Rostlinka lidově přezdívaná rýmovník se v poslední době objevila ve spoustě českých domácností. Zvěsti o jejích téměř zázračných léčivých účincích se mezi maminkami šíří rychlostí blesku stejně jako odnože této rostliny, která se naštěstí neuvěřitelně snadno množí. Sehnat ji můžete díky sociálním sítím, ale i v květinářstvích, zahradnictvích a hobby marketech.
Rýmovník pomáhá při nachlazení i popáleninách
Její silné, dužinaté listy, hustě porostlé stříbrnými chloupky se vyznačují velmi intenzivní, specifickou vůní, která připomíná směs kafru, máty, meduňky a eukalyptu. Rýmovník má široké využití. Nejenže provoní váš byt a odpudí nevítaný hmyz, ale listy stejně jako aloe také rychle pomohou při popáleninách a drobných poraněních kůže. Především je však využijete při nachlazení, rýmě, horečce, bolestech hlavy, potížích s dýcháním a vykašláváním.
Léčivé silice můžete jako první pomoc inhalovat, a to tak, že budete čichat k přelomenému listu, který můžete mít neustále při ruce v kapse nebo si ho například položit vedle hlavy na polštář. Několik lístků můžete také hodit do nádoby s vodou a nechat odpařovat na topení. Určitě ale oceníte, pokud budete mít doma zásoby chutného léčivého sirupu, který chutná i dětem. A také mast na hrudník při potížích s průduškami.
Rýmovníkový sirup
Budete potřebovat:
- 30–40 středních lístků rýmovníku
- 1 kg cukru krupice (může být i třtinový)
- 1 pomeranč (nejlépe chemicky neošetřený)
- 1 citron (nejlépe chemicky neošetřený)
- vodu
Postup:
Pomeranč a citron, nejlépe v BIO kvalitě, důkladně omyjte a i s kůrou nakrájejte na plátky. Očištěné, ale neumyté lístky rýmovníku nasypte do hrnce, přidejte plátky citrusových plodů a vše zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte nejméně čtyřiadvacet hodin, klidně ale i osmačtyřicet, stát v pokojové teplotě.
Hotový výluh přeceďte přes husté síto nebo čistý ubrousek do jiného hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a opatrně přisypte cukr. Za občasného míchání vařte na mírném stupni a nechte výluh zredukovat, dokud nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Konzistenci sirupu vyzkoušíte tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek, pokud kapička bude držet tvar, je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž ještě hodně zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Uchovávejte nejlépe v temnu na chladném místě.
Sirup můžete používat nejen do čaje, vody či sodovky, ale také například k přislazení kaší, jogurtů, vloček nebo na pečivo s máslem.
Mast z rýmovníku
Budete potřebovat:
- 20–30 středních lístků rýmovníku
- 200 g tuku (nejlepší je vepřové sádlo nebo kokosový tuk)
Postup:
Tuk rozehřejte a přidejte čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny louhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte zchladnout a ještě vlahé přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Skladujte v chladu. Používejte k promazávání hrudníku při potížích s průduškami a k masážím chodidel při nachlazení. Mast je také vhodná na promazávání vysušené kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních.
TIP NA VIDEO: Jak zatočit pomocí bylin s rýmou?