vytisknout velikost písma Jak vyrobit kaštanovou tinkturu a mast

Bolí vás a otékají vám nohy, trápí vás křečové žíly, hemoroidy, bolestivé a nepohyblivé klouby či stále studené končetiny? Řešením je kaštanová mast či tinktura, kterou si podle našeho návodu zvládnete vyrobit sami doma.
Jak vyrobit kaštanovou tinkturu a mast | iStock

Většina z nás si kaštany spojuje jen s dětmi a výrobou různých zvířátek, případně se zimním krmením lesní zvěře. Věděli jste ale, že jírovec maďal, jak se strom správně botanicky jmenuje, je také uznávanou léčivkou? A to už od sedmnáctého století. Úžasné účinky jeho plodů a květů hojně využívali i naše prababičky a pradědečkové.

Nejúčinnější látkou, kterou kaštany obsahují, je aescin, který je využíván především k léčbě žilních onemocnění dolních končetin, jako jsou chronická žilní nedostatečnost, křečové žíly, dále k léčbě místních otoků a zánětů, k léčbě a předcházení vzniku pooperačních podlitin, ale i hemoroidů. Zpevňuje krevní kapiláry a také zlepšuje pružnost i propustnost cévní stěny. Užívá se také k léčení bolestivých syndromů páteře, jako jsou poruchy plotének, ústřel, ischias, bolestivé napětí v šíji.

Naučte se skládat origami. V našem videu tentokrát najdete návod na roztomilou lišku. Použít ji můžete jako hezkou dekoraci do bytu nebo si jen užít skládání s dětmi, které ji také zvládnou.

Kaštanová mast také účinně zmírňuje obtíže při omezené kosterní hybnosti, při revmatismu, brnění nohou, studených končetinách. Zlepšuje i prokrvení orgánů. Provedené výzkumy také ukázaly, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž pomáhá při cukrovce a jaterních potížích. Dále kaštan léčí vodnatost a otoky, zejména otoky lymfatických žláz. Tinktura se může nanášet na postiženou část pleti, kde je akné, zmírňuje totiž zánět a uzavírá zanícené póry.

A protože je sezóna kaštanů v plném proudu, je nejvyšší čas se na ně vypravit a pustit se do výroby domácí tinktury, případně následně i masti. Podrobné návody najdete v dalších kapitolách článku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |