vytisknout velikost písma Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Věděli jste, že z plodů šípkové růže se dá připravit nejen zdraví prospěšný čaj, ale také chutné víno? Návod na jeho přípravu je snadný. Potřebovat budete jen tři ingredience.
Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek | iStock

Počasí si s námi už tak trochu pohrává, teploty po ránu klesají i pod deset stupňů Celsia, kolem poledne ale mají sluneční paprsky ještě sílu. Abyste si je vychutnali a načerpali před zimou jejich energii, vydejte se třeba o víkendu někam do přírody na hezkou procházku. Během ní můžete celou rodinu zapojit třeba do trhání šípků. Září a začátek října jsou totiž pro jejich sběr tím nejvhodnějším obdobím.

Sbírejte jen dobře vyzrálé plody. Poznáte je tak, že jsou na dotek tvrdé, mají lesklou slupku a tmavě oranžovou až sytě červenou barvu. Po rozloupnutí uvnitř uvidíte žlutá semínka s jemnými chloupky. Pokud narazíte na šípky nahnědlé nebo změklé, nechte je raději na keři ptáčkům, kteří si na nich ještě pochutnají. Na procházku se vybavte zahradnickými nůžkami a rukavicemi, keře mají houževnaté větvičky poseté ostrými trny. A nezapomeňte na něco, do čeho budete šípky ukládat. Vhodný je košík nebo plátěná taška, v nouzi ale stačí i igelitka.

Připravte si báječný bylinkový olej na ochucení pokrmů! Jak na to, to vám v následujícím video návodu poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda:

Ingredience (na pětilitrovou zavařovačku):

  • 1,5 kila čerstvě natrhaných šípků
  • 1,5 kila krystalového cukru
  • 3 litry vody

Postup:

1. Čerstvě natrhané šípky důkladně přeberte, odstraňte všechny poškozené, nahnilé nebo plesnivé plody a ty ostatní zbavte zbytků uschlých okvětních lístků.

2. Očištěné šípky dobře omyjte pod tekoucí vodou a jednotlivé plody zbavte stopek.

3. Cukr nasypte do hrnce, zalijte vodou, za občasného míchání přiveďte k varu a vařte asi pět minut. Hotový cukerný roztok pak odstavte a nechte zcela vychladnout.

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

4. Šípky nasypte do pětilitrové zavařovací sklenice a zalijte připraveným studeným cukerným roztokem.

5. Hrdlo láhve překryjte pergamenovým papírem, který dobře připevněte provázkem ovázaným okolo hrdla. Do napnutého papíru pak udělejte tři až čtyři malé dírky, aby během kvašení mohl unikat vzduch.

6. Láhev pak umístěte někam na sluníčko a nechte obsah rozkvasit při teplotě okolo dvaceti stupňů Celsia.

7. Během kvašení budou šípky postupně klesat ke dnu. Jakmile klesnou všechny a proces kvašení viditelně ustane, můžete obsah lahve přecedit, slít do lahví a ihned zazátkovat. Hotové víno uložte na temné a chladné místo.

Scezené šípky můžete znovu nasypat do zavařovací sklenice, zalít novým cukerným roztokem a celý proces zopakovat. Získate tak druhou dávku chutného vína.

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

11.  8.  2019 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

24.  7.  2019 |
10 rostlin, které budou na zahradě krásné, i když bude sucho a dojde voda

10 rostlin, které budou na zahradě krásné, i …

Bojíte se, že se vám zahrada promění v poušť, na níž nevydrží nic živého? V tropických letních dnech by se to snadno mohlo stát. Anebo na vedro vyzrajte a vsaďte na rostliny, které u nás nejsou doma, ale horké a suché léto doslova milují.

7.  7.  2019 |