vytisknout velikost písma Jak vyrobit kaštanovou tinkturu a mast

Bolí vás a otékají vám nohy, trápí vás křečové žíly, hemoroidy, bolestivé a nepohyblivé klouby či stále studené končetiny? Řešením je kaštanová mast či tinktura, kterou si podle našeho návodu zvládnete vyrobit sami doma.
Jak vyrobit kaštanovou tinkturu a mast | iStock

Většina z nás si kaštany spojuje jen s dětmi a výrobou různých zvířátek, případně se zimním krmením lesní zvěře. Věděli jste ale, že jírovec maďal, jak se strom správně botanicky jmenuje, je také uznávanou léčivkou? A to už od sedmnáctého století. Úžasné účinky jeho plodů a květů hojně využívali i naše prababičky a pradědečkové.

Nejúčinnější látkou, kterou kaštany obsahují, je aescin, který je využíván především k léčbě žilních onemocnění dolních končetin, jako jsou chronická žilní nedostatečnost, křečové žíly, dále k léčbě místních otoků a zánětů, k léčbě a předcházení vzniku pooperačních podlitin, ale i hemoroidů. Zpevňuje krevní kapiláry a také zlepšuje pružnost i propustnost cévní stěny. Užívá se také k léčení bolestivých syndromů páteře, jako jsou poruchy plotének, ústřel, ischias, bolestivé napětí v šíji.

Naučte se skládat origami. V našem videu tentokrát najdete návod na roztomilou lišku. Použít ji můžete jako hezkou dekoraci do bytu nebo si jen užít skládání s dětmi, které ji také zvládnou.

Kaštanová mast také účinně zmírňuje obtíže při omezené kosterní hybnosti, při revmatismu, brnění nohou, studených končetinách. Zlepšuje i prokrvení orgánů. Provedené výzkumy také ukázaly, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž pomáhá při cukrovce a jaterních potížích. Dále kaštan léčí vodnatost a otoky, zejména otoky lymfatických žláz. Tinktura se může nanášet na postiženou část pleti, kde je akné, zmírňuje totiž zánět a uzavírá zanícené póry.

A protože je sezóna kaštanů v plném proudu, je nejvyšší čas se na ně vypravit a pustit se do výroby domácí tinktury, případně následně i masti. Podrobné návody najdete v dalších kapitolách článku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |