7
Fotogalerie

Jak vypěstovat sapan, strom, na kterém rozkvétají kolibříci

Když se na tomto exotickém stromku nebo keříku objeví květy, změní se i česká zahrádka na kousek tropického pralesa, v němž pořádají slet nádherně zbarvení kolibříci. Co je to za kouzlo?

Kdo je onen kouzelník

Sapan (latinsky Caesalpina, karibsky divi-divi) je dvou až třímetrový stromek nebo keř, s jehož druhy se lze setkat v tropických i subtropických oblastech Asie, Jižní Ameriky, na Karibských ostrovech, ale také v jižní Evropě.

sapan strom.jpg
Sapan možná znáte z dovolené v cizích krajích

Caesalpinia pulcherrima

Jako okrasná dřevina se pěstuje několik druhů, z nichž nejznámější je Caesalpinia pulcherrima. Překlad latinského označení napovídá proč: pulcherrimus znamená nejkrásnější. Tento keřík nebo stromek dorůstá asi do dvoumetrové výšky, bývá bohatě rozvětvený, ale tím, co je na něm nejkrásnější, jsou jeho květy.

Ty měří v průměru okolo pěti centimetrů a jsou složené z pěti korunních plátků, z jejichž středu vybíhají dlouhé, pylové tyčinky připomínající ocásek kolibříka. Když stromek rozkvete, vypadá to, jako by sladkým nektarem přilákal nejkrásnější ptáčky z celého pralesa.

Květy mají červenou barvu, na okrajích ji střídá žlutooranžová. Pěstují se i žlutokvěté variety, například C. pulcherrima flava ‘Yellow Bird’ nebo růžová ‘Pink Bird of Paradise Tree’.

Pink Bird of Paradise Tree.jpg
‘Pink Bird of Paradise Tree’ připomíná svým květem orchidej

Všechny variety C. pulcherrima se hodí pro pěstování v bytových podmínkách. Jsou teplomilné a potřebují slunné stanoviště. V plném létě jim svědčí letnění na chráněném místě na zahrádce nebo terase. Pozor však dejte na příliš chladné noci.

Caesalpinia gillesii

Krásou květů si s „kolibříkovým keřem“ nijak nezadá Caesalpinia gillesii s neméně bohatými červenými „ocásky“ vyčnívajícími tentokrát ze žlutozelených květů. Původním domovem tohoto krasavce je Argentina a Uruquay.

Caesalpinia gillesii.jpg
Caesalpinia gillesii

I tento druh sapanu je teplomilný a libuje si na sluníčku. Je o něco méně choulostivý a letnění mu jen prospěje. Chladnější měsíce však musí přečkat v bezmrazé světlé místnosti – nejlépe tak s deseti až patnácti stupni, aby si odpočinul.

Caesalpinia spinosa

Do trojice často pěstovaných sapanů patří C. spinosa s drobnějšími žlutými květy seskupenými v hroznech. Je nejodolnějším z této skupinky. Vydrží pěstování v bytových podmínkách, ale může zdobit zahrádku nebo terasu po většinu vegetačního období. Má rád slunečné stanoviště, ale spokojí se i s polostínem.

Venku vydrží bez újmy až do příchodu prvních přízemních mrazíků, ale nevyplatí se čekat, až uhodí; raději stromek přeneste do bytu či zimní zahrady včas. Zimování mu bude vyhovovat stejné jako u předchozího druhu, snese však i chladnější umístění. Z dalších známých druhů je to například žlutokvětý C. tinctoria či C. peltophoroides pocházející z Jižní Ameriky.

Caesalpinia peltophoroides.jpg
Caesalpinia peltophoroides dorůstá stejně jako ostatní sapany rozměrů stromů a větších keřů

Jak si pořídit hejno kolibříků 

Ač exotické a poměrně choulostivé dřeviny, jsou sapany poměrně snadno vypěstovatelné tou nejlevnější možnou cestou, tedy ze semen. Ta jsou klíčivá během celého roku, ale protože se jedná o teplomilné druhy, nejlépe se k životu probouzejí na jaře, když už příroda vysílá silné signály typu „milujte se a množte se“. Semena jsou dobře chráněna silnou slupkou, jíž je pro snadnější naklíčení vhodné opatrně napilovat.

Semena vložte do množícího substrátu a udržujte jej vlhký. Vhodná teplota pro klíčivost je kolem dvaceti stupňů. Vzrostlé rostlinky přesaďte do květináče se substrátem pro pokojové rostliny a nezapomeňte na zálivku.

Caesalpinia spinosa.jpg
Semena jsou ukrytá v luscích

Jak krmit kolibříky

Sapany mají rádi výživnou půdu, proto je během vegetačního období jednou týdně přihnojujte střídavě minerálními a organickými hnojivy. Slunné stanoviště si také žádá pravidelnou a vydatnou zálivku.

Na podzim přeneste rostliny do chladnější, světlé místnosti a zálivku omezte. Nemáte-li možnost takového odpočinkového umístění, ponechte je klidně dál v teplé místnosti. Na jaře je možné rostlinky přesadit do o něco většího květináče s novou zemí. Pro zkošatění je možné stromek částečně sestřihnout.

Caesalpinia_pulcherrima.jpg
Nebojte se použít nůžky, rostlina se tak rozroste do všech stran

Někdo může, někdo ne

Sapany patří mezi takzvané halucinogenní rostliny, takže jsou-li v domácnosti malé děti či stejně nerozumně zvídaví zvířecí obyvatelé, je opatrnost víc než na místě. Jak už to ale u rostlin bývá, jejich nebezpečné látky mohou být v menším množství léčivé.

Nejinak je tomu u sapanů. Drcené lusky se používají k přípravě čaje, který díky antibakteriálním látkám pomáhá při zánětech dýchacích cest, angínách či zánětech ústní dutiny. Používá se také k léčbě hemoroidů. Jihoameričtí indiáni vyráběli ze sapanů přírodní barvivo a při rukodělné výrobě tkanin se používá dodnes.

sapan Aurea.jpg
Sapany jsou krásné i žluté, na fotce C. Aurea

Internetový tip na koupi semen

Duben patří mezi nejpříhodnější období ke koupi a  následné výsadbě semen sapanu. Chcete-li se i vy pustit podle našeho návodu do pěstování této rostliny, pak vězte, že její semena nenajdete ve všech květinářstvích a zahradnictvích - nejedná se o tradiční rostlinu. Je nutné objednat si je ve specializovaných prodejnách, zkuste například internetové adresy www.jikl.cz nebo www.koexflor.cz.

Doporučujeme

Články odjinud