vytisknout velikost písma Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Čaj z lipového květu pijeme asi všichni. Patří k nejoblíbenějším nápojům při chřipce a nachlazení. Nasbírané květy ale můžeme zpracovat i jinak. Inspirujte se osvědčenými recepty.
Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu | iStock

Kdo by neznal lípu. Mohutný strom, který je českým národním symbolem. Její sílu a užitek oceňovali již staří Slované, pro které šlo o posvátný strom. Vysazovali ji u svých obydlí, aby ochránila jejich rodiny. Podle pověstí totiž právě v její koruně sídlili spravedliví a dobří duchové. Tradicí se stalo i vysazování takzvaných rodových lip při narození syna nebo položení základů nového obydlí. Věřilo se, že lípa se stane jejich ochráncem. Využívali ale samozřejmě i její léčivé účinky.

Není nic lepšího než mít doma připravené vlastnoručně vyrobené ochucené sirupy a oleje, které dodají vašemu jídlu božskou chuť. Jak na to, to vám v následujícím videu poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda, a Denisa Bartošová, autorka knihy Láskominy.

Drobné květy obsahují účinné látky, které oceníte především při nachlazení, chřipce i angíně. Nejčastěji se z nich připravuje nasládlý čaj, který podporuje pocení, snižuje horečku, rozpouští hleny a pomáhá je tak uvolňovat, zmenšuje dráždivost ke kašli, působí proti křečím, má močopudné účinky. Dále také příznivě působí při problémech se žlučníkem, napětí či úzkosti, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zpevňuje cévy, posiluje imunitu. Staří Řekové z květů připravovali kůru proti vypadávání vlasů.

Využijte i vy její téměř zázračné léčivé účinky. Lípy jsou právě v plném květu. Omamná sladká vůně se šíří do okolí na kilometry daleko. Natrhejte květy a připravte si doma třeba vlastní sirup či bonbony proti kašli. Na podzim je určitě využijete. A pokud máte to štěstí a chřipka a nachlazení se vám vyhýbají, vyzkoušejte recept na domácí víno či limonádu.

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |