vytisknout velikost písma Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Věděli jste, že z plodů šípkové růže se dá připravit nejen zdraví prospěšný čaj, ale také chutné víno? Návod na jeho přípravu je snadný. Potřebovat budete jen tři ingredience.
Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek | iStock

Počasí si s námi už tak trochu pohrává, teploty po ránu klesají i pod deset stupňů Celsia, kolem poledne ale mají sluneční paprsky ještě sílu. Abyste si je vychutnali a načerpali před zimou jejich energii, vydejte se třeba o víkendu někam do přírody na hezkou procházku. Během ní můžete celou rodinu zapojit třeba do trhání šípků. Září a začátek října jsou totiž pro jejich sběr tím nejvhodnějším obdobím.

Sbírejte jen dobře vyzrálé plody. Poznáte je tak, že jsou na dotek tvrdé, mají lesklou slupku a tmavě oranžovou až sytě červenou barvu. Po rozloupnutí uvnitř uvidíte žlutá semínka s jemnými chloupky. Pokud narazíte na šípky nahnědlé nebo změklé, nechte je raději na keři ptáčkům, kteří si na nich ještě pochutnají. Na procházku se vybavte zahradnickými nůžkami a rukavicemi, keře mají houževnaté větvičky poseté ostrými trny. A nezapomeňte na něco, do čeho budete šípky ukládat. Vhodný je košík nebo plátěná taška, v nouzi ale stačí i igelitka.

Připravte si báječný bylinkový olej na ochucení pokrmů! Jak na to, to vám v následujícím video návodu poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda:

Ingredience (na pětilitrovou zavařovačku):

  • 1,5 kila čerstvě natrhaných šípků
  • 1,5 kila krystalového cukru
  • 3 litry vody

Postup:

1. Čerstvě natrhané šípky důkladně přeberte, odstraňte všechny poškozené, nahnilé nebo plesnivé plody a ty ostatní zbavte zbytků uschlých okvětních lístků.

2. Očištěné šípky dobře omyjte pod tekoucí vodou a jednotlivé plody zbavte stopek.

3. Cukr nasypte do hrnce, zalijte vodou, za občasného míchání přiveďte k varu a vařte asi pět minut. Hotový cukerný roztok pak odstavte a nechte zcela vychladnout.

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

4. Šípky nasypte do pětilitrové zavařovací sklenice a zalijte připraveným studeným cukerným roztokem.

5. Hrdlo láhve překryjte pergamenovým papírem, který dobře připevněte provázkem ovázaným okolo hrdla. Do napnutého papíru pak udělejte tři až čtyři malé dírky, aby během kvašení mohl unikat vzduch.

6. Láhev pak umístěte někam na sluníčko a nechte obsah rozkvasit při teplotě okolo dvaceti stupňů Celsia.

7. Během kvašení budou šípky postupně klesat ke dnu. Jakmile klesnou všechny a proces kvašení viditelně ustane, můžete obsah lahve přecedit, slít do lahví a ihned zazátkovat. Hotové víno uložte na temné a chladné místo.

Scezené šípky můžete znovu nasypat do zavařovací sklenice, zalít novým cukerným roztokem a celý proces zopakovat. Získate tak druhou dávku chutného vína.

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |