vytisknout velikost písma Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku | iStock

Rostlinka lidově přezdívaná rýmovník se v poslední době objevila ve spoustě českých domácností. Zvěsti o jejích téměř zázračných léčivých účincích se mezi maminkami šíří rychlostí blesku stejně jako odnože této rostliny, která se naštěstí neuvěřitelně snadno množí. Sehnat ji můžete díky sociálním sítím, ale i v květinářstvích, zahradnictvích a hobby marketech.

Pokojové rostliny: Které dokáží léčit?

Pokojové rostliny: Které dokáží léčit?

Rýmovník pomáhá při nachlazení i popáleninách

Její silné, dužinaté listy, hustě porostlé stříbrnými chloupky se vyznačují velmi intenzivní, specifickou vůní, která připomíná směs kafru, máty, meduňky a eukalyptu. Rýmovník má široké využití. Nejenže provoní váš byt a odpudí nevítaný hmyz, ale listy stejně jako aloe také rychle pomohou při popáleninách a drobných poraněních kůže. Především je však využijete při nachlazení, rýmě, horečce, bolestech hlavy, potížích s dýcháním a vykašláváním.

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Léčivé silice můžete jako první pomoc inhalovat, a to tak, že budete čichat k přelomenému listu, který můžete mít neustále při ruce v kapse nebo si ho například položit vedle hlavy na polštář. Několik lístků můžete také hodit do nádoby s vodou a nechat odpařovat na topení. Určitě ale oceníte, pokud budete mít doma zásoby chutného léčivého sirupu, který chutná i dětem. A také mast na hrudník při potížích s průduškami.

Rýmovníkový sirup

Budete potřebovat:   

  • 30–40 středních lístků rýmovníku
  • 1 kg cukru krupice (může být i třtinový)
  • 1 pomeranč (nejlépe chemicky neošetřený)
  • 1 citron (nejlépe chemicky neošetřený)
  • vodu
Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Postup:
Pomeranč a citron, nejlépe v BIO kvalitě, důkladně omyjte a i s kůrou nakrájejte na plátky. Očištěné, ale neumyté lístky rýmovníku nasypte do hrnce, přidejte plátky citrusových plodů a vše zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte nejméně čtyřiadvacet hodin, klidně ale i osmačtyřicet, stát v pokojové teplotě.

Hotový výluh přeceďte přes husté síto nebo čistý ubrousek do jiného hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a opatrně přisypte cukr. Za občasného míchání vařte na mírném stupni a nechte výluh zredukovat, dokud nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Konzistenci sirupu vyzkoušíte tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek, pokud kapička bude držet tvar, je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž ještě hodně zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Uchovávejte nejlépe v temnu na chladném místě.

Sirup můžete používat nejen do čaje, vody či sodovky, ale také například k přislazení kaší, jogurtů, vloček nebo na pečivo s máslem.

8 rad, jak doma vyčistit vzduch, aby se vám lépe dýchalo

8 rad, jak doma vyčistit vzduch, aby se vám lépe dýchalo

Mast z rýmovníku

Budete potřebovat:    

  • 20–30 středních lístků rýmovníku
  • 200 g tuku (nejlepší je vepřové sádlo nebo kokosový tuk)

Postup:
Tuk rozehřejte a přidejte čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny louhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte zchladnout a ještě vlahé přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Skladujte v chladu. Používejte k promazávání hrudníku při potížích s průduškami a k masážím chodidel při nachlazení. Mast je také vhodná na promazávání vysušené kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních.

Léčivá mast z konopí

Léčivá mast z konopí

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |