vytisknout velikost písma Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Věděli jste, že z plodů šípkové růže se dá připravit nejen zdraví prospěšný čaj, ale také chutné víno? Návod na jeho přípravu je snadný. Potřebovat budete jen tři ingredience.
Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Září a začátek října jsou pro sběr šípků tím nejvhodnějším obdobím. Sbírejte jen dobře vyzrálé plody. Poznáte je tak, že jsou na dotek tvrdé, mají lesklou slupku a tmavě oranžovou až sytě červenou barvu. Po rozloupnutí uvnitř uvidíte žlutá semínka s jemnými chloupky. Pokud narazíte na šípky nahnědlé nebo změklé, nechte je raději na keři ptáčkům, kteří si na nich ještě pochutnají. Až půjdete sbírat šípky, určitě se vybavte zahradnickými nůžkami a rukavicemi, keře mají houževnaté větvičky poseté ostrými trny. 

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Ingredience (na pětilitrovou zavařovačku):

  • 1,5 kila čerstvě natrhaných šípků
  • 1,5 kila krystalového cukru
  • 3 litry vody

Postup:

1. Čerstvě natrhané šípky důkladně přeberte, odstraňte všechny poškozené, nahnilé nebo plesnivé plody a ty ostatní zbavte zbytků uschlých okvětních lístků.

2. Očištěné plody dobře omyjte pod tekoucí vodou a jednotlivé plody zbavte stopek.

3. Cukr nasypte do hrnce, zalijte vodou, za občasného míchání přiveďte k varu a vařte asi pět minut. Hotový cukerný roztok pak odstavte a nechte zcela vychladnout.

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

4. Šípky nasypte do pětilitrové zavařovací sklenice a zalijte připraveným studeným cukerným roztokem.

5. Hrdlo láhve překryjte pergamenovým papírem, který dobře připevněte provázkem ovázaným okolo hrdla. Do napnutého papíru pak udělejte tři až čtyři malé dírky, aby během kvašení mohl unikat vzduch.

6. Láhev pak umístěte někam na sluníčko a nechte obsah rozkvasit při teplotě okolo dvaceti stupňů Celsia.

7. Během kvašení budou šípky postupně klesat ke dnu. Jakmile klesnou všechny a proces kvašení viditelně ustane, můžete obsah lahve přecedit, slít do lahví a ihned zazátkovat. Hotové víno uložte na temné a chladné místo.

Scezené šípky můžete znovu nasypat do zavařovací sklenice, zalít novým cukerným roztokem a celý proces zopakovat. Získáte tak druhou dávku této tekuté dobroty.

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |