vytisknout velikost písma Jak vyrobit kaštanovou tinkturu a mast

Bolí vás a otékají vám nohy, trápí vás křečové žíly, hemoroidy, bolestivé a nepohyblivé klouby či stále studené končetiny? Řešením je kaštanová mast či tinktura, kterou si podle našeho návodu zvládnete vyrobit sami doma.
Jak vyrobit kaštanovou tinkturu a mast | iStock

Většina z nás si kaštany spojuje jen s dětmi a výrobou různých zvířátek, případně se zimním krmením lesní zvěře. Věděli jste ale, že jírovec maďal, jak se strom správně botanicky jmenuje, je také uznávanou léčivkou? A to už od sedmnáctého století. Úžasné účinky jeho plodů a květů hojně využívali i naše prababičky a pradědečkové.

Nejúčinnější látkou, kterou kaštany obsahují, je aescin, který je využíván především k léčbě žilních onemocnění dolních končetin, jako jsou chronická žilní nedostatečnost, křečové žíly, dále k léčbě místních otoků a zánětů, k léčbě a předcházení vzniku pooperačních podlitin, ale i hemoroidů. Zpevňuje krevní kapiláry a také zlepšuje pružnost i propustnost cévní stěny. Užívá se také k léčení bolestivých syndromů páteře, jako jsou poruchy plotének, ústřel, ischias, bolestivé napětí v šíji.

Naučte se skládat origami. V našem videu tentokrát najdete návod na roztomilou lišku. Použít ji můžete jako hezkou dekoraci do bytu nebo si jen užít skládání s dětmi, které ji také zvládnou.

Kaštanová mast také účinně zmírňuje obtíže při omezené kosterní hybnosti, při revmatismu, brnění nohou, studených končetinách. Zlepšuje i prokrvení orgánů. Provedené výzkumy také ukázaly, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž pomáhá při cukrovce a jaterních potížích. Dále kaštan léčí vodnatost a otoky, zejména otoky lymfatických žláz. Tinktura se může nanášet na postiženou část pleti, kde je akné, zmírňuje totiž zánět a uzavírá zanícené póry.

A protože je sezóna kaštanů v plném proudu, je nejvyšší čas se na ně vypravit a pustit se do výroby domácí tinktury, případně následně i masti. Podrobné návody najdete v dalších kapitolách článku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |