vytisknout velikost písma Jak vypěstovat avokádo z pecky?

Znáte rostlinu zvanou hruškovec přelahodný? Že ne? Určitě jste ale ochutnali její plod – avokádo. Až je příště koupíte, pecku uloženou v dužině nevýrazné chuti nevyhazujte a zkuste z ní vypěstovat rostlinu.
Jak vypěstovat avokádo z pecky?

Vyberte plod, který je měkký a pružný

Pokus o vypěstování avokáda začíná logicky v obchodě. Vybrat správně zralý plod se nedá pouhým okem – může mít různou barvu od žlutavě zelené přes hnědofialovou až po skoro černou s purpurovým nádechem. Pomozte si pohmatem: Zralý plod je mírně měkký a pružný.

Veliké bobule s peckou uvnitř jsou velmi různorodé nejen zabarvením a členitostí slupky, ale i tvarem: od téměř kulovitého přes oválný až po velmi protáhle hruškovitý. Jejich délka se pohybuje od sedmi až po téměř dvacet centimetrů a hmotnost od sedmdesáti gramů až po dva kilogramy.

Tropická zahrada v Čechách? Jde to!

Tropická zahrada v Čechách? Jde to!

Jak naklíčit avokádo?

Zralý plod opatrně podélně rozřízněte, aniž byste poškodili semeno. To vyprostěte z dužiny a očistěte od jejích zbytků, nejlépe papírovou utěrkou. Připravte si buď vlhký, ale propustný substrát, nebo perlit, to pokud se budete chtít pokoušet o pěstování avokáda jako hydroponie. Avokádo uložte špičkou nahoru do hloubky maximálně dva a půl centimetru.

Stačí jen udržovat substrát stále vlhký a nenechat ho v žádném případě přeschnout. Dejte květináč někam k topení, kde je teplota kolem pětadvaceti stupňů Celsia, pak je klíčení poměrně rychlé a bez jakýchkoli problémů.

Exotické druhy ovoce: Co můžete pěstovat i u vás doma?

Exotické druhy ovoce: Co můžete pěstovat i u vás doma?

Teplo a vlhko, základ úspěchu

Pro pěstování je nejdůležitější odpovídající teplota a dostatečná vzdušná vlhkost. Tyto podmínky se nejlépe dodrží ve vytápěném skleníku, rostlině ale můžete vytvořit příznivé podmínky potřebné i pro růst v bytě. Stačí k tomu v zimě pokojová teplota a v létě letnění venku. Důležité je, aby mladé rostliny nebyly na přímém slunci a měly pořád vlhký, ale ne promáčený substrát.

Rostlinu zalévejte nejlépe dešťovou nebo alespoň odstátou vodou shora do květináče, ale hlavně nenechávejte stát vodu v misce. To by mohlo způsobit uhnívání kořenů následované padáním listů a úhynem. Opadem listů reaguje avokádo i na sucho; pokud na to přijdete včas, stačí je ostříhat a zase začít normálně zalévat. Rostlina obvykle brzy znovu obrazí.

Exotické bromélie k nám přišly z Jižní Ameriky. Co dělat, aby kvetly?

Exotické bromélie k nám přišly z Jižní Ameriky. Co dělat, aby kvetly?

Avokádo z pecky plodí až po 4 letech

Při správném pěstování mohou stromečky nést ovoce, a to i při pěstování doma v květináči. Do plodnosti se dostávají zpravidla ve čtyřech až osmi letech věku. Může sice nastat problém s jejich opylením, ale i z neopylených květů mohou díky partenokarpii vzniknout protáhlé plody bez semene, které jsou podobné okurce. 

Partenokarpie je poměrně vzácná vlastnost některých rostlin, které jsou schopny tvořit plody, aniž by byly předtím opyleny. Touto vlastností jsou kromě avokáda obdařeny například některé fíkovníky.

Pěstujte fíkovník smokvoň: jde to v nádobě i ve volné půdě

Pěstujte fíkovník smokvoň: jde to v nádobě i ve volné půdě

Hruškovec přelahodný je strom z Nového světa

Zatímco u nás můžeme avokádo pěstovat jedině v květináči, ve své domovině je avokádo neboli hruškovec přelahodný (Persea americana) až patnáct metrů vysoký strom. Je jednou z nejstarších člověkem pěstovaných kulturních rostlin – podle nálezů v hrobech příslušníků indiánských kultur bezpečně víme, že ho Indiáni Střední a Jižní Ameriky znali už před osmi tisíci lety.

Rod Persea z čeledi vavřínovitých (Lauraceae) zahrnuje minimálně padesát (ale spíše více než stovku) druhů rostoucích převážně v tropické a subtropické části Střední a Jižní Ameriky. Nejznámějším z nich je právě Persea americana, jehož více než osm set kulturních odrůd dává vzniknout celé škále rozmanitě vypadajících plodů avokáda vyvážených do celého světa.

Avokádo, česky hruškovec, je krásná rostlina. Jak ho vypěstovat z pecky?

Avokádo, česky hruškovec, je krásná rostlina. Jak ho vypěstovat z pecky?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |