vytisknout velikost písma Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Čaj z lipového květu pijeme asi všichni. Patří k nejoblíbenějším nápojům při chřipce a nachlazení. Nasbírané květy ale můžeme zpracovat i jinak. Inspirujte se osvědčenými recepty.
Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu | iStock

Kdo by neznal lípu. Mohutný strom, který je českým národním symbolem. Její sílu a užitek oceňovali již staří Slované, pro které šlo o posvátný strom. Vysazovali ji u svých obydlí, aby ochránila jejich rodiny. Podle pověstí totiž právě v její koruně sídlili spravedliví a dobří duchové. Tradicí se stalo i vysazování takzvaných rodových lip při narození syna nebo položení základů nového obydlí. Věřilo se, že lípa se stane jejich ochráncem. Využívali ale samozřejmě i její léčivé účinky.

Není nic lepšího než mít doma připravené vlastnoručně vyrobené ochucené sirupy a oleje, které dodají vašemu jídlu božskou chuť. Jak na to, to vám v následujícím videu poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda, a Denisa Bartošová, autorka knihy Láskominy.

Drobné květy obsahují účinné látky, které oceníte především při nachlazení, chřipce i angíně. Nejčastěji se z nich připravuje nasládlý čaj, který podporuje pocení, snižuje horečku, rozpouští hleny a pomáhá je tak uvolňovat, zmenšuje dráždivost ke kašli, působí proti křečím, má močopudné účinky. Dále také příznivě působí při problémech se žlučníkem, napětí či úzkosti, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zpevňuje cévy, posiluje imunitu. Staří Řekové z květů připravovali kůru proti vypadávání vlasů.

Využijte i vy její téměř zázračné léčivé účinky. Lípy jsou právě v plném květu. Omamná sladká vůně se šíří do okolí na kilometry daleko. Natrhejte květy a připravte si doma třeba vlastní sirup či bonbony proti kašli. Na podzim je určitě využijete. A pokud máte to štěstí a chřipka a nachlazení se vám vyhýbají, vyzkoušejte recept na domácí víno či limonádu.

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |