vytisknout velikost písma Jak vyrobit kaštanovou tinkturu a mast

Bolí vás a otékají vám nohy, trápí vás křečové žíly, hemoroidy, bolestivé a nepohyblivé klouby či stále studené končetiny? Řešením je kaštanová mast či tinktura, kterou si podle našeho návodu zvládnete vyrobit sami doma.
Jak vyrobit kaštanovou tinkturu a mast | iStock

Většina z nás si kaštany spojuje jen s dětmi a výrobou různých zvířátek, případně se zimním krmením lesní zvěře. Věděli jste ale, že jírovec maďal, jak se strom správně botanicky jmenuje, je také uznávanou léčivkou? A to už od sedmnáctého století. Úžasné účinky jeho plodů a květů hojně využívali i naše prababičky a pradědečkové.

Nejúčinnější látkou, kterou kaštany obsahují, je aescin, který je využíván především k léčbě žilních onemocnění dolních končetin, jako jsou chronická žilní nedostatečnost, křečové žíly, dále k léčbě místních otoků a zánětů, k léčbě a předcházení vzniku pooperačních podlitin, ale i hemoroidů. Zpevňuje krevní kapiláry a také zlepšuje pružnost i propustnost cévní stěny. Užívá se také k léčení bolestivých syndromů páteře, jako jsou poruchy plotének, ústřel, ischias, bolestivé napětí v šíji.

Naučte se skládat origami. V našem videu tentokrát najdete návod na roztomilou lišku. Použít ji můžete jako hezkou dekoraci do bytu nebo si jen užít skládání s dětmi, které ji také zvládnou.

Kaštanová mast také účinně zmírňuje obtíže při omezené kosterní hybnosti, při revmatismu, brnění nohou, studených končetinách. Zlepšuje i prokrvení orgánů. Provedené výzkumy také ukázaly, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž pomáhá při cukrovce a jaterních potížích. Dále kaštan léčí vodnatost a otoky, zejména otoky lymfatických žláz. Tinktura se může nanášet na postiženou část pleti, kde je akné, zmírňuje totiž zánět a uzavírá zanícené póry.

A protože je sezóna kaštanů v plném proudu, je nejvyšší čas se na ně vypravit a pustit se do výroby domácí tinktury, případně následně i masti. Podrobné návody najdete v dalších kapitolách článku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |