vytisknout velikost písma Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Bršlice kozí noha, jak ji poznat?

Bršlice je opravdu rozšířená a houževnatá bylina, o čemž svědčí řada lidových názvů. Zvaná je bršlice, kozí noha, také husí noha nebo kerhák či kerhátek (latinsky Aegopodium podagraria).

Zpočátku se bršlice chová jako každý jiný plevel. Na jaře nesměle vyrazí trojčetné pilovité listy, které se rozrostou do přízemní růžice a z nich později vyraší až metr dlouhé duté květní lodyhy. Květy jsou bílé a složené do okolíku a vypadají jako květ mrkve. Na neobdělávaných půdách se bršlice velmi rychle rozmnoží nažkami (druh semínka), vypadávajícími přímo na stanoviště kolem rostliny.

Čerstvé nažky jsou neklíčivé, ale dovolíme-li bršlici přezimovat, jejich klíčivost se zvýší. Jenže bršlici ani tohle nestačí. Raší z bohaté spleti kořenů a oddenků, které zakrátko prorostou půdou všude okolo. A začíná boj, kdo zvítězí.

Zbavit se bršlice není totiž tak jednoduché. Bez ohledu na to, zda má ideální podmínky k růstu, nebo ne, roste vlastně všude! Vytváří husté a rozsáhlé kolonie, kterých se v zahradách jen těžko zbavujeme. Její růst je tak vehementní, že je schopna zahubit nejen trvalky, ale dokonce i některé listnaté či jehličnaté dřeviny. Oddenky i semena se rozšiřují větrem, nářadím, nevhodným zpracováním půdy, ale také třeba i kompostem.

Jak vypadá bršlice a další podrobné informace o ní najdete zde.

Jak se zbavit bršlice?

Existují dva způsoby: chemické přípravky nebo manuální likvidace plevele. Záleží na tom, jak velká je zaplevelená plocha a kolik času, peněz a energie jste ochotni likvidaci bršlice věnovat.

Praktické rady, jak se včas a účinně zbavit plevelů, najdete ZDE.

Chemie patří jen na trávník a cesty

Mezi okrasnými keři, na záhonech, na cestičkách a menších plochách můžete použít přípravek, který se nanáší štětcem přímo na rostliny nebo se jím postřikují listy – Roundup H Hobby, ten je však velmi jedovatý a o jeho zákazu se v nedávné době jednalo na úrovni Evropské unie.

K chemické ochraně trávníku jsou vhodné takzvané selektivní herbicidy – například Dicotex, Bofix či Agro Garlon New, které likvidují dvouděložné plevele (mezi než patří i bršlice), ale neničí trávník.

Chemickým přípravkům však musíte dát až 14denní dobu na to, aby začaly působit až v oddencích. Nejúčinnější je chemický postřik na jaře, kdy bršlice raší a není vyšší než patnáct centimetrů.

Boj s plevelem nikdy nekončí

Boj s plevelem nikdy nekončí

Ruční likvidace – rycí vidle a spousta trpělivosti

Nejlépe na bršlici zabírá ruční pletí, vytrhávání i s kořeny a vyrývání oddenků. Důležitá je pečlivost a technika rytí. K tomu používejte rycí vidle, jimiž nepřesekáte oddenky. Z půdy vybírejte i ty nejmenší úlomky a po dvou týdnech zopakujte rytí i ruční pletí záhonu, jelikož i po důkladném odstranění zůstane v půdě ještě spousta výhonků a kořenů bršlice. Bršlici likvidujte včas a nenechte ji vykvést, aby se vám nemnožila semeny.

Pokud nechcete používat chemii a potřebujete se zbavit bršlice na velké ploše či záhonu, vysaďte tam brambory. Počítejte však s tím, že jejich výsadba musí být hustá a opakovaná po dobu dvou až tří let. Hustá bramborová výsadba zamezí bršlici přístup ke světlu, a tím oslabí její růst. Bršlici můžete likvidovat i rozprostřením černé fólie na celé ploše záhonu.

Při práci na zahradě si protáhnete celé tělo. Další rady, aby vás záda už nebolela, najdete ZDE.

Patří bršlice do kompostu?

Je škoda se zbavovat zelené biohmoty. I plevele množící se převážně kořeny a oddenky (kozí noha bršlice, pýr plazivý, podběl obecný) je škoda pálit a mohou se kompostovat. Před uložením do kompostu je však třeba je řádně usušit – např. na betonovém podkladu nebo na plastové fólii či je nechat vykvasit jako hnojivý roztok.

Kompost je důležitým zdrojem živin v zahradě

Kompost je důležitým zdrojem živin v zahradě

Bršlice zpestří jídelníček

Bršlice je urputný plevel, ale také vítané zpestření jídelníčku. Rozemleté či jemně rozsekané listy bršlice již odedávna nacházely uplatnění jako bylinky. Byly zcela pravidelnou součástí „zelené polévky", nádivek, salátů a špenátu, především kolem Velikonoc. Používaly se především v různých oblastech Německa, ale i v evropské části Ruska.

Bršlice chutí připomíná celer a trošku petržel, je příjemně aromatická. Její listy jsou skvělé jako základ smoothie a salátů. Dá se z ní dělat i pesto nebo je dobré nechat ji vykvasit. Nejlepší jsou mladé, jen několikacentimetrové lístky.

Podívejte se, které další plevely se dají jíst. Jejich seznam najdete ZDE.

Náš tip:

Zdá se vám "ulítlé" pěstovat bršlici jako bylinku a riskovat zaplevelení zahrady? Nemusíte se obávat masivního rozšíření bršlice, když ji necháte růst někde v koutě zahrady, například tam, kde jsou sněženky či jiné drobné cibuloviny, které přes léto zatahují. Vzájemně si s bršlicí nebudou překážet. Jen jedna zásada je důležitá – bršlici nenechat vykvést a včas omezit její rozrůstání. Například ohraničením pěstované plochy obrubníkem, který půjde v půdě do hloubky. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |