vytisknout velikost písma Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.
Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Z pětatřiceti známých druhů mangovníku se na náš trh dostanou většinou plody manga nádherného (Magnifera indica), které nejlépe snáší dlouhou dopravu. Jeho největším producentem je Thajsko.

Nejdřív si na mangu pochutnejte

Pecku z dobře vyzrálého plodu před výsevem důkladně zbavíme dužiny kartáčkem pod tekoucí vodou. Tuhý obal můžeme opatrně odstranit. Nejlépe to půjde, když pecku necháme ve vlažné vodě asi dvě hodiny nabobtnat a potom ji ve švu opatrně ostrým nožíkem rozevřeme. Uvnitř je poměrně velké jádro, které nesmíme poškodit, protože pak nevyklíčí.

Pecku nevyhazujte! Exotické mango si můžete vypěstovat doma

Pecku nevyhazujte! Exotické mango si můžete vypěstovat doma

Výsev je malá věda

K výsevu použijeme neutrální kokosový substrát, protože není ani kyselý, ani zásaditý a neobsahuje vápník, který mangovník nesnáší. Substrátem naplníme přiměřeně velkou nádobu a semeno zasypeme tak, aby bylo asi tři centimetry pod povrchem. Po celou dobu klíčení udržujeme substrát vlhký, ne však přemokřený. Teplota by měla být mezi 25 až 30 °C. Za těchto podmínek mango vyklíčí za jeden až tři měsíce.

Mango nakažlivé chuti

Mango nakažlivé chuti

Choulostivý semenáček

První půlrok rostlinu nepřihnojujeme, protože živiny čerpá ze semene. Pak začínáme přihnojovat třetinou doporučené dávky tekutého hnojiva a dávku postupně zvyšujeme až na doporučené plné množství. Koncem léta hnojení a zálivku postupně omezujeme až do konce září, kdy mangovník přezimujeme v místnosti s teplotou kolem 15 °C s co největším přísunem světla.

Ideálním místem pro pěstování mangovníku je vytápěný skleník s možností přisvěcování. Čím je totiž tepleji, tím více musíme mangovníku dopřát světla, což platí i pro rostliny starší, které už můžeme zimovat v chladnějším prostředí, ale samozřejmě ne tam, kde teplota klesá k nule.

Mangovník přesazujeme za jeden až dva roky do směsi složené z jednoho dílu kokosové drti, kompostu a hlinité zahradní půdy, do květináče o dva až čtyři centimetry většího, než byl původní.

Jak si vypěstovat vlastní ovoce ze zimní zahrady

Jak si vypěstovat vlastní ovoce ze zimní zahrady

Na sklizeň si počkáme

Mangovník je strom tropů a subtropů dorůstající v přírodě až do čtyřicetimetrové výšky. U nás určitě tak veliký nebude a prvních květů se dočkáme až po dlouhých sedmi letech, kdy mango začíná poprvé plodit. Komu se podaří vypěstovat alespoň dva plody, na oslavu si může připravit osvěžující salát nebo něco dobrého z indické kuchyně.

Avokádo, česky hruškovec, je krásná rostlina. Jak ho vypěstovat z pecky?

Avokádo, česky hruškovec, je krásná rostlina. Jak ho vypěstovat z pecky?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |