vytisknout velikost písma Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Přírodní prostředek proti kašli a nachlazení je nejen účinný, ale také chutný. Což oceníte, především pokud máte děti. Připravit si ho doma do zásoby je skutečně snadné.
Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup | iStock

Jitrocel kopinatý je rozšířená bylina. Roste nejen v celé Evropě, ale i Asii. U nás ho ve velkém množství můžete nalézt na polích, u cest, na lukách, na ladem ležící půdě a v travnatých příkopech. Jde o vytrvalou bylinu s typickými podlouhlými vejčitými listy, uspořádanými do přízemní růžice. Z ní vyrůstá několik stvolů, zakončených válcovitým klasem drobných kvítků.
Má téměř zázračné léčivé účinky. Používá se jak vnitřně, tak zevně.

Nejčastěji se užívá při všech onemocněních dýchacích orgánů, například i dnes tolik rozšířenému astmatu. Je skvělým prostředkem v boji s nachlazením, posiluje horní cesty dýchací, usnadňuje odkašlávání, pomáhá při silném zahlenění tím, že hleny rozpouští a uvolňuje. Ulevuje při zánětech průdušek a mandlí. Sirup z něj má ale také pročišťující účinky a celkově posiluje organismus. Slabší jedinci s narušenou imunitou, i ti, které trápí ekzémy, ho tak mohou užívat i jako prevenci.

Zdobí voňavé kvítky levandule vaši zahradu nebo balkon? Z něžné květinky se nemusíte radovat pouze teď, když kvete, ale můžete si ji i usušit. V následujícím videu vám poradíme, jak na to:

Sbírají se především listy, a to nejlépe v době, kdy rostlina nemá květní stvoly. Léčivé účinky mají ale i semena. Stejně jako u dalších bylinek, nesmějí být listy při sběru příliš vlhké. Proto je nesbíráme po ránu, kdy je ještě pokrývá rosa, ani po dešti. Je třeba také dát pozor na to, aby se nasbírané listy příliš nepomačkaly, rychle pak totiž černají a ztrácejí účinné léčivé látky.

Pokud si ho budete chtít usušit na čaj, měli byste vědět, že je jitrocel na sušení jednou z nejchoulostivějších léčivých rostlin. Jeho listy se totiž snadno zapaří a pak tmavnou. Sušit se proto musí co nejrychleji, nejlépe venku na sluníčku rozložený na sítech v nízké vrstvě. V troubě pak při teplotě do 40 stupňů Celsia. Správně usušená droga by měla mít zelenou, mírně zelenohnědou barvu. Je téměř bez pachu a má mírně hořkou a poněkud svíravou chuť. Uchovávat byste ji měli v temnu v dobře uzavřené vzduchotěsné nádobě.

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |