vytisknout velikost písma Jak vyrobit jitrocelovou mast: Hojivý zázrak jen ze dvou ingrediencí

Ať už vás trápí ekzém, poničené ruce, odřeniny, spáleniny či záněty žil, nemusíte utrácet vysoké částky za různé přípravky v lékárně. Pomůže vám jitrocelová mast, kterou si snadno vyrobíte doma. A my vám poradíme, jak na to.
Jak vyrobit jitrocelovou mast: Hojivý zázrak jen ze dvou ingrediencí

Hojivé a antibiotické účinky jitrocele jsou známé po staletí. Nejčastěji se tato bylina používá ve formě čaje nebo sirupu, nezastupitelné místo ve vaší lékárničce by ale měla mít i mast. Oceníte ji totiž při mnoha obtížích. Skvěle regeneruje pokožku, používá se proto na drobná poranění, řezné ranky, popáleniny a odřeniny, poradí si také s různými kožními infekcemi, vyrážkou, hmyzími štípanci, ale i aknózní pletí, pomůže při vyhlazování čerstvých jizev. Příznivě působí i na ekzémy, které se vyznačují zánětem, suchostí či zarudnutím na povrchu kůže. Urychluje také vstřebávání otoků a modřin, ulevuje při bolestech a únavě nohou, hodí se při povrchovém zánětu žil. V neposlední řadě má příznivé účinky na obvykle špatně se hojící proleženiny a bércové vředy.

Jak použít kořen pampelišky: Uvařte si z něj čaj, kávu nebo připravte tinkturu

Jak použít kořen pampelišky: Uvařte si z něj čaj, kávu nebo připravte tinkturu

Je lepší jitrocel kopinatý, nebo větší?

Na výrobu masti můžete použít jak jitrocel kopinatý, ten poznáte podle dlouhých úzkých listů, nebo jitrocel větší, který má typicky vejčité až kulaté listy. Jitrocel kopinatý spíše hojí, jitrocel větší zase dezinfikuje. Nebojte se použít je třeba půl na půl. Sbírat jitrocel můžete od května až do září v podstatě kdekoliv, vyberte si ale raději místo, kam se nechodí venčit psi. Čerstvé listy pak zpracujte co nejdřív.

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Recept na domácí jitrocelovou mast

Vyrobit si jitrocelovou mast doma je opravdu snadné a zvládne to úplně každý, nepotřebujete k tomu mít žádné bylinkářské znalosti ani speciální ingredience.

Ingredience:

1,5 hrsti čerstvě natrhaných listů jitrocele
300 g čistého vepřového sádla nebo jiného vhodného tuku (kokosový, kakaové nebo bambucké máslo)

Postup:

1. Natrhané listy omyjte a dobře osušte. Pak je natrhejte nebo keramickým nožem nakrájejte na menší kousky, případně je pomačkejte v hmoždíři.

2. Ve vodní lázni si ve velké nádobě rozpusťte tuk, nasypte do něj jitrocel a při 40 stupních ho nechte macerovat asi čtyři hodiny. Všechny listy by měly být ponořené pod hladinou tuku. Pak nádobu vyndejte, obsah nechte vychladnout a na týden ho uložte na temné a chladné místo.

3. Po týdnu obsah mísy znovu pozvolna rozehřejte a následně přeceďte přes jemné plátýnko nebo gázu. Pokud chcete mít mast hustší a nechcete, aby se při pokojové teplotě rozpouštěla, přidejte 3–5% včelí vosk. Pro příjemnější vůni můžete přidat pár kapek oblíbeného esenciálního oleje nebo oleje z čajovníku.

4. Přecezenou mast nalijte do čisté a suché skleničky nebo plastového kelímku. V lednici vám bez problémů vydrží rok.

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost
Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby