lůj má světle žlutou barvu třeba jako přepuštěné máslo.

2. Lůj nechte zchladnout, ale jen tak, aby byl ještě stále tekutý.

3. Mezi tím si k otevřeným borovým šiškám připevněte provázek na zavěšení, použijte na to nejlépe tavnou pistoli.

Pokud nemáte k dispozici šišky, můžete lojem naplnit třeba prázdné plechovky, květináče nebo skořápku kokosového ořechu.

4. Do chladnoucího loje vmíchejte připravená semena, ořechy, případně další přísady. Nesmí už ale být horký.

5. Připravené šišky do něj ponořte a když lůj začne tuhnout, šišky vyndejte a rukama do nich pečlivě hmotu vmačkejte tak, aby se všechny ingredience dostaly co nejhlouběji a vešlo se jich tam tak víc.

6. Obalené šišky pak položte nejlépe na pečicí papír a nechte úplně zatuhnout.

Z tuhnoucího loje můžete také jen v rukách uválet koule, kterými pak třeba naplníte prázdnou síťku od citrusů či cibule.

Jak se v zimě postarat o ptáky na zahradě

Jak se v zimě postarat o ptáky na zahradě

Jak vyrobit designový koš z obyčejného lana

Jak vyrobit designový koš z obyčejného lana

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |