vytisknout velikost písma Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Čaj z lipového květu pijeme asi všichni. Patří k nejoblíbenějším nápojům při chřipce a nachlazení. Nasbírané květy ale můžeme zpracovat i jinak. Inspirujte se osvědčenými recepty.
Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu | iStock

Kdo by neznal lípu. Mohutný strom, který je českým národním symbolem. Její sílu a užitek oceňovali již staří Slované, pro které šlo o posvátný strom. Vysazovali ji u svých obydlí, aby ochránila jejich rodiny. Podle pověstí totiž právě v její koruně sídlili spravedliví a dobří duchové. Tradicí se stalo i vysazování takzvaných rodových lip při narození syna nebo položení základů nového obydlí. Věřilo se, že lípa se stane jejich ochráncem. Využívali ale samozřejmě i její léčivé účinky.

Není nic lepšího než mít doma připravené vlastnoručně vyrobené ochucené sirupy a oleje, které dodají vašemu jídlu božskou chuť. Jak na to, to vám v následujícím videu poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda, a Denisa Bartošová, autorka knihy Láskominy.

Drobné květy obsahují účinné látky, které oceníte především při nachlazení, chřipce i angíně. Nejčastěji se z nich připravuje nasládlý čaj, který podporuje pocení, snižuje horečku, rozpouští hleny a pomáhá je tak uvolňovat, zmenšuje dráždivost ke kašli, působí proti křečím, má močopudné účinky. Dále také příznivě působí při problémech se žlučníkem, napětí či úzkosti, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zpevňuje cévy, posiluje imunitu. Staří Řekové z květů připravovali kůru proti vypadávání vlasů.

Využijte i vy její téměř zázračné léčivé účinky. Lípy jsou právě v plném květu. Omamná sladká vůně se šíří do okolí na kilometry daleko. Natrhejte květy a připravte si doma třeba vlastní sirup či bonbony proti kašli. Na podzim je určitě využijete. A pokud máte to štěstí a chřipka a nachlazení se vám vyhýbají, vyzkoušejte recept na domácí víno či limonádu.

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži 2: Vyklízení šatníku mě bolelo nejvíc

Minimalistická výzva na vlastní kůži 2: Vyklí…

Můj domov o rozloze 50 m² přetékal věcmi. Žijeme tu čtyři a musíme se vejít. Takže když mě kamarádka vyzvala k měsíční minimalistické výzvě, což znamenalo vyhodit 465 věcí za měsíc, ráda jsem přijala. Jak mi to šlo na začátku, už jsem psala minulý týden, teď se pojďme podívat na šatník a papíry. A rovnou říkám, že to nebyla legrace.

13.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |