vytisknout velikost písma Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Věděli jste, že z plodů šípkové růže se dá připravit nejen zdraví prospěšný čaj, ale také chutné víno? Návod na jeho přípravu je snadný. Potřebovat budete jen tři ingredience.
Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek | iStock

Počasí si s námi už tak trochu pohrává, teploty po ránu klesají i pod deset stupňů Celsia, kolem poledne ale mají sluneční paprsky ještě sílu. Abyste si je vychutnali a načerpali před zimou jejich energii, vydejte se třeba o víkendu někam do přírody na hezkou procházku. Během ní můžete celou rodinu zapojit třeba do trhání šípků. Září a začátek října jsou totiž pro jejich sběr tím nejvhodnějším obdobím.

Sbírejte jen dobře vyzrálé plody. Poznáte je tak, že jsou na dotek tvrdé, mají lesklou slupku a tmavě oranžovou až sytě červenou barvu. Po rozloupnutí uvnitř uvidíte žlutá semínka s jemnými chloupky. Pokud narazíte na šípky nahnědlé nebo změklé, nechte je raději na keři ptáčkům, kteří si na nich ještě pochutnají. Na procházku se vybavte zahradnickými nůžkami a rukavicemi, keře mají houževnaté větvičky poseté ostrými trny. A nezapomeňte na něco, do čeho budete šípky ukládat. Vhodný je košík nebo plátěná taška, v nouzi ale stačí i igelitka.

Připravte si báječný bylinkový olej na ochucení pokrmů! Jak na to, to vám v následujícím video návodu poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda:

Ingredience (na pětilitrovou zavařovačku):

  • 1,5 kila čerstvě natrhaných šípků
  • 1,5 kila krystalového cukru
  • 3 litry vody

Postup:

1. Čerstvě natrhané šípky důkladně přeberte, odstraňte všechny poškozené, nahnilé nebo plesnivé plody a ty ostatní zbavte zbytků uschlých okvětních lístků.

2. Očištěné šípky dobře omyjte pod tekoucí vodou a jednotlivé plody zbavte stopek.

3. Cukr nasypte do hrnce, zalijte vodou, za občasného míchání přiveďte k varu a vařte asi pět minut. Hotový cukerný roztok pak odstavte a nechte zcela vychladnout.

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

4. Šípky nasypte do pětilitrové zavařovací sklenice a zalijte připraveným studeným cukerným roztokem.

5. Hrdlo láhve překryjte pergamenovým papírem, který dobře připevněte provázkem ovázaným okolo hrdla. Do napnutého papíru pak udělejte tři až čtyři malé dírky, aby během kvašení mohl unikat vzduch.

6. Láhev pak umístěte někam na sluníčko a nechte obsah rozkvasit při teplotě okolo dvaceti stupňů Celsia.

7. Během kvašení budou šípky postupně klesat ke dnu. Jakmile klesnou všechny a proces kvašení viditelně ustane, můžete obsah lahve přecedit, slít do lahví a ihned zazátkovat. Hotové víno uložte na temné a chladné místo.

Scezené šípky můžete znovu nasypat do zavařovací sklenice, zalít novým cukerným roztokem a celý proces zopakovat. Získate tak druhou dávku chutného vína.

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |