vytisknout velikost písma Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Přírodní prostředek proti kašli a nachlazení je nejen účinný, ale také chutný. Což oceníte, především pokud máte děti. Připravit si ho doma do zásoby je skutečně snadné.
Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

léčivé účinky      jak sušit jitrocel     recept na sirup

Jitrocel kopinatý je rozšířená bylina. Roste nejen v celé Evropě, ale i v Asii. U nás ho ve velkém množství můžete nalézt na polích, u cest, na lukách, na ladem ležící půdě a v travnatých příkopech. Jde o vytrvalou bylinu s typickými podlouhlými vejčitými listy, uspořádanými do přízemní růžice. Z ní vyrůstá několik stvolů, zakončených válcovitým klasem drobných kvítků.
Má téměř zázračné léčivé účinky. Používá se jak vnitřně, tak zevně.

Účinky na zdraví: Astma, nachlazení, záněty

Nejčastěji se užívá při všech onemocněních dýchacích orgánů, například i při dnes tolik rozšířeném astmatu. Je skvělým prostředkem v boji s nachlazením, posiluje horní cesty dýchací, usnadňuje odkašlávání, pomáhá při silném zahlenění tím, že hleny rozpouští a uvolňuje. Ulevuje při zánětech průdušek a mandlí. Sirup z něj má ale také pročišťující účinky a celkově posiluje organismus. Slabší jedinci s narušenou imunitou i ti, které trápí ekzémy, ho tak mohou užívat i jako prevenci.

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí šeříkový sirup

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí šeříkový sirup

Jak sbírat jitrocel, sušit ho a skladovat?

Sbírají se především listy, a to nejlépe v době, kdy rostlina nemá květní stvoly. Léčivé účinky mají ale i semena. Stejně jako u dalších bylinek nesmějí být listy při sběru příliš vlhké. Proto je nesbíráme po ránu, kdy je ještě pokrývá rosa, ani po dešti. Je třeba také dát pozor na to, aby se nasbírané listy příliš nepomačkaly, rychle pak totiž černají a ztrácejí účinné léčivé látky.

Pokud si ho budete chtít usušit na čaj, měli byste vědět, že je jitrocel na sušení jednou z nejchoulostivějších léčivých rostlin. Jeho listy se totiž snadno zapaří a pak tmavnou. Sušit se proto musí co nejrychleji, nejlépe venku na sluníčku rozložený na sítech v nízké vrstvě. V troubě pak při teplotě do 40 stupňů Celsia. Správně usušená droga by měla mít zelenou, mírně zelenohnědou barvu. Je téměř bez pachu a má mírně hořkou a poněkud svíravou chuť. Uchovávat byste ji měli v temnu v dobře uzavřené vzduchotěsné nádobě.

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Recept na domácí jitrocelový sirup

Budete potřebovat:

  • čerstvé mladé listy jitrocele kopinatého
  • třtinový nebo hnědý nerafinovaný cukr
  • chemicky neošetřené citrony
  • pětilitrovou zavařovací sklenici
Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Postup:

1. Listy jitrocele důkladně opláchněte ledovou vodou a kuchyňskou papírovou utěrkou rychle osušte. Umytý citron i s kůrou nakrájejte na tenké plátky.

2. Vezměte si čistou, vařící vodou vypláchnutou a usušenou zavařovací sklenici a začněte vrstvit tak, že naskládáte asi centimetr vysokou vrstvu jitrocele, na ni dáte dva plátky citronu a zasypete asi centimetrovou vrstvou cukru. Každou další vrstvu jitrocele rukou pořádně stlačte a upěchujte. Tímto způsobem postupujte, dokud nebude sklenice plná. Poslední vrstvou musí být cukr.

3. Naplněnou láhev uzavřete a nechte stát na slunném místě, dokud listy nepustí všechnu šťávu a cukr se úplně nerozpustí. Obvykle stačí sedm až deset dnů.

4. Obsah sklenice pak přeceďte přes čisté jemné plátýnko nebo gázu, listy důkladně vymačkejte a slijte do uzavíratelných, nejlépe tmavých lahviček. Skladujte v lednici. Pokud chcete trvanlivost sirupu prodloužit, můžete ho sterilovat.

Sirup užívejte buď po lžičkách, nebo přidávejte do vody či čaje.

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

6.  10.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci. Plus tipy na správné skladování

Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci…

Pokud se poohlížíte po nějakém přírodním produktu na podporu imunity, je šípek tou pravou trefou do černého, protože obsahuje obrovské množství blahodárných látek. Poradíme vám, jak šípky správně sušit, ať už v sušičce, v troubě nebo na slunci, a jak je uchovávat, aby vydržely co nejdéle.

10.  10.  2020 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

14.  10.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |